Tonhalas és lilahagymås samosa ropogós tésztåban

Tonhalas és lilahagymås samosa

A samosa, mint indiai eredetƱ harapnivalĂł, rendkĂ­vĂŒl sokfĂ©lekĂ©ppen variĂĄlhatĂł. A tonhalas Ă©s lilahagymĂĄs verziĂł a tenger Ă­zeit ötvözi az Ă©deskĂ©s hagyma lĂĄgy karakterĂ©vel. Ez a vĂĄltozat könnyed, mĂ©gis karakteres, tökĂ©letes alternatĂ­va a klasszikus hĂșsos töltelĂ©kek helyett. A recept titka a megfelelƑ arĂĄnyokban rejlik: a tonhal nem lehet tĂșl szĂĄraz, a lilahagyma pedig finoman karamellizĂĄlĂłdva adja meg az Ă­zmĂ©lysĂ©get. HasznĂĄljunk jĂł minƑsĂ©gƱ konzerv tonhalat, Ă©s ne felejtsĂŒk el a citromlevet sem – frissĂ­tƑ savassĂĄgot ad a töltelĂ©knek. Egy hideg tĂ©li estĂ©n nincs is jobb, mint tonhalas Ă©s lilahagymĂĄs samosa meleg, illatos fogĂĄsa az asztalon. IdeĂĄlis gyors vacsorĂĄhoz, vendĂ©gvĂĄrĂł falatkĂĄnak, vagy akĂĄr piknikre is elcsomagolva. KĂłstold meg csĂ­pƑs mĂĄrtogatĂłval – fantasztikus kontrasztot ad a lĂĄgy töltelĂ©khez.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
860 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 150 g Konzerv tonhal (olajban)
⭕ 1 db Lilahagyma
⭕ 1 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 ek. CitromlĂ©
⭕ 1 ek. Petrezselyem
⭕ 6 db RĂ©teslap
⭕ 0.5 tk. Só
⭕ 0.25 tk. Bors
⭕ 500 ml Olaj a sĂŒtĂ©shez

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A lilahagymĂĄt Ă©s a fokhagymĂĄt aprĂłra vĂĄgjuk. A tonhalat lecsöpögtetjĂŒk, majd villĂĄval ĂĄttörjĂŒk egy tĂĄlban.

    A tonhalhoz adhatsz egy kis csípƑs paprikát is, ha szereted a pikáns ízeket.

    2

    Egy kevĂ©s olajon ĂŒvegesre pĂĄroljuk a lilahagymĂĄt közepes lĂĄngon 4-5 percig. HozzĂĄadjuk a fokhagymĂĄt, Ă©s tovĂĄbbi 1 percig pirĂ­tjuk. FigyeljĂŒnk, hogy a fokhagyma ne Ă©gjen meg, mert keserƱ lehet.

    A fokhagymåt a legvégén add hozzå, mert hamar megég.

    3

    Az ĂŒvegesre pĂĄrolt hagymĂĄt a tonhalhoz keverjĂŒk, hozzĂĄadjuk a citromlevet, az aprĂ­tott petrezselymet, sĂłt Ă©s borsot. Alaposan összekeverjĂŒk, majd hagyjuk hƱlni.

    A tölteléket kóstold meg, és ízesítsd a sajåt ízlésed szerint.

    4

    A rĂ©teslapokat hosszĂș csĂ­kokra vĂĄgjuk. Minden csĂ­k egyik vĂ©gĂ©re teszĂŒnk egy evƑkanĂĄlnyi töltelĂ©ket, majd hĂĄromszög formĂĄban hajtogatjuk fel a tĂ©sztĂĄt.

    A réteslapokat takard le egy nedves konyharuhåval, hogy ne szåradjanak ki.

    5

    A tĂ©szta vĂ©gĂ©t kevĂ©s vĂ­zzel vagy olajjal lezĂĄrjuk. Fontos, hogy szorosan hajtogassuk, kĂŒlönben a töltelĂ©k kifolyhat sĂŒtĂ©s közben.

    Ügyelj arra, hogy a hajtogatĂĄs sorĂĄn ne maradjon levegƑ a tĂ©sztĂĄban.

    6

    Egy közepes låbasban felforrósítjuk az olajat. Ha beledobunk egy kis tésztadarabot, és az 8-10 måsodperc alatt aranybarna lesz, az olaj készen åll.

    Az olaj hƑmĂ©rsĂ©kletĂ©t ellenƑrizheted egy hƑmĂ©rƑvel is. IdeĂĄlis hƑmĂ©rsĂ©klet 170-180°C.

    7

    A samosĂĄkat adagokban aranybarnĂĄra sĂŒtjĂŒk, oldalankĂ©nt 2-3 perc alatt. Ne zsĂșfoljuk tĂșl az olajat, hogy megtartsa a hƑmĂ©rsĂ©kletĂ©t.

    Ha tĂșl sok samosĂĄt teszel egyszerre az olajba, az lehƱti az olajat, Ă©s a samosĂĄk nem lesznek ropogĂłsak.

    8

    PapĂ­rtörlƑre szedjĂŒk, hogy felszĂ­vja a felesleges olajat. Melegen tĂĄlaljuk, Ă­gy ropogĂłs Ă©s Ă­zletes marad.

    A samosĂĄkat tĂĄlalhatod kĂŒlönbözƑ mĂĄrtogatĂłsokkal, pĂ©ldĂĄul joghurtos szĂłsszal vagy csĂ­pƑs szĂłsszal.