Gluténmentes Treacle tart, szirupos töltelékkel

Treacle tart gluténmentes tésztával

A Treacle tart egy hagyományos brit pite, amelyet szirup, tojás és fűszerek keverékéből készítenek. Az étel eredetileg a 18. századi Angliában vált népszerűvé, és a mai napig az angol konyha egyik legismertebb desszertje. A gluténmentes változat lehetővé teszi, hogy azok is élvezhessék, akik elkerülik a glutént, de nem szeretnék lemondani a klasszikus ízekről. A pite gazdag, édes és fűszeres ízű, ami ideális desszert minden alkalomra.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 5 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 g Gluténmentes liszt
80 ml Hideg víz
100 g Szeletelt vaj
100 g Cukor
200 ml Szirup
1 ek. Citromlé
1 db Tojás
1 tk. Fahéj
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Először készítsd el a tésztát: egy nagy tálban keverd össze a gluténmentes lisztet és a csipet sót. Adj hozzá szeletelt vajat, és dolgozd össze a kezeddel, amíg morzsás állagot nem kapsz.

    A gluténmentes tészta kicsit törékenyebb lehet, ezért ügyelj, hogy ne dolgozd túl sokáig.

    2

    Add hozzá a hideg vizet, és gyorsan dolgozd össze a tésztát. Ha túl száraznak tűnik, adj hozzá egy kis vizet, de ne legyen túl ragacsos.

    Ha a tészta túl kemény, pihentesd a hűtőben 10 percig, hogy könnyebb legyen nyújtani.

    3

    Nyújtsd ki a tésztát, és bélelj ki vele egy piteformát. Ha a tészta széle túl magas, vágd le, hogy egyenletesen süljön meg.

    A tészta könnyen törhet, ha túl vékony, ezért próbáld egyenletesen kinyújtani.

    4

    Előmelegített sütőben 180°C-on süsd a tésztát 15 percig, vagy amíg enyhén aranybarna nem lesz. Ha szükséges, béleld ki a tésztát sütőpapírral és tegyél rá száraz babot, hogy ne púposodjon fel sütés közben.

    Ha a tészta túl gyorsan pirulna, takard le fóliával, hogy tovább süljön anélkül, hogy megégne.

    5

    Amíg a tészta sül, készítsd el a tölteléket: a szirupot, cukrot, citromlevet és fahéjat keverd össze egy tálban. Verd fel a tojást, és add hozzá a keverékhez.

    A fahéj gazdag aromát ad a tartnak, de ha nem szereted, el is hagyhatod.

    6

    Miután a tészta megsült, vedd ki a sütőből, és öntsd rá a szirupos tojásos keveréket. Süsd tovább 25-30 percig, amíg a töltelék szilárd és enyhén aranybarna lesz.

    A tölteléknek teljesen meg kell szilárdulnia, de ügyelj rá, hogy ne égjen meg.

    7

    Hagyd a pitét teljesen kihűlni, majd szeleteld fel és tálald. A tálalás előtt szórhatsz rá egy kis extra fahéjat, ha szeretnéd.

    A pite hidegen a legfinomabb, de ha szeretnéd, tálalhatod melegen is.