Tokaji aszús macaron

Tokaji aszús macaron

A macaron francia eredetű édesség, amelyet a 18. század végén kezdtek készíteni. Az édes borokkal készült változatok, mint a Tokaji aszúval töltött macaron, különleges ízvilágot adnak az édességnek. A Tokaji aszú édes, aromás íze tökéletesen illik a macaron krémjéhez, így ez a desszert minden borrajongó számára tökéletes választás.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 55 perc
650 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
150 g Mandulaliszt
150 g Porcukor
100 g Tojásfehérje
50 g Kristálycukor
30 ml Tokaji aszú
100 ml Tejszín
100 g Fehér csokoládé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő a hozzávalókat. A mandulalisztet és a porcukrot egy tálban szitáld át, hogy ne maradjanak csomók.

    Az átszitálás elengedhetetlen a sima macaron felülethez. Akár többször is átszitálhatod.

    2

    Verj kemény habot a tojásfehérjéből, majd fokozatosan add hozzá a kristálycukrot. A habnak szilárdnak kell lennie, és a csúcsoknak meg kell maradniuk.

    A tojásfehérje legyen szobahőmérsékletű és zsírtalan edényben verd fel. A cukrot lassan adagold, hogy a hab stabil maradjon.

    3

    Óvatosan keverd bele a mandulalisztet és a porcukrot a tojásfehérjébe. Az elegyet ne keverd túl, hogy megőrizze a habosságát.

    A keverésnél alulról felfelé, körkörös mozdulatokkal dolgozz, hogy a hab ne törjön össze. A cél egy lágyan folyó, de mégis tartást adó tészta.

    4

    Habzsákba töltsd a tésztát, majd formázz kis korongokat egy sütőpapírral bélelt tepsire.

    Használj sablont a sütőpapír alatt, hogy egyforma méretű korongokat kapj. A habzsákot tartsd függőlegesen, és egyenletes nyomással adagold a tésztát.

    5

    Hagyd a tésztát pihenni 30 percig, hogy megszilárduljon a teteje, mielőtt a sütőbe teszed.

    A pihentetés alatt a macaronok tetején egy vékony hártya képződik, ami elengedhetetlen a jellegzetes 'talp' kialakulásához. Ellenőrizd, hogy a felületük matt-e, mielőtt sütni kezded.

    6

    Közben előmelegítjük a sütőt 150°C-ra. Süsd a macaront 12-15 percig, majd hagyd teljesen kihűlni.

    A sütési idő sütőtől függően változhat. Figyeld a macaronokat, és ha a 'talp' kialakult, és a tetejük nem barnul, akkor jók. Hagyd a sütőben kihűlni, enyhén nyitott ajtónál.

    7

    A Tokaji aszús krémet készítsd el: melegítsd fel a tejszínt egy lábosban, és olvaszd fel benne a fehér csokoládét.

    A tejszínt ne forrald fel, csak melegítsd. A fehér csokoládét aprítsd fel, hogy könnyebben olvadjon.

    8

    Miután a csokoládé teljesen felolvadt, vedd le a tűzről, és öntsd bele a Tokaji aszút. Keverd jól össze, majd tedd hűtőbe, hogy megdermedjen.

    A Tokaji aszút lassan csorgasd hozzá, és folyamatosan kevergesd. A hűtőben legalább 2-3 órát dermeszd.

    9

    Amikor a krém kihűlt, habosra verheted. Tedd a hűtőbe 10 percre, hogy sűrűbb legyen.

    A krémet ne verd túl, mert kicsapódhat. A hűtés segít a krémnek sűrűbbé válni.

    10

    A kihűlt macaronok egyik felére kenj egy adagot a Tokaji aszús krémből, majd egy másik macaronnal zárd össze őket.

    A krémet habzsákból könnyebb adagolni, és egyenletesebb lesz a töltés.

    11

    Hagyd a kész macaronokat 1-2 órán át pihenni, hogy az ízek összeérjenek.

    A pihentetés után még finomabbak lesznek a macaronok, mert a krém átjárja a tésztát.