Egy kis tálban keverd össze a langyos tejet, az élesztőt és egy evőkanál cukrot. Hagyd állni 10 percig, amíg habos lesz.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Ideális a testhőmérséklet körüli hőmérséklet.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot, a sót és a reszelt narancshéjat.
A narancshéjjal óvatosan bánj, csak a külső, színes részt reszeld le, mert a fehér rész keserű.
Add hozzá az élesztős tejet, a tojásokat és az olvasztott vajat, majd keverd össze és kezd el dagasztani.
A vaj ne legyen túl forró, hagyd kicsit hűlni, mielőtt hozzáadod a többi hozzávalóhoz.
Dagaszd a tésztát 10-12 percig, amíg rugalmas és sima lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
A dagasztás nagyon fontos a kalács szerkezetének kialakításához. Ha géppel dagasztasz, figyelj, hogy ne melegedjen túl a tészta.
Takard le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1,5 órán át, amíg a tészta a duplájára nő.
A tésztát tedd olyan helyre, ahol nincs huzat, és a hőmérséklet egyenletes. A sütő langyosra melegítve ideális hely lehet.
Oszd a megkelt tésztát három egyenlő részre, sodorj belőlük hosszú rudakat, majd fond őket össze egy laza kaláccsá.
A rudakat egyenletes vastagságúra sodord, hogy a kalács egyenletesen süljön meg.
Helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyd kelni további 30 percig.
Ez a második kelesztés segít a kalácsnak még légiesebbé válni.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, majd kend meg a kalács tetejét felvert tojással, és szórd meg szeletelt mandulával.
A tojás segít a kalácsnak szép színt kapni. A mandulát enyhén pirítsd meg előtte a serpenyőben, hogy ízletesebb legyen.
Süsd 30-35 percig, amíg aranybarnára sül és a belseje átsült.
A sütési idő sütőtől függően változhat. Ha a kalács teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Hagyd kihűlni, majd szeleteld és tálald vajjal vagy lekvárral.
A kalácsot rácson hagyd kihűlni, hogy ne ázzon meg az alja.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.