TĂŒzes chilis perec tĂĄlalva

TĂŒzes chilis perec

A tĂŒzes chilis perec egy igazi Ă­nycsiklandĂł Ă©tel, amely a friss chili paprika fƱszeres, csĂ­pƑs Ă­zĂ©t ötvözi a perec ropogĂłs tĂ©sztĂĄjĂĄval. A chili paprikĂĄk termĂ©szetes Ă©des Ă©s csĂ­pƑs Ă­ze egy Ășj dimenziĂłt ad a perecnek, tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs azoknak, akik szeretik a pikĂĄns falatokat. Ez a recept tökĂ©letes lehet egy bulira, vagy ha valami igazĂĄn kĂŒlönleges Ă©telt szeretnĂ©l kĂ©szĂ­teni.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
1700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 10
⭕ 500 g BĂșzaliszt
⭕ 2 db Friss chili
⭕ 20 g ÉlesztƑ
⭕ 10 g Cukor
⭕ 250 ml Meleg víz
⭕ 2 ek. Olívaolaj
⭕ 1 tk. Só
⭕ 1 tk. Szódabikarbóna
⭕ 1 l VĂ­z a fƑzĂ©shez

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezd a tĂ©szta elƑkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©vel: Egy nagy tĂĄlban keverd össze a lisztet Ă©s a sĂłt.

    A lisztet Ă©rdemes ĂĄtszitĂĄlni, hogy a tĂ©szta könnyebb Ă©s levegƑsebb legyen.

    2

    A meleg vĂ­zhez add hozzĂĄ a cukrot, majd szĂłrd bele az Ă©lesztƑt. Keverd el, Ă©s hagyd pihenni 5-10 percig, hogy az Ă©lesztƑ felfutjon.

    A vĂ­z ne legyen tĂșl forrĂł, mert az elpusztĂ­tja az Ă©lesztƑt. A megfelelƑ hƑmĂ©rsĂ©klet kb. 30-35°C.

    3

    EzutĂĄn öntsd hozzĂĄ az Ă©lesztƑs keverĂ©ket a liszthez, majd add hozzĂĄ az olĂ­vaolajat is. Keverd össze alaposan, majd dagaszd meg a tĂ©sztĂĄt kĂ©zzel vagy dagasztĂł gĂ©ppel körĂŒlbelĂŒl 10 percig, amĂ­g sima Ă©s rugalmas lesz.

    A tĂ©szta akkor jĂł, ha elvĂĄlik az edĂ©ny falĂĄtĂłl Ă©s nem ragad. Ha tĂșl ragacsos, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s lisztet, ha tĂșl szĂĄraz, egy kevĂ©s vizet.

    4

    FormĂĄzz belƑle egy gömböt, Ă©s tedd vissza a tĂĄlba, majd takard le egy nedves konyharuhĂĄval. Hagyd pihenni 1 ĂłrĂĄt, hogy megkeljen.

    A tĂ©sztĂĄt meleg helyen keleszd, pl. a sĂŒtƑben alacsony hƑfokon vagy egy radiĂĄtor közelĂ©ben. A nedves konyharuha megakadĂĄlyozza, hogy a tĂ©szta kiszĂĄradjon.

    5

    Amikor a tĂ©szta megkelt, borĂ­tsd ki a munkafelĂŒletre Ă©s oszd 8-10 rĂ©szre. Minden darabot hengerrĂ© formĂĄzz, majd azokat pereccĂ© csavarhatod.

    A munkafelĂŒletet lisztezd be, hogy a tĂ©szta ne ragadjon le. A pereceket prĂłbĂĄld egyforma mĂ©retƱre formĂĄzni, hogy egyenletesen sĂŒljenek meg.

    6

    A friss chili paprikĂĄkat vĂĄgd aprĂł darabokra, Ă©s keverd össze egy kis olĂ­vaolajjal. Ha mĂ©g tĂŒzesebbre szeretnĂ©d, adj hozzĂĄ egy csipet cayenne borsot is.

    A chili paprikĂĄt Ăłvatosan kezeld, hasznĂĄlj kesztyƱt, hogy elkerĂŒld a bƑr irritĂĄciĂłjĂĄt. A magok eltĂĄvolĂ­tĂĄsĂĄval csökkentheted a csĂ­pƑssĂ©get.

    7

    Egy nagy fazĂ©kban forralj vizet, majd adj hozzĂĄ szĂłdabikarbĂłnĂĄt. Ebben a vĂ­zben blanszĂ­rozd a pereceket 1-2 percig, majd vedd ki Ƒket egy szƱrƑkanĂĄllal.

    A szĂłdabikarbĂłna segĂ­t a pereceknek a jellegzetes szĂ­n Ă©s ĂĄllag elĂ©rĂ©sĂ©ben. Ne fƑzd tĂșl a pereceket, mert akkor tĂșl puhĂĄk lesznek.

    8

    Helyezd a pereceket sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsire, majd szĂłrd meg az aprĂłra vĂĄgott chili keverĂ©kkel. ElƑmelegĂ­tett sĂŒtƑben 200°C-on sĂŒsd 15-20 percig, amĂ­g aranybarnĂĄra sĂŒlnek.

    Figyeld a pereceket sĂŒtĂ©s közben, mert könnyen megĂ©ghetnek. Ha tĂșl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hƑfokot.

    9

    Hagyd a pereceket egy kicsit hƱlni, majd tålald. Jó étvågyat!

    A perecek frissen a legfinomabbak, de légmentesen zåródó dobozban néhåny napig eltarthatók.