Készítsd elő a hozzávalókat. A mandulalisztet és a porcukrot egy tálban szitáld át, hogy ne maradjanak csomók.
Az átszitálás elengedhetetlen a sima macaron felülethez. Akár többször is átszitálhatod.
Verj kemény habot a tojásfehérjéből, majd fokozatosan add hozzá a kristálycukrot. A habnak szilárdnak kell lennie, és a csúcsoknak meg kell maradniuk.
A tojásfehérje legyen szobahőmérsékletű és zsírtalan edényben verd fel. A cukrot lassan adagold, hogy a hab stabil maradjon.
Óvatosan keverd bele a mandulalisztet és a porcukrot a tojásfehérjébe. Az elegyet ne keverd túl, hogy megőrizze a habosságát.
A keverésnél alulról felfelé, körkörös mozdulatokkal dolgozz, hogy a hab ne törjön össze. A cél egy lágyan folyó, de mégis tartást adó tészta.
Habzsákba töltsd a tésztát, majd formázz kis korongokat egy sütőpapírral bélelt tepsire.
Használj sablont a sütőpapír alatt, hogy egyforma méretű korongokat kapj. A habzsákot tartsd függőlegesen, és egyenletes nyomással adagold a tésztát.
Hagyd a tésztát pihenni 30 percig, hogy megszilárduljon a teteje, mielőtt a sütőbe teszed.
A pihentetés alatt a macaronok tetején egy vékony hártya képződik, ami elengedhetetlen a jellegzetes 'talp' kialakulásához. Ellenőrizd, hogy a felületük matt-e, mielőtt sütni kezded.
Közben előmelegítjük a sütőt 150°C-ra. Süsd a macaront 12-15 percig, majd hagyd teljesen kihűlni.
A sütési idő sütőtől függően változhat. Figyeld a macaronokat, és ha a 'talp' kialakult, és a tetejük nem barnul, akkor jók. Hagyd a sütőben kihűlni, enyhén nyitott ajtónál.
A Tokaji aszús krémet készítsd el: melegítsd fel a tejszínt egy lábosban, és olvaszd fel benne a fehér csokoládét.
A tejszínt ne forrald fel, csak melegítsd. A fehér csokoládét aprítsd fel, hogy könnyebben olvadjon.
Miután a csokoládé teljesen felolvadt, vedd le a tűzről, és öntsd bele a Tokaji aszút. Keverd jól össze, majd tedd hűtőbe, hogy megdermedjen.
A Tokaji aszút lassan csorgasd hozzá, és folyamatosan kevergesd. A hűtőben legalább 2-3 órát dermeszd.
Amikor a krém kihűlt, habosra verheted. Tedd a hűtőbe 10 percre, hogy sűrűbb legyen.
A krémet ne verd túl, mert kicsapódhat. A hűtés segít a krémnek sűrűbbé válni.
A kihűlt macaronok egyik felére kenj egy adagot a Tokaji aszús krémből, majd egy másik macaronnal zárd össze őket.
A krémet habzsákból könnyebb adagolni, és egyenletesebb lesz a töltés.
Hagyd a kész macaronokat 1-2 órán át pihenni, hogy az ízek összeérjenek.
A pihentetés után még finomabbak lesznek a macaronok, mert a krém átjárja a tésztát.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.