Tilkut kókusszal, indiai szezámmagos édesség friss kókuszreszelékkel

Tilkut kókusszal

A tilkut egy népszerű indiai édesség, amelyet gyakran készítenek ünnepekre és családi összejövetelekre. Az alapját a pirított szezámmag és a rizsliszt adja, amelyeket édes szirupban kevernek össze, és kókuszreszelékkel és kardamommal ízesítenek. Az indiai édességek közül a tilkut különleges helyet foglal el, mert egyesíti az egészséges, természetes alapanyagokat a gazdag, édes ízekkel. Ez az édesség nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló is, és egy valódi ínycsiklandó falat minden korosztály számára.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 30 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
200 g Szezámmag
50 g Rizsliszt
100 g Kókuszreszelék
150 g Barna cukor
100 ml Víz
50 g Ghee (tisztított vaj)
1 tk. Cardamom

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A szezámmagot egy száraz serpenyőben pirítsd meg, amíg enyhén aranybarna színű nem lesz. Ezzel kiemeljük a szezám természetes ízét.

    A szezámmagot folyamatosan keverd, hogy egyenletesen piruljon, és ne égjen meg.

    2

    A barna cukrot és a vizet egy közepes lábasban addig melegítsd, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik és szirupos állagot nem kap. Ne forrald túl!

    Ne hagyd a szirupot túl sokáig a tűzön, mert akkor karamellizálódhat, ami megváltoztatja az ízét.

    3

    Ezután add hozzá a pirított szezámmagot és a rizslisztet a cukros sziruphoz, és folyamatos keverés mellett főzd 5 percig.

    A rizsliszt segít sűríteni a masszát, és sima, ragadós állagot ad neki.

    4

    Amikor a keverék összesűrűsödött, vedd le a tűzről, és add hozzá a kókuszreszeléket, a ghee-t (tisztított vaj) és a cardamomot. Keverd össze, hogy minden jól elvegyüljön.

    A ghee adja meg az étel gazdag, vajas ízét, míg a kardamom friss, enyhén fűszeres ízt biztosít.

    5

    Formálj kis golyókat a masszából, majd tedd őket egy tálcára. Ha túl ragadós lenne, nedves kézzel formázd őket.

    A golyókat gyorsan formázd meg, míg még meleg a massza, hogy könnyebben formálódjon.

    6

    Hagyd, hogy a tilkúkok szobahőmérsékletre hűljenek. Az ízek a hűlés közben összeérnek, és az édesség jobban érvényesül.

    A tilkúkokat hűtés után akár egy-két napig is el lehet tárolni, és még finomabbak lesznek.