A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Ha nem fut fel az élesztő, akkor valószínűleg lejárt a szavatossága, és újat kell használnod.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.
A lisztet azért szitáljuk, hogy levegősebb legyen, és ne legyen csomós a tészta.
Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.
A tésztát akkor dolgoztad ki jól, ha rugalmas és sima a felülete. A kelesztéshez ideális hely a sütő alacsony hőfokon (kb. 50°C) vagy egy meleg radiátor közelében.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.
A vajnak nagyon hidegnek kell lennie, különben elolvad és nem lesz réteges a tészta. A hajtogatások között pihentesd a tésztát a hűtőben, hogy a vaj ne olvadjon meg.
A vaníliakrémet készítsd el: a pudingport keverd el a cukorral és egy kevés tejjel, majd add hozzá a maradék tejet és a vaníliarúd kikapart belsejét. Főzd sűrűre közepes lángon folyamatos kevergetés mellett, majd hagyd kihűlni.
A vaníliakrémbe tehetsz egy kis vajat is, hogy még krémesebb legyen. A krémet teljesen ki kell hűteni, mielőtt a croissant-okba töltöd.
A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag vaníliakrémet, majd tekerd fel croissant formára.
A háromszögeket minél hosszabbra vágd, annál több réteg lesz a croissant-ban. A krémet ne tedd túl közel a szélekhez, mert kifolyik sütés közben.
Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.
Ez a második kelesztés nagyon fontos, mert ettől lesznek a croissant-ok könnyűek és levegősek.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A tojással való megkenés adja a croissant-oknak a szép fényes felületet. Figyeld a croissant-okat sütés közben, mert a sütési idő sütőtől függően változhat.
Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral a tetejüket.
A croissant-ok langyosan a legfinomabbak. A porcukor helyett csokoládéval is meglocsolhatod a tetejüket.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.