Vietnámi rizslisztből készült dumpling áttetsző, puha tésztával

Vietnámi rizslisztből készült dumpling

A vietnámi rizslisztből készült dumpling az ország egyik legkülönlegesebb gőzölt fogása, amely a közép-vietnámi régiókban vált különösen népszerűvé. A gluténmentes rizs- és tápiókaliszt tészta lágy, rugalmas, enyhén áttetsző állagot eredményez, amely különleges élményt ad minden falatban. A dumpling sikerének kulcsa a megfelelő vízhőmérséklet – a forró víz aktiválja a tápiókaliszt rugalmasságát, és segíti a tésztát összeállni. Tipp: dolgozz gyorsan a tésztával, mivel kihűlve könnyen repedezhet. Mindig tartsd letakarva a maradék tésztát. Ez az étel tökéletes választás gluténmentes étrendet követők számára, ugyanakkor mindenki számára élvezetes lehet. Könnyed textúrája és gazdag tölteléke miatt remekül illik előételként vagy főfogásként is, akár egy tematikus vietnámi vacsora részeként.

Előkészület 35 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 50 perc
470 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Rizsliszt
50 g Tápiókaliszt
250 ml Forró víz
150 g Garnélarák
100 g Darált sertéshús
2 gerezd Fokhagyma
1 db Hagyma
1 ek. Hal szósz
1 tk. Cukor
1 csipet
1 csipet Bors
1 ek. Növényi olaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a rizslisztet és a tápiókalisztet egy tálban, majd fokozatosan öntsd hozzá a forró vizet. Keverd fakanállal, amíg a massza összeáll, majd amikor már langyos, gyúrd kézzel sima, enyhén ragadós tésztává.

    A víz hőmérséklete nagyon fontos! Ne legyen lobogó forró, hanem éppen csak gyöngyözzön. Ha túl forró, a tészta gumis lesz, ha nem elég meleg, nem áll össze megfelelően.

    2

    A garnélát tisztítsd meg, vágd kis darabokra. A hagymát és fokhagymát aprítsd fel. Egy serpenyőben melegíts olajat, pirítsd meg a hagymát, fokhagymát, majd add hozzá a darált sertéshúst és a garnélát.

    A garnélát ne főzd túl, mert kemény és rágós lesz. Épp csak addig pirítsd, amíg rózsaszínre vált.

    3

    Fűszerezd hal szósszal, cukorral, sóval, borssal, és főzd 4-5 percig, amíg a töltelék készre sül. Tedd félre hűlni.

    A hal szósz nagyon sós, ezért óvatosan adagold! Kóstold meg a tölteléket, és szükség szerint igazítsd a fűszerezést.

    4

    A tésztát oszd kisebb adagokra, nyújtsd vékony kör alakúra. Helyezz a közepére egy teáskanálnyi tölteléket, majd hajtsd félbe, és nyomd össze a széleket. Tipp: a tészta hajlamos kiszáradni, így mindig tartsd letakarva a még nem formázott darabokat.

    Ha a tészta ragad, enyhén lisztezd be a nyújtófelületet és a kezeidet rizsliszttel. Ügyelj arra, hogy a széleket alaposan összenyomd, különben kifolyhat a töltelék gőzölés közben.

    5

    Gőzöld a dumplingokat sütőpapíron vagy banánlevél-darabokon 10-12 percig, amíg áttetszővé és puhává válnak. Ne zsúfold túl a gőzölőt, hogy ne ragadjanak össze.

    Ha nincs sütőpapírod vagy banánleveled, enyhén olajozd be a gőzölő alját, hogy ne ragadjanak le a dumplingok.

    6

    A kész dumplingokat tálald forrón, szójaszósz vagy vietnámi hal szószos mártogató mellett. Díszítésként szórj rájuk finomra vágott újhagymát.

    A mártogatóshoz keverhetsz egy kis aprított chilit is, ha szereted a csípőset.

    7

    Tipp: Ez a tészta gluténmentes, így kiváló alternatíva érzékenyek számára is – ügyelj arra, hogy az összes többi hozzávaló is gluténmentes legyen.

    Gluténmentes diéta esetén ellenőrizd, hogy a szójaszósz és egyéb fűszerek is gluténmentesek legyenek.

    8

    A rizs- és tápiókaliszt kombinációja rugalmas, áttetsző tésztát eredményez, ami a vietnámi dumplingok egyik védjegye.

    A megfelelő arányok betartása kulcsfontosságú a kívánt textúra eléréséhez. Ha a tészta túl száraz, adj hozzá egy kevés vizet, ha túl ragacsos, egy kevés rizslisztet.