Töltött paprika paradicsomszĂłszban, rizzsel Ă©s darĂĄlt hĂșssal töltve

Töltött Paprika

A Töltött paprika a magyar konyha egyik legkedveltebb Ă©s legismertebb Ă©tke. A friss, roppanĂłs paprikĂĄk belsejĂ©t gazdag, fƱszeres hĂșssal töltik meg, majd finom paradicsomos szaftban puhĂ­tjĂĄk meg. Ez az Ă©tel a csalĂĄdi Ă©tkezĂ©sek Ă©s ĂŒnnepi vacsorĂĄk igazi sztĂĄrja, hiszen a töltött paprika gazdag Ă­zvilĂĄga minden falatban egy-egy Ă­nycsiklandĂł Ă©lmĂ©nyt nyĂșjt.

A töltött paprika törtĂ©nete több Ă©vszĂĄzadra nyĂșlik vissza. Az Ă©tel az egĂ©sz KĂĄrpĂĄt-medencĂ©ben elterjedt, de MagyarorszĂĄgon kĂŒlönösen nagy hagyomĂĄnyai vannak. A töltelĂ©kek vĂĄltozhatnak, de a klasszikus verziĂł a darĂĄlt hĂșs, rizs Ă©s fƱszerek kombinĂĄciĂłja. A töltött paprika igazi szĂ­vhez szĂłlĂł Ă©tel, amely a csalĂĄdot egy asztal körĂ© gyƱjti.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 1 óra 10 perc
Teljes 1 Ăłra 25 perc
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 5
⭕ 6 db Édes paprika
⭕ 500 g DarĂĄlt sertĂ©shĂșs
⭕ 100 g Rizs
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 tk Piros paprika
⭕ 700 ml Paradicsomszósz
⭕ 1 tk Só Info
⭕ 0.5 tk Bors
⭕ 2 ek Olaj

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    FƑzd meg a rizst fĂ©lig, Ă©s hagyd kihƱlni.

    A rizs ne legyen teljesen puha, mert a sĂŒtĂ©s sorĂĄn mĂ©g tovĂĄbb fog puhulni a töltelĂ©kben.

    2

    A darĂĄlt hĂșst keverd össze a fĂ©lig fƑtt rizzsel, aprĂłra vĂĄgott hagymĂĄval, zĂșzott fokhagymĂĄval, piros paprikĂĄval, sĂłval Ă©s borssal.

    A töltelékbe tehetsz egy kevés tojåst is, hogy jobban összetartsa.

    3

    VĂĄgd le a paprikĂĄk tetejĂ©t, tĂĄvolĂ­tsd el a maghĂĄzat, Ă©s töltsd meg Ƒket a hĂșsos keverĂ©kkel.

    Ne töltsd tĂșl a paprikĂĄkat, mert a rizs megdagad fƑzĂ©s közben, Ă©s szĂ©trepedhetnek.

    4

    Helyezd a megtöltött paprikåkat egy låbasba, öntsd råjuk a paradicsomszószt, majd adj hozzå egy kevés vizet, hogy ellepje.

    Ha nincs kész paradicsomszószod, hasznålhatsz passzírozott paradicsomot is, amit fƱszerezhetsz.

    5

    FƑzd alacsony lĂĄngon 60-70 percig, amĂ­g a paprikĂĄk Ă©s a hĂșs teljesen megpuhulnak.

    IdƑnkĂ©nt ellenƑrizd a vĂ­zszintet, Ă©s ha szĂŒksĂ©ges, pĂłtold.

    6

    Tålalåskor öntsd rå a paradicsomszószt, és kínåld burgonyåval vagy friss kenyérrel.

    A tejföllel meglocsolt töltött paprika még finomabb!