Tojáslikőrös gnocchi tálalva

Tojáslikőrös gnocchi

A tojáslikőrös gnocchi egy igazi ünnepi desszert, amely az édes, selymes tojáslikőr és a lágy gnocchi tökéletes kombinációját nyújtja. A fehércsokoládé krémessége tovább fokozza az étel gazdag ízvilágát, míg a fahéj kellemes fűszerességet ad hozzá. Ez a recept ideális választás karácsonyra, húsvétra vagy bármilyen különleges alkalomra, amikor egy igazán különleges édességgel szeretnéd meglepni a családodat vagy vendégeidet.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 40 perc
760 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Burgonya
150 g Liszt
1 db Tojás
150 ml Tojáslikőr
100 ml Tejszín
30 g Vaj
40 g Porcukor
1 tk. Vanília kivonat
1 tk. Fahéj
50 g Fehércsokoládé
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Főzd meg a burgonyát héjában sós vízben kb. 20 perc alatt, amíg teljesen meg nem puhul.

    A burgonya főzési ideje függ a méretétől. Szúrd meg villával, hogy ellenőrizd, megpuhult-e.

    2

    Hámozd meg a burgonyát, majd még melegen törd át egy krumplinyomón vagy villával egy tálban.

    A burgonyát melegen könnyebb áttörni, így elkerülheted a csomós állagot. A krumplinyomó használata egyenletesebb végeredményt biztosít.

    3

    Hagyd a tört burgonyát kissé kihűlni, majd add hozzá a tojást, a sót és a lisztet. Gyúrd össze egy lágy, de nem ragacsos tésztává.

    A liszt mennyisége függ a burgonya nedvességtartalmától. Fokozatosan adagold a lisztet, hogy elkerüld a túlzott lisztezést. A tészta ne legyen túl kemény.

    4

    Oszd a tésztát több részre, és sodord ki hengerekké. Egy éles késsel vágd kb. 2 cm-es darabokra.

    A tésztát lisztezett felületen sodord, hogy ne ragadjon le. Az egyforma darabok egyenletesen fognak megfőni.

    5

    Forralj fel egy nagy lábos vizet, majd adj hozzá sót. Főzd a gnocchikat kis adagokban, amíg fel nem jönnek a víz felszínére (kb. 2 perc), majd szűrd le őket.

    A gnocchi akkor van kész, amikor feljön a víz felszínére. Ne főzd túl, mert széteshet. A főzővizet sózd bőségesen.

    6

    Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd pirítsd meg benne a kifőtt gnocchikat, hogy kissé aranybarnára piruljanak.

    A vaj helyett használhatsz olívaolajat is. Ne zsúfold túl a serpenyőt, hogy a gnocchik szépen megpiruljanak.

    7

    Egy kis lábosban keverd össze a tojáslikőrt, a tejszínt, a porcukrot és a vaníliát, majd közepes lángon kezdd el melegíteni.

    A mártást folyamatosan kevergesd, hogy ne égjen le. A vanília kivonat helyett használhatsz vaníliarúd kikapart magjait is.

    8

    Amikor a cukor teljesen feloldódott, add hozzá az apróra vágott fehércsokoládét, és alacsony hőmérsékleten kevergetve olvaszd fel, hogy selymes mártást kapj.

    A fehércsokoládét alacsony hőfokon olvaszd, hogy ne égjen meg. Ha túl sűrű a mártás, adj hozzá egy kevés tejszínt.

    9

    Öntsd a tojáslikőrös mártást a pirított gnocchikra, majd óvatosan forgasd össze, hogy minden darabot bevonjon.

    A mártást azonnal öntsd a gnocchikra, hogy ne szívják be túl sok nedvességet.

    10

    Szórd meg fahéjjal és extra porcukorral a tetejét, hogy fokozd az édes és krémes ízvilágot.

    A fahéj mennyiségét ízlés szerint állítsd be. A porcukor helyett használhatsz kakaóport is.

    11

    Tálald azonnal, melegen, egy kevés extra fehércsokoládé-reszelékkel és egy csipet fahéjjal megszórva!

    A tálalásnál használhatsz szezonális gyümölcsöket is a még gazdagabb ízélményért.