Tokaji aszús gnocchi tálalva

Tokaji aszús gnocchi

A Tokaji aszús gnocchi a magyar borászati hagyományok és az olasz gnocchi különleges találkozása. A Tokaji aszú világszerte híres bor, amely mély, gazdag, édes karakterével tökéletes alapot nyújt ehhez a krémes desszerthez. A mazsola és a méz tovább fokozza az édességet, míg a citromhéj egy kis frissességet ad hozzá. Ez a gnocchi kiváló választás egy különleges vacsora lezárásaként vagy egy ünnepi alkalom megkoronázásaként.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 40 perc
730 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Burgonya
150 g Liszt
1 db Tojás
150 ml Tokaji aszú bor
50 g Méz
100 ml Tejszín
1 tk. Vanília kivonat
1 tk. Citromhéj reszelt
30 g Vaj
30 g Porcukor
50 g Mazsola
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Főzd meg a burgonyát héjában sós vízben kb. 20 perc alatt, amíg teljesen meg nem puhul.

    Fontos, hogy a burgonya teljesen puhára főjön, mert különben nehéz lesz vele dolgozni. Használj lisztes burgonyát, mert az jobban szétfő.

    2

    Hámozd meg a burgonyát, majd még melegen törd át egy krumplinyomón vagy villával egy tálban.

    A burgonyát még melegen törd át, mert akkor könnyebb vele dolgozni és elkerülheted a csomók kialakulását.

    3

    Hagyd a tört burgonyát kissé kihűlni, majd add hozzá a tojást, a sót és a lisztet. Gyúrd össze egy lágy, de nem ragacsos tésztává.

    A burgonyát hagyd kissé kihűlni, hogy a tojás ne főjön meg benne. A lisztet fokozatosan adagold, mert a burgonya nedvességtartalma változó lehet.

    4

    Oszd a tésztát több részre, és sodord ki hengerekké. Egy éles késsel vágd kb. 2 cm-es darabokra.

    A tésztát lisztezett felületen sodord ki, hogy ne ragadjon le. Az éles kés segít a szép, egyenletes darabok vágásában.

    5

    Forralj fel egy nagy lábos vizet, majd adj hozzá sót. Főzd a gnocchikat kis adagokban, amíg fel nem jönnek a víz felszínére (kb. 2 perc), majd szűrd le őket.

    A gnocchikat kis adagokban főzd, hogy ne ragadjanak össze. Amikor feljönnek a víz felszínére, már megfőttek.

    6

    Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd pirítsd meg benne a kifőtt gnocchikat, hogy kissé aranybarnára piruljanak.

    A vajat ne hevítsd túl, mert megéghet. A gnocchikat óvatosan forgasd át, hogy ne törjenek össze.

    7

    Egy kis lábosban keverd össze a Tokaji aszút, a mézet, a vaníliát és a reszelt citromhéjat, majd közepes lángon kezdd el melegíteni.

    A citromhéj reszelésénél vigyázz, hogy csak a sárga részét reszeld le, mert a fehér része keserű.

    8

    Amikor a méz teljesen feloldódott, öntsd hozzá a tejszínt, és alacsony hőmérsékleten folyamatosan kevergetve sűrítsd be a mártást.

    A tejszínt lassan csorgasd hozzá, és folyamatosan kevergesd, hogy ne csapódjon ki. A mártást ne forrald fel, csak sűrítsd be.

    9

    Add hozzá a mazsolát, és főzd még 2-3 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A mazsolát előtte áztasd be rumba vagy forró vízbe, hogy megpuhuljon.

    10

    Öntsd a tokaji aszús mártást a pirított gnocchikra, majd óvatosan forgasd össze, hogy minden darabot bevonjon.

    Óvatosan forgasd össze, hogy a gnocchik ne törjenek össze. A mártásnak elég sűrűnek kell lennie, hogy bevonja a gnocchikat.

    11

    Szórd meg porcukorral és friss citromhéjjal, hogy extra frissességet adj neki.

    A citromhéj reszelésénél vigyázz, hogy csak a sárga részét reszeld le, mert a fehér része keserű.

    12

    Tálald azonnal, melegen, egy kevés extra mézzel és tokaji aszúval díszítve!

    Azonnal tálald, mert a gnocchi állaga idővel megváltozhat.