SzitĂĄld a lisztet egy nagy tĂĄlba, add hozzĂĄ a szĂĄraz Ă©lesztĆt, a cukrot Ă©s a fƱszerkeverĂ©ket. Keverd össze, hogy az alapanyagok egyenletesen eloszoljanak.
A liszt szitĂĄlĂĄsa biztosĂtja, hogy a tĂ©szta könnyebb Ă©s levegĆsebb legyen. A szĂĄraz Ă©lesztĆt alaposan keverd el a liszttel, hogy egyenletesen keljen meg a tĂ©szta.
Ăntsd hozzĂĄ a meleg tejet, az olvasztott vajat Ă©s a tojĂĄst, majd gyĂșrd össze a hozzĂĄvalĂłkat. A tĂ©szta akkor megfelelĆ, ha puha, enyhĂ©n ragadĂłs, de jĂłl formĂĄzhatĂł.
A tej ne legyen tĂșl forrĂł, mert az elpusztĂthatja az Ă©lesztĆt. A tĂ©sztĂĄt addig gyĂșrd, amĂg sima Ă©s rugalmas lesz. Ha tĂșl ragadĂłs, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s lisztet, de vigyĂĄzz, hogy ne legyen tĂșl kemĂ©ny.
Fedd le a tĂ©sztĂĄt, Ă©s hagyd meleg helyen kelni 1 ĂłrĂĄn ĂĄt, amĂg a duplĂĄjĂĄra nem nĆ. Közben kĂ©szĂtsd elĆ az aszalt gyĂŒmölcsöket Ă©s a durvĂĄra vĂĄgott törökmogyorĂłt.
A tĂ©sztĂĄt letakarva keleszd, hogy ne szĂĄradjon ki a teteje. Meleg helyen gyorsabban megkel. Az aszalt gyĂŒmölcsöket Ă©s a törökmogyorĂłt elĆre kĂ©szĂtsd el, hogy kĂ©znĂ©l legyenek.
A megkelt tĂ©sztĂĄba dolgozd bele a törökmogyorĂłt Ă©s az aszalt gyĂŒmölcsöket. Fontos, hogy egyenletesen oszlasd el Ćket, hogy minden szelet tartalmas legyen.
A törökmogyorĂłt Ă©s az aszalt gyĂŒmölcsöket Ăłvatosan dolgozd bele a tĂ©sztĂĄba, hogy ne nyomd ki belĆle a levegĆt.
FormĂĄzd meg a stollen alakjĂĄt: nyĂșjtsd ovĂĄlisra, majd hajtsd hosszĂĄban vissza az egyik oldalĂĄt Ășgy, hogy kissĂ© fedje a mĂĄsikat.
A stollen formĂĄzĂĄsakor ĂŒgyelj arra, hogy a tĂ©szta ne legyen tĂșl vĂ©kony, kĂŒlönben kiszĂĄradhat sĂŒtĂ©s közben.
Tedd a stollent sĂŒtĆpapĂrral bĂ©lelt tepsire, Ă©s pihentesd tovĂĄbbi 30 percig. Ezalatt melegĂtsd elĆ a sĂŒtĆt 180°C-ra (alsĂł-felsĆ sĂŒtĂ©s).
A pihentetĂ©s segĂt, hogy a stollen mĂ©g szebben megkeljen sĂŒtĂ©s elĆtt. A sĂŒtĆt elĆmelegĂtve biztosĂtod, hogy a stollen egyenletesen sĂŒljön meg.
SĂŒsd 35â40 percig, amĂg aranybarnĂĄra sĂŒl. Ha tĂșl gyorsan pirulna a teteje, takard le sĂŒtĆpapĂrral. Hagyd teljesen kihƱlni.
A sĂŒtĂ©si idĆ fĂŒgg a sĂŒtĆ tĂpusĂĄtĂłl, ezĂ©rt figyelj a stollenre. Ha tĂșl gyorsan pirul, takard le sĂŒtĆpapĂrral vagy alufĂłliĂĄval, hogy belĂŒl is ĂĄtsĂŒljön. A stollent hagyd teljesen kihƱlni, mielĆtt felszeleteled.
SzĂłrd meg porcukorral a kihƱlt kalĂĄcsot. Tipp: zĂĄrt dobozban tĂĄrolva akĂĄr egy hĂ©tig is friss marad, az Ăzek pedig tovĂĄbb Ă©rnek össze.
A porcukorral megszĂłrt stollen ĂŒnnepi kĂŒlsĆt kap. A zĂĄrt dobozban tĂĄrolĂĄs megakadĂĄlyozza, hogy a stollen kiszĂĄradjon, Ă©s az Ăzek jobban összeĂ©rnek.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.