A Töltött csirke az egyik legnépszerűbb ünnepi étel, amely a magyar háztartásokban gyakran szerepel vasárnapi ebédeken és családi összejöveteleken. Az étel története a francia konyhába nyúlik vissza, ahol a csirke töltése és sütése a királyi udvarokban is nagy hagyománynak számított. A töltött csirke egy igazi ünnepi étel, amely a gazdag töltelékek és a szaftos csirkehús kombinációjával minden étkezést különlegessé tesz.
A töltelékek sokfélesége teszi a töltött csirkét annyira változatossá: lehet benne gomba, szárított gyümölcsök, zöldségek, vagy akár fűszerek, amelyek a csirkehúst gazdagabbá, ínycsiklandóbbá teszik. Az étel fő titka, hogy a csirkehúst a sütés során puhán és szaftosan tartjuk, miközben a töltelék minden ízét átadja neki. A töltött csirke különlegessége abban rejlik, hogy szinte minden családnak megvan a saját, titkos receptje, amelyet évtizedek óta örökítenek generációról generációra.
Áztasd be a zsemléket a tejbe, majd jól nyomkodd ki őket.
A zsemlék helyett használhatsz kiflit is. Fontos, hogy alaposan kinyomkodd a tejet, különben túl lágy lesz a töltelék.
Hevítsd fel a vajat egy serpenyőben, és pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát.
Ne pirítsd túl a hagymát, mert megkeseredhet. Csak addig pirítsd, amíg üveges nem lesz.
Egy tálban keverd össze a kinyomkodott zsemléket a pirított hagymával, tojással, apróra vágott petrezselyemmel, sóval és borssal. Alaposan dolgozd össze a tölteléket.
A töltelékbe tehetsz egy kevés reszelt citromhéjat is, ami frissességet ad neki. Ha a töltelék túl száraz, adj hozzá egy kevés tejet vagy olvasztott vajat.
Töltsd meg a csirkét a töltelékkel, majd a nyílást tűzd össze fogpiszkálóval vagy kösd be konyhai kötözővel.
Ne töltsd túl a csirkét, mert sütés közben szétrepedhet. A fogpiszkáló helyett használhatsz hústűt is.
Dörzsöld be a csirke bőrét olajjal, sóval és borssal, hogy sütés közben ropogósra süljön.
A ropogósabb bőr érdekében használhatsz egy kevés pirospaprikát is a fűszerezéshez. Sütés előtt szurkáld meg a bőrét villával, hogy a zsír jobban ki tudjon sülni.
Helyezd a csirkét egy tepsibe, és süsd előmelegített sütőben 180°C-on kb. 1,5 órán keresztül, amíg a csirke bőre aranybarnára sül, és a hús teljesen átsül.
Sütés közben locsold meg a csirkét a saját levével, hogy ne száradjon ki. Ha a bőre túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Tálald a töltött csirkét friss salátával vagy kedvenc köreteddel.
Tálalás előtt hagyd pihenni a csirkét 10-15 percig, hogy a szaftok visszahúzódjanak, és ne folyjon ki vágáskor.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.