Vajas croissant-tésztás quiche szeletelve

Vajas croissant-tésztából készült quiche

A quiche eredete a franciaországi Lorraine tartományig nyúlik vissza, ahol először szalonnás-tojásos-tejszínes változatban vált ismertté. A modern változatok ma már rengeteg variációban elérhetők – egyik kreatív újragondolása a croissant tésztás alap, amely különleges ropogósságot és vajasságot ad az ételnek. A technikai trükk itt az, hogy a croissant tésztát előbb jól hidegen tartsuk, így sülés közben nem olvad szét, hanem ropogós rétegeket képez. A töltelék kulcsa a tejszín és a sajt egyensúlya, amit a pirított gomba és póréhagyma emel ki. Fontos, hogy a zöldségeket ne nyersen tedd bele, mert sok levet engedhetnek – pirítsd meg előre, és így koncentráltabb lesz az íz is. A konyha megtelik az ünnepi hangulattal, miközben a vajas croissant-tésztából készült quiche lassan elkészül. Ez a recept kiváló választás lehet vasárnapi villásreggelikhez, családi ebédekhez vagy akár egy elegáns vacsorára is. Ha szereted variálni, próbáld ki lazaccal, spenóttal vagy akár karamellizált hagymával is.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
1920 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
1 cs. Vajas croissant tészta (előre elkészített vagy bolti leveles tészta)
4 db Tojás
200 ml Tejszín
150 g Reszelt sajt
1 db Póréhagyma
150 g Gomba
2 gerezd Fokhagyma
1 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Bors
0.25 tk. Szerecsendió

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és készíts elő egy 24 cm átmérőjű piteformát. Béleld ki sütőpapírral, majd terítsd bele a croissant tésztát úgy, hogy a szélek kissé túllógjanak. A tésztát villával szurkáld meg, hogy ne púposodjon fel sütés közben.

    Ha a croissant tészta nagyon hideg, kicsit várd meg, míg enged, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. A sütőpapír használata megkönnyíti a quiche kivételét a formából.

    2

    A póréhagymát karikázd fel, a gombát szeleteld, a fokhagymát pedig aprítsd fel. Ezek adják majd a quiche karakteres, sós alapízét.

    Használhatsz más zöldségeket is ízlés szerint, például spenótot, brokkolit vagy paprikát.

    3

    Egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, majd dinszteld meg rajta a póréhagymát 2-3 perc alatt. Ezután add hozzá a fokhagymát és a gombát, és pirítsd őket együtt kb. 5 percig, amíg a gomba megpuhul, és az esetleges folyadék elpárolog.

    A zöldségeket ne pirítsd túl, csak puhítsd meg őket, hogy ne égjenek meg a sütőben.

    4

    Egy nagy tálban verd fel a tojásokat, majd keverd hozzá a tejszínt, a reszelt sajtot, a sót, borsot és egy csipet szerecsendiót. A tejszíntől lesz selymes az állag, a szerecsendió pedig karakteresebbé teszi az ízt.

    A tojásokat alaposan verd fel, hogy a quiche könnyű és levegős legyen. Használhatsz többféle sajtot is a gazdagabb ízért.

    5

    Add a megpirított zöldségeket a tojásos keverékhez, majd öntsd az egészet a tésztával kibélelt formába. Rázd meg kissé a formát, hogy a töltelék mindenhol egyenletesen eloszoljon.

    Ügyelj, hogy a töltelék ne legyen túl forró, amikor a tojásos keverékhez adod, mert a tojás összeugorhat.

    6

    Süsd a quiche-t 35-40 percig, amíg a teteje aranybarnára sül, és a belseje megszilárdul. Ha a közepe kissé remeg, hagyd még néhány percet a sütőben.

    Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával. A quiche akkor készült el, ha a közepe már nem remeg, és a tésztája aranybarna.

    7

    A sütés után hagyd legalább 10 percig hűlni a formában. Ez segít, hogy szépen lehessen szeletelni, és a belseje ne essen szét tálaláskor.

    A quiche langyosan vagy hidegen a legfinomabb. Tálalhatod salátával vagy friss zöldségekkel.