A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az Ă©lesztĆt, Ă©s hagyd ĂĄllni 10 percig, amĂg felfut.
A tej hĆmĂ©rsĂ©klete nagyon fontos, ne legyen se tĂșl hideg, se tĂșl meleg. Ha tĂșl meleg, az megöli az Ă©lesztĆt.
Egy nagy tĂĄlba szitĂĄld a lisztet, keverd hozzĂĄ a sĂłt, majd öntsd bele az Ă©lesztĆs tejet. Kezd el dagasztani a tĂ©sztĂĄt.
A lisztet szitĂĄljuk ĂĄt, hogy levegĆsebb legyen a tĂ©szta.
Amikor a tĂ©szta összeĂĄllt, tedd enyhĂ©n lisztezett felĂŒletre, Ă©s gyĂșrd 10 percig, amĂg rugalmas lesz.
A tĂ©sztĂĄt addig gyĂșrjuk, amĂg elvĂĄlik az edĂ©ny falĂĄtĂłl Ă©s a kezĂŒnktĆl.
Tedd a tĂ©sztĂĄt egy tĂĄlba, takard le konyharuhĂĄval, Ă©s hagyd kelni 1 ĂłrĂĄn ĂĄt, amĂg a duplĂĄjĂĄra nĆ.
A tĂ©sztĂĄt meleg helyen kelesszĂŒk, pĂ©ldĂĄul a sĂŒtĆben, alacsony hĆfokon.
A megkelt tĂ©sztĂĄt nyĂșjtsd ki tĂ©glalap alakĂșra, majd helyezd a közepĂ©re a hideg vajat. Hajtsd rĂĄ a tĂ©szta szĂ©leit.
A vaj legyen nagyon hideg, szinte fagyos, hogy ne olvadjon meg a tésztåban.
Ăvatosan nyĂșjtsd ki a tĂ©sztĂĄt, majd hajtogasd hĂĄromba. Takard le, Ă©s tedd hƱtĆbe 30 percre.
A hajtogatås lényege, hogy a vaj egyenletesen eloszoljon a tésztåban.
IsmĂ©teld meg a hajtogatĂĄst Ă©s nyĂșjtĂĄst mĂ©g kĂ©tszer, mindig pihentetve a tĂ©sztĂĄt 30 percig a hƱtĆben.
A hƱtĂ©si idĆ nagyon fontos, mert a vajnak meg kell szilĂĄrdulnia ahhoz, hogy a tĂ©szta leveles legyen.
A kĂ©sz leveles tĂ©sztĂĄt nyĂșjtsd ki 5 mm vastagra, majd vĂĄgd hĂĄromszögekre Ă©s csorgass rĂĄ egy kevĂ©s manuka mĂ©zet.
A manuka mĂ©z helyett hasznĂĄlhatunk bĂĄrmilyen mĂĄs fajta mĂ©zet is, de a manuka kĂŒlönleges Ăzt ad a croissantnak.
Tekerd fel a hĂĄromszögeket a szĂ©les vĂ©gĂ©tĆl kezdve a csĂșcs felĂ©, hogy croissant formĂĄt kapj.
A tĂ©sztĂĄt ne hĂșzzuk tĂșl, mert akkor a croissant nem lesz szĂ©p formĂĄjĂș.
Helyezd a croissantokat sĂŒtĆpapĂrral bĂ©lelt tepsire, takard le, Ă©s hagyd kelni tovĂĄbbi 30 percig.
A kelesztĂ©shez tegyĂŒk meleg helyre, de ne közvetlenĂŒl a radiĂĄtor mellĂ©, mert a tĂ©szta megolvadhat.
Verd fel a tojåst, és kend meg vele a croissantok tetejét, majd szórd meg barnacukorral.
A barnacukor helyett hasznĂĄlhatunk nĂĄdcukrot is, vagy akĂĄr el is hagyhatjuk, ha nem szeretnĂ©nk tĂșl Ă©desre.
SĂŒsd elĆmelegĂtett 190°C-os sĂŒtĆben 15-18 percig, amĂg aranybarnĂĄra sĂŒlnek.
Ărdemes figyelni a sĂŒtĂ©si idĆt, mert a croissantok könnyen megĂ©ghetnek. Ha tĂșl gyorsan barnulnak, takarjuk le alufĂłliĂĄval.
Hagyd kihƱlni a croissantokat, majd csorgass rĂĄ egy kevĂ©s mĂ©zet Ă©s szĂłrd meg porcukorral a tĂĄlalĂĄs elĆtt.
A mĂ©z helyett hasznĂĄlhatunk juharszirupot is. A porcukorral ne spĂłroljunk, ettĆl lesz igazĂĄn mutatĂłs a croissant.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.