Frissen sült görög tsoureki fonott kalács

Tsoureki - Görög kalács

A tsoureki egy hagyományos görög fonott kalács, amelyet leggyakrabban húsvétkor sütnek. A tészta puha, édes és gazdag ízvilágú, amelyet a narancshéj és a mahlep fűszer tesz különlegessé. Görögországban minden családnak megvan a saját tsoureki receptje, amelyet generációkon át örökítenek. A kalácsot gyakran piros tojásokkal díszítik, ami a húsvéti hagyomány része, de önmagában is kiváló reggelire vagy desszertként.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra
2500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
200 ml Langyos tej
7 g Száraz élesztő
100 g Kristálycukor
5 g
2 db Tojás
100 g Vaj
10 g Narancshéj (reszelve)
5 g Mahlep (opcionális)
1 db Tojás (kenéshez)
20 g Szeletelt mandula (szóráshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tálban keverd össze a langyos tejet, az élesztőt és egy evőkanál cukrot. Hagyd állni 10 percig, amíg habos lesz.

    A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Ideális a testhőmérséklet körüli hőmérséklet.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot, a sót és a reszelt narancshéjat.

    A narancshéjjal óvatosan bánj, csak a külső, színes részt reszeld le, mert a fehér rész keserű.

    3

    Add hozzá az élesztős tejet, a tojásokat és az olvasztott vajat, majd keverd össze és kezd el dagasztani.

    A vaj ne legyen túl forró, hagyd kicsit hűlni, mielőtt hozzáadod a többi hozzávalóhoz.

    4

    Dagaszd a tésztát 10-12 percig, amíg rugalmas és sima lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    A dagasztás nagyon fontos a kalács szerkezetének kialakításához. Ha géppel dagasztasz, figyelj, hogy ne melegedjen túl a tészta.

    5

    Takard le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1,5 órán át, amíg a tészta a duplájára nő.

    A tésztát tedd olyan helyre, ahol nincs huzat, és a hőmérséklet egyenletes. A sütő langyosra melegítve ideális hely lehet.

    6

    Oszd a megkelt tésztát három egyenlő részre, sodorj belőlük hosszú rudakat, majd fond őket össze egy laza kaláccsá.

    A rudakat egyenletes vastagságúra sodord, hogy a kalács egyenletesen süljön meg.

    7

    Helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyd kelni további 30 percig.

    Ez a második kelesztés segít a kalácsnak még légiesebbé válni.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, majd kend meg a kalács tetejét felvert tojással, és szórd meg szeletelt mandulával.

    A tojás segít a kalácsnak szép színt kapni. A mandulát enyhén pirítsd meg előtte a serpenyőben, hogy ízletesebb legyen.

    9

    Süsd 30-35 percig, amíg aranybarnára sül és a belseje átsült.

    A sütési idő sütőtől függően változhat. Ha a kalács teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    10

    Hagyd kihűlni, majd szeleteld és tálald vajjal vagy lekvárral.

    A kalácsot rácson hagyd kihűlni, hogy ne ázzon meg az alja.