A lisztet keverd össze a sĂłval, cukorral Ă©s az Ă©lesztĆvel, majd add hozzĂĄ a langyos vizet Ă©s az olĂvaolajat. GyĂșrd lĂĄgy, rugalmas tĂ©sztĂĄvĂĄ.
A vĂz ne legyen se tĂșl hideg, se tĂșl meleg, mert a tĂșl meleg vĂz kĂĄrosĂthatja az Ă©lesztĆt. A tĂ©sztĂĄt addig gyĂșrd, amĂg sima Ă©s rugalmas nem lesz, ez kb. 8-10 percet vehet igĂ©nybe.
A tĂ©sztĂĄt letakarva keleszd meleg helyen kb. 1 ĂłrĂĄn ĂĄt, amĂg a duplĂĄjĂĄra nem nĆ.
A tĂ©sztĂĄt kelesztheted egy enyhĂ©n meleg sĂŒtĆben (kb. 30°C) vagy egy radiĂĄtor közelĂ©ben. A lĂ©nyeg, hogy ne legyen huzat.
A tonhal konzervet szƱrd le, Ă©s egy tĂĄlban morzsold szĂ©t villĂĄval. A fokhagymĂĄt aprĂtsd fel finomra.
A tonhal levĂ©t alaposan nyomkodd ki, hogy a töltelĂ©k ne legyen tĂșl nedves. A fokhagymĂĄt reszelheted is, ha nem szereted a nagyobb darabokat.
A fekete olĂvabogyĂłt vĂĄgd karikĂĄkra, Ă©s keverd össze a tonhallal, paradicsomszĂłsszal, fokhagymĂĄval Ă©s oregĂĄnĂłval.
Ha nincs fekete olĂvabogyĂłd, hasznĂĄlhatsz zöldet is. A paradicsomszĂłsz helyett hasznĂĄlhatsz passzĂrozott paradicsomot is.
Reszeld le a mozzarellĂĄt, Ă©s kĂ©szĂtsd elĆ a töltelĂ©ket.
HasznĂĄlj alacsony nedvessĂ©gtartalmĂș mozzarellĂĄt, hogy a calzone ne legyen tĂșl vizes.
A megkelt tĂ©sztĂĄt borĂtsd lisztezett felĂŒletre, majd oszd nĂ©gy egyenlĆ rĂ©szre. NyĂșjtsd ki mindegyiket kb. 3 mm vastag kör alakĂșra.
A tĂ©sztĂĄt könnyebb nyĂșjtani, ha elĆtte pĂĄr percig pihenteted. A lisztezett felĂŒlet megakadĂĄlyozza, hogy a tĂ©szta leragadjon.
A tĂ©szta egyik felĂ©re kanalazz a tonhalas keverĂ©kbĆl, majd szĂłrd meg a reszelt mozzarellĂĄval. Ăgyelj arra, hogy a szĂ©leken hagyj kb. 1 cm helyet a hajtogatĂĄshoz.
Ne tegyĂ©l tĂșl sok töltelĂ©ket a tĂ©sztĂĄra, mert akkor nehezebb lesz összehajtani Ă©s a töltelĂ©k kifolyhat.
Hajtsd fĂ©lbe a tĂ©sztĂĄt Ășgy, hogy egy fĂ©lhold alakĂș calzone-t kapj. A szĂ©leket nyomkodd le erĆsen, majd egy villĂĄval is nyomd össze, hogy ne nyĂljon szĂ©t sĂŒtĂ©s közben.
A szĂ©leket benedvesĂtheted egy kevĂ©s vĂzzel, hogy jobban összetapadjanak. A villa segĂt lezĂĄrni a szĂ©leket Ă©s szĂ©p mintĂĄt is ad.
Egy felvert tojĂĄssal kend meg a calzone tetejĂ©t, hogy aranybarna szĂnt kapjon sĂŒtĂ©s utĂĄn.
A tojĂĄs helyett hasznĂĄlhatsz egy kevĂ©s tejet vagy olvasztott vajat is a calzone tetejĂ©re a szĂ©p szĂn elĂ©rĂ©sĂ©hez.
ElĆmelegĂtett sĂŒtĆben, 200°C-on sĂŒsd kb. 20 percig, amĂg a calzone szĂ©p aranybarnĂĄra sĂŒl.
A sĂŒtĂ©si idĆ fĂŒgg a sĂŒtĆ tĂpusĂĄtĂłl, ezĂ©rt figyelj a calzone szĂnĂ©re. Ha tĂșl gyorsan barnul, takard le alufĂłliĂĄval.
Hagyd kicsit hƱlni, majd tĂĄlald frissen, esetleg extra paradicsomszĂłsszal vagy egy kevĂ©s friss bazsalikommal dĂszĂtve.
A frissen sĂŒlt calzone a legfinomabb, de mĂĄsnap is fogyaszthatĂł. A bazsalikom friss Ăzt ad a calzone-nak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.