Főzd meg a burgonyát héjában sós vízben kb. 20 perc alatt, amíg teljesen meg nem puhul.
A burgonya főzési ideje függ a méretétől. Szúrd meg villával, hogy ellenőrizd, megpuhult-e.
Hámozd meg a burgonyát, majd még melegen törd át egy krumplinyomón vagy villával egy tálban.
A burgonyát melegen könnyebb áttörni, így elkerülheted a csomós állagot. A krumplinyomó használata egyenletesebb végeredményt biztosít.
Hagyd a tört burgonyát kissé kihűlni, majd add hozzá a tojást, a sót és a lisztet. Gyúrd össze egy lágy, de nem ragacsos tésztává.
A liszt mennyisége függ a burgonya nedvességtartalmától. Fokozatosan adagold a lisztet, hogy elkerüld a túlzott lisztezést. A tészta ne legyen túl kemény.
Oszd a tésztát több részre, és sodord ki hengerekké. Egy éles késsel vágd kb. 2 cm-es darabokra.
A tésztát lisztezett felületen sodord, hogy ne ragadjon le. Az egyforma darabok egyenletesen fognak megfőni.
Forralj fel egy nagy lábos vizet, majd adj hozzá sót. Főzd a gnocchikat kis adagokban, amíg fel nem jönnek a víz felszínére (kb. 2 perc), majd szűrd le őket.
A gnocchi akkor van kész, amikor feljön a víz felszínére. Ne főzd túl, mert széteshet. A főzővizet sózd bőségesen.
Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd pirítsd meg benne a kifőtt gnocchikat, hogy kissé aranybarnára piruljanak.
A vaj helyett használhatsz olívaolajat is. Ne zsúfold túl a serpenyőt, hogy a gnocchik szépen megpiruljanak.
Egy kis lábosban keverd össze a tojáslikőrt, a tejszínt, a porcukrot és a vaníliát, majd közepes lángon kezdd el melegíteni.
A mártást folyamatosan kevergesd, hogy ne égjen le. A vanília kivonat helyett használhatsz vaníliarúd kikapart magjait is.
Amikor a cukor teljesen feloldódott, add hozzá az apróra vágott fehércsokoládét, és alacsony hőmérsékleten kevergetve olvaszd fel, hogy selymes mártást kapj.
A fehércsokoládét alacsony hőfokon olvaszd, hogy ne égjen meg. Ha túl sűrű a mártás, adj hozzá egy kevés tejszínt.
Öntsd a tojáslikőrös mártást a pirított gnocchikra, majd óvatosan forgasd össze, hogy minden darabot bevonjon.
A mártást azonnal öntsd a gnocchikra, hogy ne szívják be túl sok nedvességet.
Szórd meg fahéjjal és extra porcukorral a tetejét, hogy fokozd az édes és krémes ízvilágot.
A fahéj mennyiségét ízlés szerint állítsd be. A porcukor helyett használhatsz kakaóport is.
Tálald azonnal, melegen, egy kevés extra fehércsokoládé-reszelékkel és egy csipet fahéjjal megszórva!
A tálalásnál használhatsz szezonális gyümölcsöket is a még gazdagabb ízélményért.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.