Vietnámi csirkés dumpling ropogós aljú, párolt tésztával tálalva

Vietnámi csirkés dumpling

A vietnámi csirkés dumpling a hagyományos ázsiai töltött tészták egy könnyed, frissített változata, amely tökéletesen illeszkedik a modern konyhákhoz. A vietnámi konyha gazdag fűszerezése és a könnyű párolt technika együtt különleges ízharmóniát teremtenek. A tésztabatyuk titka a kettős sütési módszerben rejlik: először ropogósra sütjük, majd vízzel pároljuk, így az alsó rész aranybarnára pirul, míg a felső rész selymes és puha marad. Tipp: ha változatosabb ízre vágysz, adj apróra vágott shiitake gombát is a töltelékhez. Ez az étel kiváló választás mindennapi vacsorákhoz, vendégváró fogásként vagy ázsiai tematikájú menü részeként. Könnyű elkészíteni, és garantáltan lenyűgöz mindenkit – akár szójaszószos, akár chilis mártogatóval kínálod.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
460 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
20 db Mandu vagy gyoza tésztalap
200 g Darált csirkemell
2 db Újhagyma
2 gerezd Fokhagyma
10 g Friss gyömbér
1 ek. Szójaszósz
1 tk. Hal szósz
1 ek. Szezámolaj
1 csipet
1 csipet Bors
100 ml Víz
1 ek. Növényi olaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Az újhagymát karikázd fel, a fokhagymát és a gyömbért reszeld le. Egy tálban keverd össze a darált csirkét, újhagymát, fokhagymát, gyömbért, szójaszószt, hal szószt, szezámolajat, sót és borsot.

    A csirkét érdemes előre bepácolni, hogy ízesebb legyen. Használhatsz egy kevés rizsecetet is a pácoláshoz.

    2

    Keverd össze alaposan a tölteléket, hogy minden íz egyenletesen eloszoljon. Tedd félre 10 percre, hogy az ízek összeérjenek.

    A tölteléket kóstold meg, és ízlés szerint adj hozzá még fűszereket.

    3

    Helyezz egy tésztalapot egy tiszta felületre. A közepére kanalazz egy teáskanálnyi csirkés tölteléket. Nedvesítsd be a tésztalap szélét vízzel, majd hajtsd félbe, és csipkézd össze a széleket.

    A tésztalap szélét alaposan nedvesítsd be, hogy jól összeragadjon. A széleket villával is összenyomhatod.

    4

    Egy tapadásmentes serpenyőben melegíts fel egy evőkanál növényi olajat. Tedd bele a dumplingokat, és süsd őket 2-3 percig, amíg az aljuk aranybarnára pirul.

    A dumplingokat közepes lángon süsd, hogy ne égjenek meg.

    5

    Önts hozzá 100 ml vizet, azonnal fedd le, és párold a dumplingokat 5-6 percig, amíg a víz elpárolog. Ezáltal a tészta puha lesz, míg az alja ropogós marad.

    A vizet óvatosan öntsd a serpenyőbe, hogy ne fröccsenjen. A fedőt szorosan zárd le, hogy a gőzben párolódjanak a dumplingok.

    6

    A fedő levétele után süsd további 1-2 percig, hogy az alja újra ropogós legyen. Tipp: ha teljesen puha dumplingokat szeretnél, gőzöld őket külön vízgőz fölött 10 percig.

    A fedő levétele után figyelj oda, hogy a dumplingok ne égjenek meg.

    7

    Tálald szójaszószos vagy édes-chilis mártogatóval, friss apróra vágott újhagymával megszórva.

    A dumplingokat tálalhatod egy kevés pirított szezámmaggal megszórva.

    8

    Tipp: Kiváló fogás uzsonnára, vendégváróként vagy ázsiai stílusú főételként, rizs és savanyúság mellé kínálva.

    A rizslisztből készült tésztát érdemes azonnal felhasználni, mert hamar kiszárad.