Töltött csirke, ízletes töltelékkel és ropogósra sült bőrrel tálalva

Töltött csirke

A Töltött csirke az egyik legnépszerűbb ünnepi étel, amely a magyar háztartásokban gyakran szerepel vasárnapi ebédeken és családi összejöveteleken. Az étel története a francia konyhába nyúlik vissza, ahol a csirke töltése és sütése a királyi udvarokban is nagy hagyománynak számított. A töltött csirke egy igazi ünnepi étel, amely a gazdag töltelékek és a szaftos csirkehús kombinációjával minden étkezést különlegessé tesz.

A töltelékek sokfélesége teszi a töltött csirkét annyira változatossá: lehet benne gomba, szárított gyümölcsök, zöldségek, vagy akár fűszerek, amelyek a csirkehúst gazdagabbá, ínycsiklandóbbá teszik. Az étel fő titka, hogy a csirkehúst a sütés során puhán és szaftosan tartjuk, miközben a töltelék minden ízét átadja neki. A töltött csirke különlegessége abban rejlik, hogy szinte minden családnak megvan a saját, titkos receptje, amelyet évtizedek óta örökítenek generációról generációra.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 1 óra 30 perc
Teljes 1 óra 50 perc
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 5
1 db Egész csirke
2 db Zsemle
1 db Tojás
100 ml Tej
50 g Vaj
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 csokor Petrezselyem
1 tk. Info
0.5 tk. Bors
2 ek. Olaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Áztasd be a zsemléket a tejbe, majd jól nyomkodd ki őket.

    A zsemlék helyett használhatsz kiflit is. Fontos, hogy alaposan kinyomkodd a tejet, különben túl lágy lesz a töltelék.

    2

    Hevítsd fel a vajat egy serpenyőben, és pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát.

    Ne pirítsd túl a hagymát, mert megkeseredhet. Csak addig pirítsd, amíg üveges nem lesz.

    3

    Egy tálban keverd össze a kinyomkodott zsemléket a pirított hagymával, tojással, apróra vágott petrezselyemmel, sóval és borssal. Alaposan dolgozd össze a tölteléket.

    A töltelékbe tehetsz egy kevés reszelt citromhéjat is, ami frissességet ad neki. Ha a töltelék túl száraz, adj hozzá egy kevés tejet vagy olvasztott vajat.

    4

    Töltsd meg a csirkét a töltelékkel, majd a nyílást tűzd össze fogpiszkálóval vagy kösd be konyhai kötözővel.

    Ne töltsd túl a csirkét, mert sütés közben szétrepedhet. A fogpiszkáló helyett használhatsz hústűt is.

    5

    Dörzsöld be a csirke bőrét olajjal, sóval és borssal, hogy sütés közben ropogósra süljön.

    A ropogósabb bőr érdekében használhatsz egy kevés pirospaprikát is a fűszerezéshez. Sütés előtt szurkáld meg a bőrét villával, hogy a zsír jobban ki tudjon sülni.

    6

    Helyezd a csirkét egy tepsibe, és süsd előmelegített sütőben 180°C-on kb. 1,5 órán keresztül, amíg a csirke bőre aranybarnára sül, és a hús teljesen átsül.

    Sütés közben locsold meg a csirkét a saját levével, hogy ne száradjon ki. Ha a bőre túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    7

    Tálald a töltött csirkét friss salátával vagy kedvenc köreteddel.

    Tálalás előtt hagyd pihenni a csirkét 10-15 percig, hogy a szaftok visszahúzódjanak, és ne folyjon ki vágáskor.