Wasabis-marhahúsos bao bun tálalva

Wasabis-marhahúsos bao bun

A bao bun, vagyis gőzölt tésztabuci, Kína hagyományos konyhájából származik, és több mint ezer éve fogyasztják különféle töltelékekkel. A modern gasztronómiában új szintre emelkedett, hiszen a klasszikus töltelékeket izgalmas, nemzetközi ízekkel párosítják. A wasabis-marhahúsos változat Japán és Kína ízeinek fúzióját kínálja. Ahogy a fokhagymás-gyömbéres páclé a serpenyő forró felületén sisteregni kezd, az illatok betöltik a konyhát, és izgalmat keltenek már az első pillanattól. A gőzölgő bao bucik finom, puha textúrája tökéletesen kiegészíti a csípősen krémes wasabis marhahúst. Technikai tipp: a wasabit soha ne forrósítsd túl, különben elillan az aromája – mindig a pácolásnál vagy a mártásban használd! Variálhatod a receptet friss chilipehellyel vagy lime-mal is, ha citrusos kontrasztra vágysz. Ez a recept ideális választás lehet baráti összejövetelekre, keleti hangulatú vacsorákra, vagy ha egyszerűen valami különlegeset szeretnél alkotni otthon, amit garantáltan mindenki megjegyez majd.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
910 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 3
6 db Bao bucik
400 g Marhahús (hátszín vagy lapocka)
40 ml Szójaszósz
1 tk. Wasabipaszta
10 ml Szezámolaj
2 gerezd Fokhagyma
10 g Friss gyömbér
1 db Uborka
1 db Sárgarépa
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Előkészítésként reszeld le a gyömbért, aprítsd finomra a fokhagymát, és vágd nagyon vékony csíkokra a marhahúst. Tipp: a húst enyhén fagyasztva könnyebb szeletelni vékonyra, ami gyorsabb sütést és jobb állagot eredményez.

    A húst a szeletelés előtt 15-20 percre tedd a fagyasztóba, így könnyebben fogod tudni vékony csíkokra vágni. Használj éles kést a szép szeletekhez.

    2

    Keverd össze egy tálban a szójaszószt, szezámolajat, wasabit, reszelt gyömbért és fokhagymát. Add hozzá a húsdarabokat, jól forgasd át, majd hagyd pácolódni 20 percig. Ez idő alatt az ízek jól átjárják a húst.

    A pácolási időt ne hagyd ki, mert ez biztosítja, hogy a hús átvegye a finom ízeket. Ha van időd, akár 1-2 órára is beteheted a hűtőbe pácolódni.

    3

    Hámozd meg a sárgarépát és vágd vékony csíkokra (julienne-re), az uborkát szintén hosszanti vékony szeletekre vágd. Ezek a zöldségek frissességet és ropogósságot adnak a bao bunnak.

    A sárgarépát és uborkát gyalulhatod is, ha nincs időd kézzel vágni. A lényeg, hogy vékony és ropogós legyen.

    4

    Hevíts fel egy serpenyőt közepes lángon, és süsd meg a pácolt marhahúst 7-8 perc alatt, amíg teljesen átsül és enyhén karamellizálódik. Tipp: ne zsúfold túl a serpenyőt, inkább több részletben süsd meg a húst, így nem ereszt levet.

    A serpenyő legyen forró, mielőtt beleteszed a húst. Ha túl sok húst teszel egyszerre a serpenyőbe, a hőmérséklet leesik, és a hús párolódni kezd ahelyett, hogy pirulna.

    5

    Gőzöld meg a bao bucikat 5-6 perc alatt bambusz- vagy fémgőzölőben, hogy puhák és melegek legyenek. Ügyelj arra, hogy ne száradjanak ki, a gőzölőt fedővel zárd le teljesen.

    Ha nincs gőzölőd, egy szűrőt is használhatsz, amit egy lábas fölé helyezel, amiben forr a víz. A bucikat fedd le, hogy ne száradjanak ki.

    6

    Nyisd szét a gőzölt bao bucikat, és minden darabba tegyél egy adag sült wasabis marhahúst, egy kevés sárgarépát és uborkát. Tipp: ne töltsd túl, hogy kézben is kényelmesen fogyasztható maradjon.

    A bucikat közvetlenül a gőzölés után töltsd meg, amíg még melegek és puhák.

    7

    Tálald frissen, melegen. Ízlés szerint kínálhatsz mellé szójaszószt vagy enyhén csípős chilis szószt is, a pikánsabb ízek kedvelőinek.

    A bao bunhoz kínálhatsz pirított szezámmagot is, ami még ízletesebbé teszi.