Tom Yum Ramen tálalva csípős-savanyú fúziós stílusban

Tom Yum Ramen (thai-japán fúzió, csípős-savanyú)

A Tom Yum Ramen a modern konyhaművészet egyik izgalmas fúziós alkotása, amely a tradicionális thai Tom Yum leves és a japán ramen elemeit egyesíti. A Tom Yum leves Thaiföldről származik, és már a 19. század óta ismert csípős-savanyú alaplevéről, amely eredetileg garnélával készült. A japán ramen ezzel szemben a második világháború után vált népszerűvé Japánban, és azóta a világ minden táján elterjedt. Ennek a receptnek a különlegessége, hogy a két ízvilág – a thai intenzív fűszeresség és a japán umami – harmonikusan olvad össze egy tálban. Képzeld el, ahogy a gőzölgő, illatos Tom Yum Ramen aromája beteríti a konyhát, miközben a csili paszta pikánsan keveredik a kókusztej krémességével. A tökéletes eredmény érdekében ügyelj arra, hogy a garnélát csak rövid ideig főzd, hogy ne váljon rágóssá, a citromnádat pedig kissé zúzd meg, így még több ízt ad az alapléhez. Tálaláskor ne felejtsd el a friss lime-ot, amely extra savasságot és frissességet visz az ételbe. Ez az étel tökéletes választás egy baráti összejövetelre vagy hétvégi különlegességként is remekül megállja a helyét!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
650 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Ramen tészta
200 g Garnéla
100 g Shiitake gomba
150 g Tofu
2 ek. Halszósz
1 db Lime
1 db Citromnád
10 g Galanga gyökér
4 db Kaffir lime levél
1 ek. Csili paszta
200 ml Kókusztej
800 ml Víz
2 szál Újhagyma
5 g Koriander

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő az összes hozzávalót: tisztítsd meg a garnélát, szeleteld fel a shiitake gombát, a tofut kockázd fel, a galangát és citromnádat vágd kisebb darabokra, és a lime levét facsard ki. A kaffir lime leveleket tépd nagyobb darabokra, hogy jobban kiadják az aromájukat. TIPP: A citromnád végét kissé törd meg, hogy még intenzívebb ízt adjon a levesnek.

    A galangát és a citromfüvet gyakran nehéz beszerezni. Ha nem találod őket, helyettesítheted gyömbérrel és citromhéjjal.

    2

    Egy nagy lábasban forrald fel a vizet, majd add hozzá a citromnádat, galangát és a kaffir lime leveleket. Főzd közepes lángon 10 percig, hogy az aromák jól kioldódjanak. FONTOS: Ne feledd, ezeket a fűszernövényeket nem fogyasztjuk el, csak ízt adnak!

    Ha nincs friss citromfüved, használhatsz szárítottat is, de az íze kevésbé intenzív lesz. A szárított citromfüvet hosszabb ideig kell főzni, hogy kioldódjanak az aromák.

    3

    Add hozzá a csili pasztát, a halszószt és a lime levét, majd keverd el alaposan. TIPP: Kóstold meg, és ha túl csípős, egy kevés cukor vagy több kókusztej kiegyensúlyozhatja az ízeket.

    A csili paszta mennyiségét ízlés szerint állítsd be. Ha nem szereted a túl csípőset, kevesebbet tegyél bele.

    4

    Add hozzá a gombát és a tofut, főzd további 5 percig, majd öntsd bele a kókusztejet. Keverd össze, és főzd még 2-3 percig. TIPP: Ne forrald túl a kókusztejet, különben kicsapódhat!

    A tofu helyett használhatsz csirkét vagy sertéshúst is. A húst előre pirítsd meg, mielőtt a levesbe teszed.

    5

    Tedd bele a garnélát, és főzd addig, amíg rózsaszínűre nem változik (kb. 2-3 perc). TIPP: Ne főzd túl a garnélát, mert rágóssá válhat!

    Használj friss vagy fagyasztott garnélát. Ha fagyasztottat használsz, előtte olvaszd ki teljesen.

    6

    Közben egy másik edényben főzd meg a ramen tésztát a csomagoláson lévő utasítás szerint, majd szűrd le. TIPP: A tésztát ne főzd túl, hogy megőrizze ruganyosságát.

    A ramen tészta helyett használhatsz más tésztát is, például spagettit vagy rizstésztát.

    7

    Tálalás előtt helyezz a tálakba főtt tésztát, majd merd rá a levest a garnélával, tofukockákkal és gombával. Szórd meg friss korianderrel és szeletelt újhagymával. TIPP: Lime-gerezdekkel tálalva mindenki saját ízlésére savanyíthatja a levest.

    A levest tálalhatod pirított mogyoróval vagy csilipelyhekkel is, hogy még pikánsabb legyen.