Szarvasragu vörösborral tálalva

Venison Stew (Szarvasragu)

A szarvasragu egy klasszikus vadétel, amelyet évszázadok óta készítenek Európában, különösen a vadásztársadalmakban. Az étel különlegessége a hosszú, lassú főzés, amely lehetővé teszi, hogy a hús omlósan puhává váljon, miközben a vörösbor és a fűszerek mély ízt adnak neki. Egy hideg őszi estén nincs is jobb, mint egy tányér forró, fűszeres szarvasragu, amely friss kenyérrel vagy burgonyapürével tálalva igazi lakoma. Ha szereted a gazdag, karakteres vadételeket, ez a recept tökéletes választás!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 2 óra 30 perc
Teljes 2 óra 50 perc
680 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Szarvashús (lapocka vagy comb)
2 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
2 db Sárgarépa
1 szár Zeller
2 ek. Paradicsompüré
200 ml Vörösbor
500 ml Marha alaplé
2 db Babérlevél
1 tk. Rozmaring
1 tk. Kakukkfű
2 ek. Liszt
1 tk.
0.5 tk. Bors
2 ek. Olaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A szarvashúst vágd 3-4 cm-es kockákra, majd szórd meg sóval, borssal és egy kevés liszttel.

    A liszt segít a húsnak kérget képezni és besűríteni a ragut.

    2

    Egy nagy, vastagfalú edényben hevíts fel 2 evőkanál olajat, majd pirítsd meg a húsdarabokat minden oldalukon 4-5 perc alatt, amíg aranybarna kérget kapnak. Ezután vedd ki és tedd félre.

    A húst több részletben pirítsd, hogy ne hűljön le az edény és a hús szépen piruljon.

    3

    Ugyanabban az edényben pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát 5 percig, majd add hozzá a zúzott fokhagymát, és párold további 1-2 percig.

    Kapard fel az edény aljára ragadt húsos darabokat, mert ez extra ízt ad a ragunak.

    4

    Add hozzá a felkarikázott sárgarépát és a zellert, majd pirítsd 5 percig, hogy kissé megpuhuljanak.

    A zöldségeket ne pirítsd túl, mert megéghetnek és keserű ízt adhatnak a ragunak.

    5

    Keverd bele a paradicsompürét, majd öntsd hozzá a vörösbort. Forrald fel, és főzd 5 percig, hogy az alkohol elpárologjon.

    Használj száraz vörösbort, például Cabernet Sauvignon-t vagy Merlot-t.

    6

    Tedd vissza a húst az edénybe, öntsd fel a marha alaplével, majd add hozzá a babérlevelet, rozmaringot és kakukkfüvet.

    Ha nincs friss rozmaringod és kakukkfüved, használhatsz szárítottat is.

    7

    Fedő alatt, alacsony lángon főzd 2-2,5 órán keresztül, amíg a hús omlósra puhul. Időnként keverd meg.

    Minél tovább főzöd a ragut, annál omlósabb lesz a hús és intenzívebbek az ízek.

    8

    Ha a ragu túl híg, a végén főzd fedő nélkül további 10-15 percig, hogy besűrűsödjön.

    Ha túl sűrű, adj hozzá egy kevés alaplevet vagy vizet.

    9

    Tálald friss kenyérrel vagy burgonyapürével, és élvezd az ízletes, fűszeres szarvasragut.

    A ragut kínálhatod savanyú káposztával vagy vörös áfonyalekvárral is, hogy még gazdagabb legyen az ízélmény.