Wasabis garnélås bao bun tålalva

Wasabis garnélås bao bun

A wasabi JapĂĄn konyhĂĄjĂĄnak egyik ikonikus alapanyaga, amelyet eredetileg nyersen fogyasztott halakhoz tĂĄrsĂ­tottak a frissĂ­tƑ csĂ­pƑssĂ©g miatt. A bao bun KĂ­nĂĄbĂłl szĂĄrmazik, de mĂĄra az ĂĄzsiai street food szĂ­nes vilĂĄgĂĄban szinte bĂĄrmilyen töltelĂ©kkel elkĂ©szĂ­tik – Ă­gy jöhetett lĂ©tre ez a modern, fĂșziĂłs vĂĄltozat. A garnĂ©la termĂ©szetesen Ă©des Ă©s lĂĄgy hĂșsa kivĂĄlĂłan harmonizĂĄl a krĂ©mes, csĂ­pƑs wasabis majonĂ©zzel. A friss zöldsĂ©gek textĂșrĂĄt, a fekete szezĂĄmmag Ă©s mikrozöldek pedig extra Ă­zt Ă©s lĂĄtvĂĄnyt adnak. Ahogy a forrĂł bao bun szĂ©tnyĂ­lik Ă©s elƑbukkan belƑle a szaftos wasabis garnĂ©la, azonnal Ă©tvĂĄgyat csinĂĄl. TökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs egy hĂ©tvĂ©gi ebĂ©dhez vagy barĂĄti összejövetelre – ha valami igazĂĄn izgalmasat szeretnĂ©l. PrĂłbĂĄld ki lime-os vĂĄltozatban is, vagy kĂ©szĂ­ts hozzĂĄ sajĂĄt pĂĄcolt gyömbĂ©rt mellĂ©!

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
660 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 8 db Bao bun
⭕ 400 g GarnĂ©la (tisztĂ­tott)
⭕ 80 g SalĂĄtalevĂ©l
⭕ 100 g Uborka
⭕ 80 g SĂĄrgarĂ©pa
⭕ 3 ek. Mayonnaise
⭕ 1 tk. Wasabi paszta
⭕ 1 ek. CitromlĂ©
⭕ 1 ek. Fekete szezámmag
⭕ 1 ek. Mikrozöldek

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A garnĂ©lĂĄt tisztĂ­tsd meg, hĂĄmozd le, Ă©s tĂĄvolĂ­tsd el a bĂ©lcsatornĂĄjĂĄt. ÖblĂ­tsd le hideg vĂ­z alatt, majd csepegtesd le. A zöldsĂ©geket mosd meg: az uborkĂĄt Ă©s a sĂĄrgarĂ©pĂĄt szeleteld vĂ©kony csĂ­kokra, a salĂĄtĂĄt tĂ©pd aprĂłra.

    A garnéla bélcsatornåjånak eltåvolítåsåhoz hasznålhatsz egy éles kést vagy egy speciålis garnéla tisztító eszközt.

    2

    Egy kis tĂĄlban keverd össze a majonĂ©zt, wasabi pasztĂĄt Ă©s a citromlevet. Ez a krĂ©mes, csĂ­pƑs öntet lesz a garnĂ©lĂĄhoz – Ă­zlĂ©s szerint ĂĄllĂ­tsd a csĂ­pƑssĂ©get kevesebb vagy több wasabival.

    Kezdd kevesebb wasabival, Ă©s fokozatosan adagold hozzĂĄ, amĂ­g el nem Ă©red a kĂ­vĂĄnt csĂ­pƑssĂ©get. A wasabi erƑssĂ©ge vĂĄltozĂł lehet.

    3

    Forralj vizet, majd enyhĂ©n sĂłs vĂ­zben fƑzd a garnĂ©lĂĄt 2-3 percig, amĂ­g rĂłzsaszĂ­n nem lesz. SzƱrd le Ă©s hagyd kihƱlni, majd forgasd bele a wasabis öntetbe. Pihentesd nĂ©hĂĄny percig, hogy ĂĄtjĂĄrjĂĄk az Ă­zek.

    A garnĂ©lĂĄt ne fƑzd tĂșl, mert gumis lesz. Ha rĂłzsaszĂ­n, vedd ki azonnal a vĂ­zbƑl.

    4

    GƑzöld meg a bao bunokat bambuszgƑzölƑben vagy fĂ©m szƱrƑn keresztĂŒl, fedƑ alatt. GƑzöld 6-8 percig, amĂ­g teljesen megpuhulnak. Tipp: gƑzölĂ©s közben ne emeld fel a fedƑt, hogy ne veszĂ­tsenek a lĂĄgysĂĄgukbĂłl.

    Ha nincs bambuszgƑzölƑd, egy fĂ©m szƱrƑt helyezz egy lĂĄbasba, amiben forr vĂ­z. Ügyelj, hogy a szƱrƑ alja ne Ă©rjen a vĂ­zbe.

    5

    Óvatosan nyisd szĂ©t a bao bunokat. Az aljĂĄra helyezz egy kevĂ©s salĂĄtĂĄt, majd jöhet a sĂĄrgarĂ©pa Ă©s uborka. Ezek biztosĂ­tjĂĄk a friss, ropogĂłs alapot.

    A salåta helyett hasznålhatsz kínai kelt is, ami hasonlóan ropogós és jól illik az åzsiai ízekhez.

    6

    Töltsd meg a bao bunnokat a wasabis garnélåval. A tetejét szórd meg fekete szezåmmaggal és mikrozöldekkel. Tipp: ha még frissebb ízvilågot szeretnél, reszelj egy kevés citromhéjat is a tetejére.

    A mikrozöldek helyett hasznålhatsz apróra vågott koriandert vagy petrezselymet is.

    7

    TĂĄlald azonnal, amĂ­g a bao meleg Ă©s puha, a garnĂ©la pedig szaftos Ă©s csĂ­pƑs. Hideg, frissĂ­tƑ ital jĂłl illik mellĂ©, pĂ©ldĂĄul citromos vĂ­z vagy jeges zöld tea.

    Ha elƑre szeretnĂ©d elkĂ©szĂ­teni, a garnĂ©lĂĄt Ă©s a zöldsĂ©geket kĂŒlön tĂĄrold, Ă©s csak tĂĄlalĂĄs elƑtt töltsd meg a bao bunokat, hogy ne ĂĄzzanak el.