Keverd össze a rizslisztet és a tápiókalisztet egy tálban, majd fokozatosan öntsd hozzá a forró vizet. Keverd fakanállal, amíg a massza összeáll, majd amikor már langyos, gyúrd kézzel sima, enyhén ragadós tésztává.
A víz hőmérséklete nagyon fontos! Ne legyen lobogó forró, hanem éppen csak gyöngyözzön. Ha túl forró, a tészta gumis lesz, ha nem elég meleg, nem áll össze megfelelően.
A garnélát tisztítsd meg, vágd kis darabokra. A hagymát és fokhagymát aprítsd fel. Egy serpenyőben melegíts olajat, pirítsd meg a hagymát, fokhagymát, majd add hozzá a darált sertéshúst és a garnélát.
A garnélát ne főzd túl, mert kemény és rágós lesz. Épp csak addig pirítsd, amíg rózsaszínre vált.
Fűszerezd hal szósszal, cukorral, sóval, borssal, és főzd 4-5 percig, amíg a töltelék készre sül. Tedd félre hűlni.
A hal szósz nagyon sós, ezért óvatosan adagold! Kóstold meg a tölteléket, és szükség szerint igazítsd a fűszerezést.
A tésztát oszd kisebb adagokra, nyújtsd vékony kör alakúra. Helyezz a közepére egy teáskanálnyi tölteléket, majd hajtsd félbe, és nyomd össze a széleket. Tipp: a tészta hajlamos kiszáradni, így mindig tartsd letakarva a még nem formázott darabokat.
Ha a tészta ragad, enyhén lisztezd be a nyújtófelületet és a kezeidet rizsliszttel. Ügyelj arra, hogy a széleket alaposan összenyomd, különben kifolyhat a töltelék gőzölés közben.
Gőzöld a dumplingokat sütőpapíron vagy banánlevél-darabokon 10-12 percig, amíg áttetszővé és puhává válnak. Ne zsúfold túl a gőzölőt, hogy ne ragadjanak össze.
Ha nincs sütőpapírod vagy banánleveled, enyhén olajozd be a gőzölő alját, hogy ne ragadjanak le a dumplingok.
A kész dumplingokat tálald forrón, szójaszósz vagy vietnámi hal szószos mártogató mellett. Díszítésként szórj rájuk finomra vágott újhagymát.
A mártogatóshoz keverhetsz egy kis aprított chilit is, ha szereted a csípőset.
Tipp: Ez a tészta gluténmentes, így kiváló alternatíva érzékenyek számára is – ügyelj arra, hogy az összes többi hozzávaló is gluténmentes legyen.
Gluténmentes diéta esetén ellenőrizd, hogy a szójaszósz és egyéb fűszerek is gluténmentesek legyenek.
A rizs- és tápiókaliszt kombinációja rugalmas, áttetsző tésztát eredményez, ami a vietnámi dumplingok egyik védjegye.
A megfelelő arányok betartása kulcsfontosságú a kívánt textúra eléréséhez. Ha a tészta túl száraz, adj hozzá egy kevés vizet, ha túl ragacsos, egy kevés rizslisztet.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.