Főzd meg a burgonyát héjában sós vízben kb. 20 perc alatt, amíg teljesen meg nem puhul.
Fontos, hogy a burgonya teljesen puhára főjön, mert különben nehéz lesz vele dolgozni. Használj lisztes burgonyát, mert az jobban szétfő.
Hámozd meg a burgonyát, majd még melegen törd át egy krumplinyomón vagy villával egy tálban.
A burgonyát még melegen törd át, mert akkor könnyebb vele dolgozni és elkerülheted a csomók kialakulását.
Hagyd a tört burgonyát kissé kihűlni, majd add hozzá a tojást, a sót és a lisztet. Gyúrd össze egy lágy, de nem ragacsos tésztává.
A burgonyát hagyd kissé kihűlni, hogy a tojás ne főjön meg benne. A lisztet fokozatosan adagold, mert a burgonya nedvességtartalma változó lehet.
Oszd a tésztát több részre, és sodord ki hengerekké. Egy éles késsel vágd kb. 2 cm-es darabokra.
A tésztát lisztezett felületen sodord ki, hogy ne ragadjon le. Az éles kés segít a szép, egyenletes darabok vágásában.
Forralj fel egy nagy lábos vizet, majd adj hozzá sót. Főzd a gnocchikat kis adagokban, amíg fel nem jönnek a víz felszínére (kb. 2 perc), majd szűrd le őket.
A gnocchikat kis adagokban főzd, hogy ne ragadjanak össze. Amikor feljönnek a víz felszínére, már megfőttek.
Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd pirítsd meg benne a kifőtt gnocchikat, hogy kissé aranybarnára piruljanak.
A vajat ne hevítsd túl, mert megéghet. A gnocchikat óvatosan forgasd át, hogy ne törjenek össze.
Egy kis lábosban keverd össze a Tokaji aszút, a mézet, a vaníliát és a reszelt citromhéjat, majd közepes lángon kezdd el melegíteni.
A citromhéj reszelésénél vigyázz, hogy csak a sárga részét reszeld le, mert a fehér része keserű.
Amikor a méz teljesen feloldódott, öntsd hozzá a tejszínt, és alacsony hőmérsékleten folyamatosan kevergetve sűrítsd be a mártást.
A tejszínt lassan csorgasd hozzá, és folyamatosan kevergesd, hogy ne csapódjon ki. A mártást ne forrald fel, csak sűrítsd be.
Add hozzá a mazsolát, és főzd még 2-3 percig, hogy az ízek összeérjenek.
A mazsolát előtte áztasd be rumba vagy forró vízbe, hogy megpuhuljon.
Öntsd a tokaji aszús mártást a pirított gnocchikra, majd óvatosan forgasd össze, hogy minden darabot bevonjon.
Óvatosan forgasd össze, hogy a gnocchik ne törjenek össze. A mártásnak elég sűrűnek kell lennie, hogy bevonja a gnocchikat.
Szórd meg porcukorral és friss citromhéjjal, hogy extra frissességet adj neki.
A citromhéj reszelésénél vigyázz, hogy csak a sárga részét reszeld le, mert a fehér része keserű.
Tálald azonnal, melegen, egy kevés extra mézzel és tokaji aszúval díszítve!
Azonnal tálald, mert a gnocchi állaga idővel megváltozhat.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.