Wasabis garnélás bao bun tálalva

Wasabis garnélás bao bun

A wasabi Japán konyhájának egyik ikonikus alapanyaga, amelyet eredetileg nyersen fogyasztott halakhoz társítottak a frissítő csípősség miatt. A bao bun Kínából származik, de mára az ázsiai street food színes világában szinte bármilyen töltelékkel elkészítik – így jöhetett létre ez a modern, fúziós változat. A garnéla természetesen édes és lágy húsa kiválóan harmonizál a krémes, csípős wasabis majonézzel. A friss zöldségek textúrát, a fekete szezámmag és mikrozöldek pedig extra ízt és látványt adnak. Ahogy a forró bao bun szétnyílik és előbukkan belőle a szaftos wasabis garnéla, azonnal étvágyat csinál. Tökéletes választás egy hétvégi ebédhez vagy baráti összejövetelre – ha valami igazán izgalmasat szeretnél. Próbáld ki lime-os változatban is, vagy készíts hozzá saját pácolt gyömbért mellé!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
660 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
8 db Bao bun
400 g Garnéla (tisztított)
80 g Salátalevél
100 g Uborka
80 g Sárgarépa
3 ek. Mayonnaise
1 tk. Wasabi paszta
1 ek. Citromlé
1 ek. Fekete szezámmag
1 ek. Mikrozöldek

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A garnélát tisztítsd meg, hámozd le, és távolítsd el a bélcsatornáját. Öblítsd le hideg víz alatt, majd csepegtesd le. A zöldségeket mosd meg: az uborkát és a sárgarépát szeleteld vékony csíkokra, a salátát tépd apróra.

    A garnéla bélcsatornájának eltávolításához használhatsz egy éles kést vagy egy speciális garnéla tisztító eszközt.

    2

    Egy kis tálban keverd össze a majonézt, wasabi pasztát és a citromlevet. Ez a krémes, csípős öntet lesz a garnélához – ízlés szerint állítsd a csípősséget kevesebb vagy több wasabival.

    Kezdd kevesebb wasabival, és fokozatosan adagold hozzá, amíg el nem éred a kívánt csípősséget. A wasabi erőssége változó lehet.

    3

    Forralj vizet, majd enyhén sós vízben főzd a garnélát 2-3 percig, amíg rózsaszín nem lesz. Szűrd le és hagyd kihűlni, majd forgasd bele a wasabis öntetbe. Pihentesd néhány percig, hogy átjárják az ízek.

    A garnélát ne főzd túl, mert gumis lesz. Ha rózsaszín, vedd ki azonnal a vízből.

    4

    Gőzöld meg a bao bunokat bambuszgőzölőben vagy fém szűrőn keresztül, fedő alatt. Gőzöld 6-8 percig, amíg teljesen megpuhulnak. Tipp: gőzölés közben ne emeld fel a fedőt, hogy ne veszítsenek a lágyságukból.

    Ha nincs bambuszgőzölőd, egy fém szűrőt helyezz egy lábasba, amiben forr víz. Ügyelj, hogy a szűrő alja ne érjen a vízbe.

    5

    Óvatosan nyisd szét a bao bunokat. Az aljára helyezz egy kevés salátát, majd jöhet a sárgarépa és uborka. Ezek biztosítják a friss, ropogós alapot.

    A saláta helyett használhatsz kínai kelt is, ami hasonlóan ropogós és jól illik az ázsiai ízekhez.

    6

    Töltsd meg a bao bunnokat a wasabis garnélával. A tetejét szórd meg fekete szezámmaggal és mikrozöldekkel. Tipp: ha még frissebb ízvilágot szeretnél, reszelj egy kevés citromhéjat is a tetejére.

    A mikrozöldek helyett használhatsz apróra vágott koriandert vagy petrezselymet is.

    7

    Tálald azonnal, amíg a bao meleg és puha, a garnéla pedig szaftos és csípős. Hideg, frissítő ital jól illik mellé, például citromos víz vagy jeges zöld tea.

    Ha előre szeretnéd elkészíteni, a garnélát és a zöldségeket külön tárold, és csak tálalás előtt töltsd meg a bao bunokat, hogy ne ázzanak el.