A burgonyát hámozd meg, vágd kisebb darabokra, majd főzd puhára sós vízben kb. 20 perc alatt.
Fontos, hogy a burgonya teljesen puha legyen, különben nehéz lesz áttörni és a tészta is keményebb lesz.
Szűrd le a megfőtt burgonyát, majd törd át egy tálba és hagyd teljesen kihűlni.
A burgonyát érdemes áttörni még melegen, mert akkor könnyebb. A kihűlés azért fontos, hogy a tészta ne legyen ragacsos.
A kihűlt burgonyához add hozzá a lisztet, a tojássárgáját és egy csipet sót, majd gyúrd össze egy puha, homogén tésztává.
A liszt mennyisége függ a burgonya típusától és víztartalmától. Először kevesebb lisztet adj hozzá, és csak akkor tegyél többet, ha a tészta nagyon ragacsos. Fontos, hogy ne gyúrd túl, mert akkor kemény lesz.
A tésztát oszd négy részre, formázz belőlük kb. 2 cm vastag rudakat, majd vágd fel kis darabokra. A villával óvatosan megnyomhatod, hogy a gnocchi jellegzetes mintázatot kapjon.
A munkafelületet lisztezd be, hogy a tészta ne ragadjon le. A villa segítségével nem csak mintázatot adhatsz a gnocchinak, hanem a szósz is jobban megtapad rajta.
Forralj fel vizet egy nagy lábasban, majd tedd bele a gnocchikat kisebb adagokban. Amint feljönnek a víz felszínére (kb. 2 perc), szűrd le őket és tedd félre.
A gnocchik akkor főttek meg, amikor feljönnek a víz felszínére. Ne főzd őket túl, mert széteshetnek.
Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, és pirítsd meg benne a gnocchikat 2-3 percig, amíg enyhén aranybarnák lesznek.
A pirítás segít, hogy a gnocchi kívül ropogós, belül pedig puha legyen. Ne pirítsd őket túl magas hőfokon, mert megéghetnek.
Egy tálban keverd össze a túrót és a tejfölt, majd szórd bele az apróra vágott kaprot.
Ha krémesebb szószt szeretnél, használj zsírosabb túrót és tejfölt. A kapor helyett használhatsz más friss fűszernövényeket is, például petrezselymet vagy snidlinget.
Forgasd össze a gnocchikat a túrós-tejfölös keverékkel, és tálalás előtt szórd meg egy kevés extra kaporral a tetejét.
Azonnal tálald, hogy a gnocchi ne ázzon el a szószban.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.