Törökmogyorós Stollen szeletelve, porcukorral meghintve

Törökmogyorós Stollen

A Stollen a német karácsonyi sütemények koronázatlan királya – gazdag, omlós tésztájával és változatos töltelékeivel minden ünnepi asztalon helyet követel magának. A törökmogyorós változat különösen izgalmas, mivel a mogyoró enyhén édes és roppanós textúrája jól kiegészíti a puha, fűszeres tésztát. Az aszalt gyümölcsök édessége és a mézeskalács fűszeressége pedig együtt idézi meg a karácsonyi hangulatot. Tipp: egy kevés reszelt narancshéj még tovább fokozza az ízhatást, különösen forralt bor mellé tálalva. Tökéletes választás ünnepi vendéglátáshoz vagy ajándékba sütve is kiváló.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra 10 perc
3250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
500 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
200 ml Meleg tej
80 g Cukor
150 g Vaj
1 db Tojás
100 g Durvára vágott törökmogyoró
120 g Aszalt gyümölcs keverék
2 tk. Mézeskalács fűszerkeverék
30 g Porcukor (szóráshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Szitáld a lisztet egy nagy tálba, add hozzá a száraz élesztőt, a cukrot és a fűszerkeveréket. Keverd össze, hogy az alapanyagok egyenletesen eloszoljanak.

    A liszt szitálása biztosítja, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen. A száraz élesztőt alaposan keverd el a liszttel, hogy egyenletesen keljen meg a tészta.

    2

    Öntsd hozzá a meleg tejet, az olvasztott vajat és a tojást, majd gyúrd össze a hozzávalókat. A tészta akkor megfelelő, ha puha, enyhén ragadós, de jól formázható.

    A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztíthatja az élesztőt. A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas lesz. Ha túl ragadós, adj hozzá egy kevés lisztet, de vigyázz, hogy ne legyen túl kemény.

    3

    Fedd le a tésztát, és hagyd meleg helyen kelni 1 órán át, amíg a duplájára nem nő. Közben készítsd elő az aszalt gyümölcsöket és a durvára vágott törökmogyorót.

    A tésztát letakarva keleszd, hogy ne száradjon ki a teteje. Meleg helyen gyorsabban megkel. Az aszalt gyümölcsöket és a törökmogyorót előre készítsd el, hogy kéznél legyenek.

    4

    A megkelt tésztába dolgozd bele a törökmogyorót és az aszalt gyümölcsöket. Fontos, hogy egyenletesen oszlasd el őket, hogy minden szelet tartalmas legyen.

    A törökmogyorót és az aszalt gyümölcsöket óvatosan dolgozd bele a tésztába, hogy ne nyomd ki belőle a levegőt.

    5

    Formázd meg a stollen alakját: nyújtsd oválisra, majd hajtsd hosszában vissza az egyik oldalát úgy, hogy kissé fedje a másikat.

    A stollen formázásakor ügyelj arra, hogy a tészta ne legyen túl vékony, különben kiszáradhat sütés közben.

    6

    Tedd a stollent sütőpapírral bélelt tepsire, és pihentesd további 30 percig. Ezalatt melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés).

    A pihentetés segít, hogy a stollen még szebben megkeljen sütés előtt. A sütőt előmelegítve biztosítod, hogy a stollen egyenletesen süljön meg.

    7

    Süsd 35–40 percig, amíg aranybarnára sül. Ha túl gyorsan pirulna a teteje, takard le sütőpapírral. Hagyd teljesen kihűlni.

    A sütési idő függ a sütő típusától, ezért figyelj a stollenre. Ha túl gyorsan pirul, takard le sütőpapírral vagy alufóliával, hogy belül is átsüljön. A stollent hagyd teljesen kihűlni, mielőtt felszeleteled.

    8

    Szórd meg porcukorral a kihűlt kalácsot. Tipp: zárt dobozban tárolva akár egy hétig is friss marad, az ízek pedig tovább érnek össze.

    A porcukorral megszórt stollen ünnepi külsőt kap. A zárt dobozban tárolás megakadályozza, hogy a stollen kiszáradjon, és az ízek jobban összeérnek.