A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej hőmérséklete nagyon fontos, ne legyen se túl hideg, se túl meleg. Ha túl meleg, az megöli az élesztőt.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet. Kezd el dagasztani a tésztát.
A lisztet szitáljuk át, hogy levegősebb legyen a tészta.
Amikor a tészta összeállt, tedd enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 10 percig, amíg rugalmas lesz.
A tésztát addig gyúrjuk, amíg elválik az edény falától és a kezünktől.
Tedd a tésztát egy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tésztát meleg helyen kelesszük, például a sütőben, alacsony hőfokon.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit.
A vaj legyen nagyon hideg, szinte fagyos, hogy ne olvadjon meg a tésztában.
Óvatosan nyújtsd ki a tésztát, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 30 percre.
A hajtogatás lényege, hogy a vaj egyenletesen eloszoljon a tésztában.
Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.
A hűtési idő nagyon fontos, mert a vajnak meg kell szilárdulnia ahhoz, hogy a tészta leveles legyen.
A kész leveles tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágd háromszögekre és csorgass rá egy kevés manuka mézet.
A manuka méz helyett használhatunk bármilyen más fajta mézet is, de a manuka különleges ízt ad a croissantnak.
Tekerd fel a háromszögeket a széles végétől kezdve a csúcs felé, hogy croissant formát kapj.
A tésztát ne húzzuk túl, mert akkor a croissant nem lesz szép formájú.
Helyezd a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.
A kelesztéshez tegyük meleg helyre, de ne közvetlenül a radiátor mellé, mert a tészta megolvadhat.
Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, majd szórd meg barnacukorral.
A barnacukor helyett használhatunk nádcukrot is, vagy akár el is hagyhatjuk, ha nem szeretnénk túl édesre.
Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.
Érdemes figyelni a sütési időt, mert a croissantok könnyen megéghetnek. Ha túl gyorsan barnulnak, takarjuk le alufóliával.
Hagyd kihűlni a croissantokat, majd csorgass rá egy kevés mézet és szórd meg porcukorral a tálalás előtt.
A méz helyett használhatunk juharszirupot is. A porcukorral ne spóroljunk, ettől lesz igazán mutatós a croissant.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.