Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.
A víz hőmérséklete nagyon fontos! Ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert az befolyásolja az élesztő működését. A kézmeleg a legjobb.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.
A tészta keléséhez ideális hely a kikapcsolt, de előzőleg kicsit bemelegített sütő, vagy egy radiátor közelében.
A sütőtököt hámozd meg, vágd kockákra, és süsd előmelegített sütőben 200°C-on 20-25 percig, amíg megpuhul.
A sütőtököt sütés előtt meglocsolhatod egy kis olívaolajjal és fűszerezheted sóval, borssal, hogy ízletesebb legyen.
A sült tököt tedd egy tálba, és pürésítsd egy villával vagy botmixerrel. Keverd hozzá a ricottát, a reszelt parmezánt, a fekete borsot, a szerecsendiót és az aprított zsályát.
A töltelékhez adhatsz egy kevés citromhéjat is, hogy frissebb ízt kapjon.
A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon le.
A tészta egyik felére kanalazz a tökkrémes töltelékből, majd szórd rá a reszelt mozzarellát. Hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.
A széleket alaposan zárd le egy villával, így biztosan nem fog kifolyni a töltelék sütés közben.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.
A tojás helyett használhatsz egy kis tejet vagy olívaolajat is a tetejére kenéshez.
Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Ha a teteje túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával.
Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.
Tálalás előtt szórd meg friss bazsalikommal vagy petrezselyemmel.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.