Vaníliakrémes croissant tálalva

Vaníliakrémes croissant

A croissant az egyik legismertebb francia péksütemény, amely az osztrák kifliből fejlődött ki és lett világszerte népszerű. A vaníliakrémes változat egy kellemesen édes és lágy csavar a hagyományos receptben, amely a vajas tészta és az illatos vaníliás töltelék tökéletes harmóniáját adja. Kiváló választás egy könnyed reggelihez vagy uzsonnához, amely garantáltan elvarázsol a krémes és édes ízvilágával.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
4500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
50 g Cukor
5 g
250 g Vaj
1 db Tojás
40 g Vaníliás pudingpor
300 ml Tej (vaníliakrémhez)
30 g Cukor (vaníliakrémhez)
1 db Vaníliarúd
20 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Ha nem fut fel az élesztő, akkor valószínűleg lejárt a szavatossága, és újat kell használnod.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.

    A lisztet azért szitáljuk, hogy levegősebb legyen, és ne legyen csomós a tészta.

    3

    Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.

    A tésztát akkor dolgoztad ki jól, ha rugalmas és sima a felülete. A kelesztéshez ideális hely a sütő alacsony hőfokon (kb. 50°C) vagy egy meleg radiátor közelében.

    4

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.

    A vajnak nagyon hidegnek kell lennie, különben elolvad és nem lesz réteges a tészta. A hajtogatások között pihentesd a tésztát a hűtőben, hogy a vaj ne olvadjon meg.

    5

    A vaníliakrémet készítsd el: a pudingport keverd el a cukorral és egy kevés tejjel, majd add hozzá a maradék tejet és a vaníliarúd kikapart belsejét. Főzd sűrűre közepes lángon folyamatos kevergetés mellett, majd hagyd kihűlni.

    A vaníliakrémbe tehetsz egy kis vajat is, hogy még krémesebb legyen. A krémet teljesen ki kell hűteni, mielőtt a croissant-okba töltöd.

    6

    A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag vaníliakrémet, majd tekerd fel croissant formára.

    A háromszögeket minél hosszabbra vágd, annál több réteg lesz a croissant-ban. A krémet ne tedd túl közel a szélekhez, mert kifolyik sütés közben.

    7

    Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.

    Ez a második kelesztés nagyon fontos, mert ettől lesznek a croissant-ok könnyűek és levegősek.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A tojással való megkenés adja a croissant-oknak a szép fényes felületet. Figyeld a croissant-okat sütés közben, mert a sütési idő sütőtől függően változhat.

    9

    Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral a tetejüket.

    A croissant-ok langyosan a legfinomabbak. A porcukor helyett csokoládéval is meglocsolhatod a tetejüket.