Thali tamil módra, változatos indiai ételekkel tálalva fémtálcán: rizs, curryk, kenyérfélék, csatnik

Thali tamil módra

A thali – különösen tamil módra – az indiai gasztronómia egyik legkifejezőbb formája. A dél-indiai régióban az ilyen tálak nemcsak ízletesek, hanem mély kulturális jelentőséggel bírnak. Az ételek elrendezése, az egyensúly a fűszerek között, a meleg és hűsítő elemek jelenléte mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a thali ne csupán egy étkezés, hanem rituálé legyen. A tamil thali jellemzője a sambar, a poriyal és a különböző csatnik használata, valamint az, hogy a fogások nagy része vegetáriánus. Technikai szempontból fontos, hogy minden komponenst külön készítsünk el, majd egy tányérra rendezzünk – így mindegyik íz és textúra külön-külön is érvényesül. Érzelmileg a thali gyakran a családi összejövetelek, ünnepi ebédek és vendéglátás szimbóluma. Tipp: mindig ügyelj az ízek egyensúlyára – a savanyú, csípős, édes és hűsítő elemek harmonizálása adja a thali igazi erejét.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 25 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Basmati rizs
300 ml Sambar (lencsés curry)
200 g Poriyal (pirított zöldség, pl. répa és bab)
2 db Chapati vagy puri
2 db Vadai (lencsefánk)
150 ml Raita (joghurtos uborkasaláta)
2 ek. Kókuszcsatni
2 ek. Paradicsomos chutney
1 csipet Friss koriander (díszítéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd meg a basmati rizst többször, majd főzd meg kétszeres mennyiségű vízben, amíg teljesen puha nem lesz.

    Főzés után hagyd pihenni lefedve 5 percig – így még puhább lesz.

    2

    A sambar elkészítéséhez főzd meg a toor dalt (lencsét) puhára, majd add hozzá a tamarind pasztát, zöldségeket, fűszereket (mustármag, curry levél, hing) és főzd össze.

    A sambarba érdemes előre megfőzni a zöldségeket, hogy ne essen szét a hosszú főzés alatt.

    3

    A poriyalhoz párold meg a zöldségeket kevés olajon mustármag, curry levél és reszelt kókusz társaságában, amíg megpuhulnak, de roppanósak maradnak.

    Ne fedő alatt főzd, így a poriyal szép száraz és morzsalékos marad.

    4

    A vadaihoz áztasd be az urad dalt, turmixold pasztává, majd formázz kis fánkokat, és süsd aranybarnára bő olajban.

    Ha a masszát habverővel felvered, a vadai könnyű és levegős lesz.

    5

    A raitához keverd össze a joghurtot aprított uborkával, sóval, köménnyel és egy kevés korianderrel.

    Használj hideg joghurtot, így frissítőbb lesz a hatása.

    6

    Készítsd el a chapati vagy puri tésztáját lisztből, vízből és sóból, majd nyújtsd ki, és süsd meg serpenyőben (chapati) vagy forró olajban (puri).

    A purit sütés előtt pihentesd 15 percig, hogy jobban felfúvódjon.

    7

    Tálalásnál rendezd el a rizst a tányér közepére, köré a curryt, zöldségeket, vadait, kenyérféléket és a csatnikat kis adagokban.

    Egy kis friss korianderrel díszítve még étvágygerjesztőbb lesz a thali.