Vaníliás-barackos Stollen szeletelve, porcukorral megszórva, rusztikus felületen

Vaníliás-barackos Stollen

A barack az egyik legkedveltebb nyári gyümölcs, de aszalt formájában az év bármely szakaszában élvezhető – különösen ünnepi süteményekben. A vaníliás-barackos Stollen egy kellemesen gyümölcsös, mégis klasszikusan ünnepi kalács, amely új életet lehel a hagyományos német stollenbe. Az aszalt sárgabarack enyhén karamellizálódik a tésztában, míg a vanília finom, édeskés illatot ad. A citromhéj frissessége kiemeli az összes ízt. Ahogy a sütemény sül, a konyhát betölti az illata, és előcsalja az ünnepi emlékeket. Egy falat ebből a stollenből igazi otthonérzést hoz. Tipp: Ha még intenzívebb barackízt szeretnél, a darabokat előtte áztasd be egy kevés baracklébe vagy narancslébe. Így még szaftosabb lesz a végeredmény.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra 5 perc
3050 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Finomliszt
150 g Aszalt sárgabarack
2 tk. Vanília kivonat
200 ml Tej
25 g Élesztő
100 g Cukor
150 g Vaj
1 csipet
1 db Citromhéj
100 g Mazsola
30 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd pihenni 10 percig. Ha a tetején habos réteg jelenik meg, az élesztő aktív.

    Fontos, hogy a tej ne legyen túl meleg, mert az elpusztítja az élesztőt. Ideális a 30-35°C körüli hőmérséklet. Ha 10 perc után nem látod, hogy az élesztő felfutott, akkor érdemes másik élesztőt használni.

    2

    A lisztet szitáld át egy nagy tálba, keverd hozzá a sót, a maradék cukrot, a reszelt citromhéjat és a vanília kivonatot. Ez adja meg az alap aromát a tésztának.

    A liszt szitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen. A citromhéj reszelésekor ügyelj, hogy csak a sárga részét reszeld le, mert a fehér része keserű lehet.

    3

    Add hozzá a felfutott élesztős tejet és az olvasztott vajat. Gyúrd simára és rugalmasra a tésztát, kb. 8-10 perc alatt kézzel. Takarj le, és pihentesd meleg helyen 1 órán át.

    A vajat ne forrón add hozzá a tésztához, hanem hagyd egy kicsit hűlni. A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától és rugalmas lesz. Meleg helyen a tészta gyorsabban megkel.

    4

    Az aszalt barackot vágd kis darabokra, a mazsolát áztasd be meleg vízbe 10 percre, majd mindkettőt keverd a megkelt tésztába. Dolgozd el egyenletesen.

    Az aszalt barackot apró kockákra vágva könnyebb eldolgozni a tésztában. A mazsola beáztatása megakadályozza, hogy kiszívja a nedvességet a tésztából.

    5

    Formázd a tésztát hosszúkás stollen alakra. Hajtsd meg enyhén aszimmetrikusan, majd tedd sütőpapírral bélelt tepsire.

    A stollen formázásakor ügyelj, hogy a tészta ne legyen túl vékony, mert kiszáradhat sütés közben. Az aszimmetrikus hajtás adja a stollen jellegzetes formáját.

    6

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Süsd a stollent 35-40 percig, amíg a teteje aranybarnára sül. Ha gyorsan pirulna, fedd le alufóliával.

    A sütési idő függ a sütő típusától, ezért érdemes figyelni a stollent. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával, hogy belül is átsüljön.

    7

    A forró stollent még melegen kend meg olvasztott vajjal, majd bőven szórd meg porcukorral. Ez hagyományos, ünnepi külsőt ad és segít megtartani a frissességet.

    A vaj segít megtartani a stollen nedvességtartalmát, a porcukor pedig ünnepi külsőt kölcsönöz neki. A porcukrot vastagon szórd meg, hogy szép fehér réteg alakuljon ki.