Szitáld a lisztet egy nagy tálba, add hozzá a száraz élesztőt, a cukrot és a fűszerkeveréket. Keverd össze, hogy az alapanyagok egyenletesen eloszoljanak.
A liszt szitálása biztosítja, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen. A száraz élesztőt alaposan keverd el a liszttel, hogy egyenletesen keljen meg a tészta.
Öntsd hozzá a meleg tejet, az olvasztott vajat és a tojást, majd gyúrd össze a hozzávalókat. A tészta akkor megfelelő, ha puha, enyhén ragadós, de jól formázható.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztíthatja az élesztőt. A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas lesz. Ha túl ragadós, adj hozzá egy kevés lisztet, de vigyázz, hogy ne legyen túl kemény.
Fedd le a tésztát, és hagyd meleg helyen kelni 1 órán át, amíg a duplájára nem nő. Közben készítsd elő az aszalt gyümölcsöket és a durvára vágott törökmogyorót.
A tésztát letakarva keleszd, hogy ne száradjon ki a teteje. Meleg helyen gyorsabban megkel. Az aszalt gyümölcsöket és a törökmogyorót előre készítsd el, hogy kéznél legyenek.
A megkelt tésztába dolgozd bele a törökmogyorót és az aszalt gyümölcsöket. Fontos, hogy egyenletesen oszlasd el őket, hogy minden szelet tartalmas legyen.
A törökmogyorót és az aszalt gyümölcsöket óvatosan dolgozd bele a tésztába, hogy ne nyomd ki belőle a levegőt.
Formázd meg a stollen alakját: nyújtsd oválisra, majd hajtsd hosszában vissza az egyik oldalát úgy, hogy kissé fedje a másikat.
A stollen formázásakor ügyelj arra, hogy a tészta ne legyen túl vékony, különben kiszáradhat sütés közben.
Tedd a stollent sütőpapírral bélelt tepsire, és pihentesd további 30 percig. Ezalatt melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés).
A pihentetés segít, hogy a stollen még szebben megkeljen sütés előtt. A sütőt előmelegítve biztosítod, hogy a stollen egyenletesen süljön meg.
Süsd 35–40 percig, amíg aranybarnára sül. Ha túl gyorsan pirulna a teteje, takard le sütőpapírral. Hagyd teljesen kihűlni.
A sütési idő függ a sütő típusától, ezért figyelj a stollenre. Ha túl gyorsan pirul, takard le sütőpapírral vagy alufóliával, hogy belül is átsüljön. A stollent hagyd teljesen kihűlni, mielőtt felszeleteled.
Szórd meg porcukorral a kihűlt kalácsot. Tipp: zárt dobozban tárolva akár egy hétig is friss marad, az ízek pedig tovább érnek össze.
A porcukorral megszórt stollen ünnepi külsőt kap. A zárt dobozban tárolás megakadályozza, hogy a stollen kiszáradjon, és az ízek jobban összeérnek.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.