Vadas marha tálalva zsemlegombóccal

Vadas marha

A vadas marha a magyar konyha egyik ikonikus fogása, amely a bécsi konyha hatására vált népszerűvé Magyarországon. A finoman fűszerezett mártás, amely selymes állagú és gazdag ízvilágú, tökéletesen harmonizál a puha marhahússal. Hagyományosan zsemlegombóccal tálalják, amely remekül felszívja a mártást. Ez a recept nemcsak a hagyományokat idézi fel, hanem egyszerűen elkészíthető otthoni körülmények között is. Tökéletes választás családi ebédekhez vagy különleges alkalmakra.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 2 óra 30 perc
Teljes 3 óra
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
800 g Marhahús (lapocka vagy comb)
300 g Sárgarépa
150 g Petrezselyemgyökér
100 g Zeller
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 db Babérlevél
200 ml Tejföl
2 ek. Mustár
2 ek. Citromlé
2 ek. Liszt
2 ek. Olaj
1 csipet
1 csipet Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő a hozzávalókat: tisztítsd meg és szeleteld fel a zöldségeket. A marhahúst vágd nagyobb darabokra.

    A zöldségeket érdemes egyforma méretűre vágni, hogy egyenletesen puhuljanak meg.

    2

    Egy nagy lábasban hevítsd fel az olajat, majd pirítsd meg a marhahúst minden oldalán, amíg szép aranybarna nem lesz. Vedd ki és tedd félre.

    A húst magas hőfokon pirítsd, hogy kérget kapjon, így a szaft benne marad. Ne tegyél túl sok húst egyszerre a lábasba, mert lehűti az olajat és párolódni kezd.

    3

    Ugyanabban a lábasban pirítsd meg a hagymát, majd add hozzá a fokhagymát és a feldarabolt zöldségeket. Fűszerezd sóval, borssal és add hozzá a babérlevelet.

    A hagymát lassú tűzön pirítsd, hogy karamellizálódjon és édesebb ízt adjon az ételnek. A fokhagymát csak a végén add hozzá, nehogy megégjen.

    4

    Helyezd vissza a marhahúst a lábasba, önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Fedő alatt lassú tűzön főzd 2-2,5 órán keresztül, amíg a hús megpuhul.

    Ha van időd, használj marhahús alaplevet víz helyett, így még gazdagabb ízű lesz a vadas. A főzési idő a hús minőségétől függően változhat, ellenőrizd időnként a hús puhaságát.

    5

    Amikor a hús megpuhult, vedd ki a lábasból. A megmaradt zöldségeket és a főzőlevet turmixold össze sima mártássá.

    A turmixolás előtt vedd ki a babérlevelet a lábasból.

    6

    Add a mártáshoz a tejfölt, a mustárt és a citromlevet, majd keverd simára. Ha szükséges, egy kevés liszttel sűrítheted.

    A tejfölt először keverd ki egy kevés forró mártással, hogy ne csapódjon ki a mártásban. A lisztet először kevés hideg vízzel keverd csomómentesre, mielőtt a mártáshoz adnád.

    7

    Helyezd vissza a húst a mártásba, és melegítsd össze pár perc alatt.

    Ne forrald a mártást, miután a hús visszakerült, mert a tejföl kicsapódhat.

    8

    Tálald főtt zsemlegombóccal vagy tésztával.

    A vadas mellé kínálhatsz áfonyalekvárt is.