Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd pihenni 10 percig. Ha a tetején habos réteg jelenik meg, az élesztő aktív.
Fontos, hogy a tej ne legyen túl meleg, mert az elpusztítja az élesztőt. Ideális a 30-35°C körüli hőmérséklet. Ha 10 perc után nem látod, hogy az élesztő felfutott, akkor érdemes másik élesztőt használni.
A lisztet szitáld át egy nagy tálba, keverd hozzá a sót, a maradék cukrot, a reszelt citromhéjat és a vanília kivonatot. Ez adja meg az alap aromát a tésztának.
A liszt szitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen. A citromhéj reszelésekor ügyelj, hogy csak a sárga részét reszeld le, mert a fehér része keserű lehet.
Add hozzá a felfutott élesztős tejet és az olvasztott vajat. Gyúrd simára és rugalmasra a tésztát, kb. 8-10 perc alatt kézzel. Takarj le, és pihentesd meleg helyen 1 órán át.
A vajat ne forrón add hozzá a tésztához, hanem hagyd egy kicsit hűlni. A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától és rugalmas lesz. Meleg helyen a tészta gyorsabban megkel.
Az aszalt barackot vágd kis darabokra, a mazsolát áztasd be meleg vízbe 10 percre, majd mindkettőt keverd a megkelt tésztába. Dolgozd el egyenletesen.
Az aszalt barackot apró kockákra vágva könnyebb eldolgozni a tésztában. A mazsola beáztatása megakadályozza, hogy kiszívja a nedvességet a tésztából.
Formázd a tésztát hosszúkás stollen alakra. Hajtsd meg enyhén aszimmetrikusan, majd tedd sütőpapírral bélelt tepsire.
A stollen formázásakor ügyelj, hogy a tészta ne legyen túl vékony, mert kiszáradhat sütés közben. Az aszimmetrikus hajtás adja a stollen jellegzetes formáját.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Süsd a stollent 35-40 percig, amíg a teteje aranybarnára sül. Ha gyorsan pirulna, fedd le alufóliával.
A sütési idő függ a sütő típusától, ezért érdemes figyelni a stollent. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával, hogy belül is átsüljön.
A forró stollent még melegen kend meg olvasztott vajjal, majd bőven szórd meg porcukorral. Ez hagyományos, ünnepi külsőt ad és segít megtartani a frissességet.
A vaj segít megtartani a stollen nedvességtartalmát, a porcukor pedig ünnepi külsőt kölcsönöz neki. A porcukrot vastagon szórd meg, hogy szép fehér réteg alakuljon ki.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.