Tonhalas-olĂ­vĂĄs calzone tĂĄlalva

Tonhalas-olĂ­vĂĄs calzone

A calzone az olasz konyha egyik legismertebb töltött pizzĂĄja, amely eredetileg NĂĄpolybĂłl szĂĄrmazik. A tonhal Ă©s az olĂ­va pĂĄrosĂ­tĂĄsa egy klasszikus mediterrĂĄn kombinĂĄciĂł, amely tökĂ©letes egyensĂșlyt teremt a sĂłs Ă©s umami Ă­zek között. A paradicsomszĂłsz Ă©s a fokhagyma mĂ©lyĂ­tik az Ă­zvilĂĄgot, mĂ­g a mozzarella lĂĄgy Ă©s krĂ©mes ĂĄllagot biztosĂ­t. Ez a calzone ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs tenger gyĂŒmölcseit kedvelƑk szĂĄmĂĄra, akik egy laktatĂł Ă©s Ă­zletes fogĂĄsra vĂĄgynak.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
820 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 g BĂșzaliszt
⭕ 7 g SzĂĄrĂ­tott Ă©lesztƑ
⭕ 300 ml Langyos víz
⭕ 10 g Só
⭕ 5 g Cukor
⭕ 20 ml Olívaolaj
⭕ 150 g Tonhal konzerv (sĂłs lĂ©ben)
⭕ 50 g Fekete olívabogyó
⭕ 150 g Mozzarella sajt
⭕ 100 ml Paradicsomszósz
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 tk. Oregano
⭕ 1 db Tojás

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet keverd össze a sĂłval, cukorral Ă©s az Ă©lesztƑvel, majd add hozzĂĄ a langyos vizet Ă©s az olĂ­vaolajat. GyĂșrd lĂĄgy, rugalmas tĂ©sztĂĄvĂĄ.

    A vĂ­z ne legyen se tĂșl hideg, se tĂșl meleg, mert a tĂșl meleg vĂ­z kĂĄrosĂ­thatja az Ă©lesztƑt. A tĂ©sztĂĄt addig gyĂșrd, amĂ­g sima Ă©s rugalmas nem lesz, ez kb. 8-10 percet vehet igĂ©nybe.

    2

    A tĂ©sztĂĄt letakarva keleszd meleg helyen kb. 1 ĂłrĂĄn ĂĄt, amĂ­g a duplĂĄjĂĄra nem nƑ.

    A tĂ©sztĂĄt kelesztheted egy enyhĂ©n meleg sĂŒtƑben (kb. 30°C) vagy egy radiĂĄtor közelĂ©ben. A lĂ©nyeg, hogy ne legyen huzat.

    3

    A tonhal konzervet szƱrd le, és egy tålban morzsold szét villåval. A fokhagymåt aprítsd fel finomra.

    A tonhal levĂ©t alaposan nyomkodd ki, hogy a töltelĂ©k ne legyen tĂșl nedves. A fokhagymĂĄt reszelheted is, ha nem szereted a nagyobb darabokat.

    4

    A fekete olívabogyót vågd karikåkra, és keverd össze a tonhallal, paradicsomszósszal, fokhagymåval és oregånóval.

    Ha nincs fekete olívabogyód, hasznålhatsz zöldet is. A paradicsomszósz helyett hasznålhatsz passzírozott paradicsomot is.

    5

    Reszeld le a mozzarellĂĄt, Ă©s kĂ©szĂ­tsd elƑ a töltelĂ©ket.

    HasznĂĄlj alacsony nedvessĂ©gtartalmĂș mozzarellĂĄt, hogy a calzone ne legyen tĂșl vizes.

    6

    A megkelt tĂ©sztĂĄt borĂ­tsd lisztezett felĂŒletre, majd oszd nĂ©gy egyenlƑ rĂ©szre. NyĂșjtsd ki mindegyiket kb. 3 mm vastag kör alakĂșra.

    A tĂ©sztĂĄt könnyebb nyĂșjtani, ha elƑtte pĂĄr percig pihenteted. A lisztezett felĂŒlet megakadĂĄlyozza, hogy a tĂ©szta leragadjon.

    7

    A tĂ©szta egyik felĂ©re kanalazz a tonhalas keverĂ©kbƑl, majd szĂłrd meg a reszelt mozzarellĂĄval. Ügyelj arra, hogy a szĂ©leken hagyj kb. 1 cm helyet a hajtogatĂĄshoz.

    Ne tegyĂ©l tĂșl sok töltelĂ©ket a tĂ©sztĂĄra, mert akkor nehezebb lesz összehajtani Ă©s a töltelĂ©k kifolyhat.

    8

    Hajtsd fĂ©lbe a tĂ©sztĂĄt Ășgy, hogy egy fĂ©lhold alakĂș calzone-t kapj. A szĂ©leket nyomkodd le erƑsen, majd egy villĂĄval is nyomd össze, hogy ne nyĂ­ljon szĂ©t sĂŒtĂ©s közben.

    A széleket benedvesítheted egy kevés vízzel, hogy jobban összetapadjanak. A villa segít lezårni a széleket és szép mintåt is ad.

    9

    Egy felvert tojĂĄssal kend meg a calzone tetejĂ©t, hogy aranybarna szĂ­nt kapjon sĂŒtĂ©s utĂĄn.

    A tojås helyett hasznålhatsz egy kevés tejet vagy olvasztott vajat is a calzone tetejére a szép szín eléréséhez.

    10

    ElƑmelegĂ­tett sĂŒtƑben, 200°C-on sĂŒsd kb. 20 percig, amĂ­g a calzone szĂ©p aranybarnĂĄra sĂŒl.

    A sĂŒtĂ©si idƑ fĂŒgg a sĂŒtƑ tĂ­pusĂĄtĂłl, ezĂ©rt figyelj a calzone szĂ­nĂ©re. Ha tĂșl gyorsan barnul, takard le alufĂłliĂĄval.

    11

    Hagyd kicsit hƱlni, majd tålald frissen, esetleg extra paradicsomszósszal vagy egy kevés friss bazsalikommal díszítve.

    A frissen sĂŒlt calzone a legfinomabb, de mĂĄsnap is fogyaszthatĂł. A bazsalikom friss Ă­zt ad a calzone-nak.