Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.
A tészta akkor jó, ha rugalmas és nem ragad túlságosan a kézhez. Ha szükséges, adj hozzá pici lisztet, de ne sokat, mert akkor kemény lesz a tészta.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.
A meleg hely segít az élesztőnek dolgozni, így a tészta gyorsabban megkel. Ha nincs meleg hely, a sütőt is használhatod alacsony hőfokon.
Amíg a tészta kel, készítsd elő a zöldségeket: szeleteld fel a gombát, a paprikát és a cukkinit, majd aprítsd fel a fokhagymát.
Érdemes a zöldségeket egyforma méretűre vágni, hogy egyenletesen süljenek meg.
Egy serpenyőben hevíts egy kevés olívaolajat, majd pirítsd meg a zöldségeket közepes lángon 5-6 percig, hogy kissé megpuhuljanak.
Ne süsd túl a zöldségeket, mert a calzoneban még tovább fognak sülni.
Keverd össze a ricottát a reszelt mozzarellával, a bazsalikommal és az oregánóval, majd add hozzá a pirított zöldségeket.
Ha nincs ricottád, használhatsz túrót vagy más krémsajtot is.
A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.
Lisztezd be a munkafelületet és a nyújtófát, hogy a tészta ne ragadjon le.
A tészta egyik felére kanalazz a paradicsomszószból, majd helyezd rá a zöldséges-sajtos keveréket. Hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.
A széleket villával is lenyomkodhatod, hogy biztosabb legyen a zárás.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.
A tojás helyett használhatsz egy kis olívaolajat is a calzone tetejére, de a tojás szebb színt ad.
Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Figyelj oda a sütési időre, mert a sütők eltérőek lehetnek. Ha a calzone teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.
Ha túl hamar vágod fel, a forró töltelék kifolyhat és megégethet.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.