Törökmogyorós Stollen szeletelve, porcukorral meghintve

Törökmogyorós Stollen

A Stollen a nĂ©met karĂĄcsonyi sĂŒtemĂ©nyek koronĂĄzatlan kirĂĄlya – gazdag, omlĂłs tĂ©sztĂĄjĂĄval Ă©s vĂĄltozatos töltelĂ©keivel minden ĂŒnnepi asztalon helyet követel magĂĄnak. A törökmogyorĂłs vĂĄltozat kĂŒlönösen izgalmas, mivel a mogyorĂł enyhĂ©n Ă©des Ă©s roppanĂłs textĂșrĂĄja jĂłl kiegĂ©szĂ­ti a puha, fƱszeres tĂ©sztĂĄt. Az aszalt gyĂŒmölcsök Ă©dessĂ©ge Ă©s a mĂ©zeskalĂĄcs fƱszeressĂ©ge pedig egyĂŒtt idĂ©zi meg a karĂĄcsonyi hangulatot. Tipp: egy kevĂ©s reszelt narancshĂ©j mĂ©g tovĂĄbb fokozza az Ă­zhatĂĄst, kĂŒlönösen forralt bor mellĂ© tĂĄlalva. TökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs ĂŒnnepi vendĂ©glĂĄtĂĄshoz vagy ajĂĄndĂ©kba sĂŒtve is kivĂĄlĂł.

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 Ăłra 10 perc
3250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 10
⭕ 500 g BĂșzaliszt
⭕ 7 g SzĂĄraz Ă©lesztƑ
⭕ 200 ml Meleg tej
⭕ 80 g Cukor
⭕ 150 g Vaj
⭕ 1 db Tojás
⭕ 100 g DurvĂĄra vĂĄgott törökmogyorĂł
⭕ 120 g Aszalt gyĂŒmölcs keverĂ©k
⭕ 2 tk. MĂ©zeskalĂĄcs fƱszerkeverĂ©k
⭕ 30 g Porcukor (szóráshoz)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    SzitĂĄld a lisztet egy nagy tĂĄlba, add hozzĂĄ a szĂĄraz Ă©lesztƑt, a cukrot Ă©s a fƱszerkeverĂ©ket. Keverd össze, hogy az alapanyagok egyenletesen eloszoljanak.

    A liszt szitĂĄlĂĄsa biztosĂ­tja, hogy a tĂ©szta könnyebb Ă©s levegƑsebb legyen. A szĂĄraz Ă©lesztƑt alaposan keverd el a liszttel, hogy egyenletesen keljen meg a tĂ©szta.

    2

    Öntsd hozzĂĄ a meleg tejet, az olvasztott vajat Ă©s a tojĂĄst, majd gyĂșrd össze a hozzĂĄvalĂłkat. A tĂ©szta akkor megfelelƑ, ha puha, enyhĂ©n ragadĂłs, de jĂłl formĂĄzhatĂł.

    A tej ne legyen tĂșl forrĂł, mert az elpusztĂ­thatja az Ă©lesztƑt. A tĂ©sztĂĄt addig gyĂșrd, amĂ­g sima Ă©s rugalmas lesz. Ha tĂșl ragadĂłs, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s lisztet, de vigyĂĄzz, hogy ne legyen tĂșl kemĂ©ny.

    3

    Fedd le a tĂ©sztĂĄt, Ă©s hagyd meleg helyen kelni 1 ĂłrĂĄn ĂĄt, amĂ­g a duplĂĄjĂĄra nem nƑ. Közben kĂ©szĂ­tsd elƑ az aszalt gyĂŒmölcsöket Ă©s a durvĂĄra vĂĄgott törökmogyorĂłt.

    A tĂ©sztĂĄt letakarva keleszd, hogy ne szĂĄradjon ki a teteje. Meleg helyen gyorsabban megkel. Az aszalt gyĂŒmölcsöket Ă©s a törökmogyorĂłt elƑre kĂ©szĂ­tsd el, hogy kĂ©znĂ©l legyenek.

    4

    A megkelt tĂ©sztĂĄba dolgozd bele a törökmogyorĂłt Ă©s az aszalt gyĂŒmölcsöket. Fontos, hogy egyenletesen oszlasd el Ƒket, hogy minden szelet tartalmas legyen.

    A törökmogyorĂłt Ă©s az aszalt gyĂŒmölcsöket Ăłvatosan dolgozd bele a tĂ©sztĂĄba, hogy ne nyomd ki belƑle a levegƑt.

    5

    FormĂĄzd meg a stollen alakjĂĄt: nyĂșjtsd ovĂĄlisra, majd hajtsd hosszĂĄban vissza az egyik oldalĂĄt Ășgy, hogy kissĂ© fedje a mĂĄsikat.

    A stollen formĂĄzĂĄsakor ĂŒgyelj arra, hogy a tĂ©szta ne legyen tĂșl vĂ©kony, kĂŒlönben kiszĂĄradhat sĂŒtĂ©s közben.

    6

    Tedd a stollent sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsire, Ă©s pihentesd tovĂĄbbi 30 percig. Ezalatt melegĂ­tsd elƑ a sĂŒtƑt 180°C-ra (alsĂł-felsƑ sĂŒtĂ©s).

    A pihentetĂ©s segĂ­t, hogy a stollen mĂ©g szebben megkeljen sĂŒtĂ©s elƑtt. A sĂŒtƑt elƑmelegĂ­tve biztosĂ­tod, hogy a stollen egyenletesen sĂŒljön meg.

    7

    SĂŒsd 35–40 percig, amĂ­g aranybarnĂĄra sĂŒl. Ha tĂșl gyorsan pirulna a teteje, takard le sĂŒtƑpapĂ­rral. Hagyd teljesen kihƱlni.

    A sĂŒtĂ©si idƑ fĂŒgg a sĂŒtƑ tĂ­pusĂĄtĂłl, ezĂ©rt figyelj a stollenre. Ha tĂșl gyorsan pirul, takard le sĂŒtƑpapĂ­rral vagy alufĂłliĂĄval, hogy belĂŒl is ĂĄtsĂŒljön. A stollent hagyd teljesen kihƱlni, mielƑtt felszeleteled.

    8

    Szórd meg porcukorral a kihƱlt kalåcsot. Tipp: zårt dobozban tårolva akår egy hétig is friss marad, az ízek pedig tovåbb érnek össze.

    A porcukorral megszĂłrt stollen ĂŒnnepi kĂŒlsƑt kap. A zĂĄrt dobozban tĂĄrolĂĄs megakadĂĄlyozza, hogy a stollen kiszĂĄradjon, Ă©s az Ă­zek jobban összeĂ©rnek.