Frissen sĂŒlt Ășj-zĂ©landi mĂ©zes croissant

Új-zĂ©landi mĂ©zes croissant

Új-ZĂ©land hĂ­res a kivĂĄlĂł minƑsĂ©gƱ manuka mĂ©zrƑl, amely gazdag Ă­zĂ©vel Ă©s termĂ©szetes Ă©dessĂ©gĂ©vel tökĂ©letes alapanyaga lehet egy sĂŒtemĂ©nynek. Ebben a receptben a klasszikus croissantot ötvöztĂŒk a mĂ©z termĂ©szetes Ă­zĂ©vel, hogy egy igazĂĄn kĂŒlönleges, Ă©des Ă©s vajas pĂ©ksĂŒtemĂ©nyt kĂ©szĂ­tsĂŒnk. A mĂ©z selymesen olvad bele a croissant rĂ©tegei közĂ©, Ă­gy minden harapĂĄs egy kellemes, aromĂĄs Ă©lmĂ©nyt nyĂșjt. Ha szereted a mĂ©zes sĂŒtemĂ©nyeket, ezt a croissantot mindenkĂ©pp prĂłbĂĄld ki!

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 48 perc
430 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 8
⭕ 500 g Finomliszt
⭕ 25 g Friss Ă©lesztƑ
⭕ 50 g Kristálycukor
⭕ 10 g Só
⭕ 250 ml Langyos tej
⭕ 250 g Vaj
⭕ 1 db Tojás
⭕ 100 g Új-zĂ©landi manuka mĂ©z
⭕ 30 g Barnacukor
⭕ 20 g Porcukor

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az Ă©lesztƑt, Ă©s hagyd ĂĄllni 10 percig, amĂ­g felfut.

    A tej hƑmĂ©rsĂ©klete nagyon fontos, ne legyen se tĂșl hideg, se tĂșl meleg. Ha tĂșl meleg, az megöli az Ă©lesztƑt.

    2

    Egy nagy tĂĄlba szitĂĄld a lisztet, keverd hozzĂĄ a sĂłt, majd öntsd bele az Ă©lesztƑs tejet. Kezd el dagasztani a tĂ©sztĂĄt.

    A lisztet szitĂĄljuk ĂĄt, hogy levegƑsebb legyen a tĂ©szta.

    3

    Amikor a tĂ©szta összeĂĄllt, tedd enyhĂ©n lisztezett felĂŒletre, Ă©s gyĂșrd 10 percig, amĂ­g rugalmas lesz.

    A tĂ©sztĂĄt addig gyĂșrjuk, amĂ­g elvĂĄlik az edĂ©ny falĂĄtĂłl Ă©s a kezĂŒnktƑl.

    4

    Tedd a tĂ©sztĂĄt egy tĂĄlba, takard le konyharuhĂĄval, Ă©s hagyd kelni 1 ĂłrĂĄn ĂĄt, amĂ­g a duplĂĄjĂĄra nƑ.

    A tĂ©sztĂĄt meleg helyen kelesszĂŒk, pĂ©ldĂĄul a sĂŒtƑben, alacsony hƑfokon.

    5

    A megkelt tĂ©sztĂĄt nyĂșjtsd ki tĂ©glalap alakĂșra, majd helyezd a közepĂ©re a hideg vajat. Hajtsd rĂĄ a tĂ©szta szĂ©leit.

    A vaj legyen nagyon hideg, szinte fagyos, hogy ne olvadjon meg a tésztåban.

    6

    Óvatosan nyĂșjtsd ki a tĂ©sztĂĄt, majd hajtogasd hĂĄromba. Takard le, Ă©s tedd hƱtƑbe 30 percre.

    A hajtogatås lényege, hogy a vaj egyenletesen eloszoljon a tésztåban.

    7

    IsmĂ©teld meg a hajtogatĂĄst Ă©s nyĂșjtĂĄst mĂ©g kĂ©tszer, mindig pihentetve a tĂ©sztĂĄt 30 percig a hƱtƑben.

    A hƱtĂ©si idƑ nagyon fontos, mert a vajnak meg kell szilĂĄrdulnia ahhoz, hogy a tĂ©szta leveles legyen.

    8

    A kĂ©sz leveles tĂ©sztĂĄt nyĂșjtsd ki 5 mm vastagra, majd vĂĄgd hĂĄromszögekre Ă©s csorgass rĂĄ egy kevĂ©s manuka mĂ©zet.

    A manuka mĂ©z helyett hasznĂĄlhatunk bĂĄrmilyen mĂĄs fajta mĂ©zet is, de a manuka kĂŒlönleges Ă­zt ad a croissantnak.

    9

    Tekerd fel a hĂĄromszögeket a szĂ©les vĂ©gĂ©tƑl kezdve a csĂșcs felĂ©, hogy croissant formĂĄt kapj.

    A tĂ©sztĂĄt ne hĂșzzuk tĂșl, mert akkor a croissant nem lesz szĂ©p formĂĄjĂș.

    10

    Helyezd a croissantokat sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsire, takard le, Ă©s hagyd kelni tovĂĄbbi 30 percig.

    A kelesztĂ©shez tegyĂŒk meleg helyre, de ne közvetlenĂŒl a radiĂĄtor mellĂ©, mert a tĂ©szta megolvadhat.

    11

    Verd fel a tojåst, és kend meg vele a croissantok tetejét, majd szórd meg barnacukorral.

    A barnacukor helyett hasznĂĄlhatunk nĂĄdcukrot is, vagy akĂĄr el is hagyhatjuk, ha nem szeretnĂ©nk tĂșl Ă©desre.

    12

    SĂŒsd elƑmelegĂ­tett 190°C-os sĂŒtƑben 15-18 percig, amĂ­g aranybarnĂĄra sĂŒlnek.

    Érdemes figyelni a sĂŒtĂ©si idƑt, mert a croissantok könnyen megĂ©ghetnek. Ha tĂșl gyorsan barnulnak, takarjuk le alufĂłliĂĄval.

    13

    Hagyd kihƱlni a croissantokat, majd csorgass rĂĄ egy kevĂ©s mĂ©zet Ă©s szĂłrd meg porcukorral a tĂĄlalĂĄs elƑtt.

    A mĂ©z helyett hasznĂĄlhatunk juharszirupot is. A porcukorral ne spĂłroljunk, ettƑl lesz igazĂĄn mutatĂłs a croissant.