Túrós-tejfölös gnocchi tálalva

Túrós-tejfölös gnocchi

A gnocchi Olaszország egyik legismertebb házi tésztaétele, amely az évszázadok során számos variációban elterjedt. Ez a túrós-tejfölös változat egy magyaros csavarral készült, amely a klasszikus olasz tésztát a magyar ízekkel ötvözi. A puha, házilag készült gnocchi tökéletesen harmonizál a krémes túróval és tejföllel, míg a kapor frissességet ad neki. Ez a recept ideális választás egy gyors, mégis különleges vacsorához!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
780 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Burgonya
150 g Liszt
1 db Tojássárgája
1 csipet
200 g Túró
150 g Tejföl
50 g Vaj
10 g Friss kapor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A burgonyát hámozd meg, vágd kisebb darabokra, majd főzd puhára sós vízben kb. 20 perc alatt.

    Fontos, hogy a burgonya teljesen puha legyen, különben nehéz lesz áttörni és a tészta is keményebb lesz.

    2

    Szűrd le a megfőtt burgonyát, majd törd át egy tálba és hagyd teljesen kihűlni.

    A burgonyát érdemes áttörni még melegen, mert akkor könnyebb. A kihűlés azért fontos, hogy a tészta ne legyen ragacsos.

    3

    A kihűlt burgonyához add hozzá a lisztet, a tojássárgáját és egy csipet sót, majd gyúrd össze egy puha, homogén tésztává.

    A liszt mennyisége függ a burgonya típusától és víztartalmától. Először kevesebb lisztet adj hozzá, és csak akkor tegyél többet, ha a tészta nagyon ragacsos. Fontos, hogy ne gyúrd túl, mert akkor kemény lesz.

    4

    A tésztát oszd négy részre, formázz belőlük kb. 2 cm vastag rudakat, majd vágd fel kis darabokra. A villával óvatosan megnyomhatod, hogy a gnocchi jellegzetes mintázatot kapjon.

    A munkafelületet lisztezd be, hogy a tészta ne ragadjon le. A villa segítségével nem csak mintázatot adhatsz a gnocchinak, hanem a szósz is jobban megtapad rajta.

    5

    Forralj fel vizet egy nagy lábasban, majd tedd bele a gnocchikat kisebb adagokban. Amint feljönnek a víz felszínére (kb. 2 perc), szűrd le őket és tedd félre.

    A gnocchik akkor főttek meg, amikor feljönnek a víz felszínére. Ne főzd őket túl, mert széteshetnek.

    6

    Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, és pirítsd meg benne a gnocchikat 2-3 percig, amíg enyhén aranybarnák lesznek.

    A pirítás segít, hogy a gnocchi kívül ropogós, belül pedig puha legyen. Ne pirítsd őket túl magas hőfokon, mert megéghetnek.

    7

    Egy tálban keverd össze a túrót és a tejfölt, majd szórd bele az apróra vágott kaprot.

    Ha krémesebb szószt szeretnél, használj zsírosabb túrót és tejfölt. A kapor helyett használhatsz más friss fűszernövényeket is, például petrezselymet vagy snidlinget.

    8

    Forgasd össze a gnocchikat a túrós-tejfölös keverékkel, és tálalás előtt szórd meg egy kevés extra kaporral a tetejét.

    Azonnal tálald, hogy a gnocchi ne ázzon el a szószban.