Tökkrémes calzone aranybarnára sütve

Tökkrémes Calzone

A tökkrémes calzone egy különleges, őszi hangulatú változata a klasszikus olasz töltött pizzának. A sütőtök természetes édessége tökéletesen harmonizál a krémes ricottával és az olvadt mozzarellával, míg a szerecsendió és a zsálya különleges aromát ad a tölteléknek. Ez a calzone ideális választás egy könnyed vacsorához vagy egy őszi összejövetelre, amely garantáltan elvarázsolja a sütőtök szerelmeseit.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 50 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
500 g Liszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Langyos víz
30 ml Olívaolaj
10 g
300 g Sütőtök
200 g Mozzarella sajt
100 g Ricotta sajt
50 g Parmezán sajt
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Friss zsálya
1 tk. Fekete bors
0.5 tk. Szerecsendió
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.

    A víz hőmérséklete nagyon fontos! Ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert az befolyásolja az élesztő működését. A kézmeleg a legjobb.

    2

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.

    A tészta keléséhez ideális hely a kikapcsolt, de előzőleg kicsit bemelegített sütő, vagy egy radiátor közelében.

    3

    A sütőtököt hámozd meg, vágd kockákra, és süsd előmelegített sütőben 200°C-on 20-25 percig, amíg megpuhul.

    A sütőtököt sütés előtt meglocsolhatod egy kis olívaolajjal és fűszerezheted sóval, borssal, hogy ízletesebb legyen.

    4

    A sült tököt tedd egy tálba, és pürésítsd egy villával vagy botmixerrel. Keverd hozzá a ricottát, a reszelt parmezánt, a fekete borsot, a szerecsendiót és az aprított zsályát.

    A töltelékhez adhatsz egy kevés citromhéjat is, hogy frissebb ízt kapjon.

    5

    A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon le.

    6

    A tészta egyik felére kanalazz a tökkrémes töltelékből, majd szórd rá a reszelt mozzarellát. Hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.

    A széleket alaposan zárd le egy villával, így biztosan nem fog kifolyni a töltelék sütés közben.

    7

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.

    A tojás helyett használhatsz egy kis tejet vagy olívaolajat is a tetejére kenéshez.

    8

    Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.

    Ha a teteje túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával.

    9

    Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.

    Tálalás előtt szórd meg friss bazsalikommal vagy petrezselyemmel.