Whiskey Doughnut frissen tálalva

Whiskey Doughnut

A Whiskey Doughnut egy kifinomult desszert, amely az édes és az alkoholos ízek tökéletes kombinációját kínálja. A whiskey aromája mély és karakteres ízt ad a tésztának és a máznak egyaránt, amely kellemesen kiegészíti a puha, aranybarna fánkot. Ez a recept tökéletes egy elegáns desszertként vagy egy különleges alkalomra, amikor egy igazán egyedi édességgel szeretnéd meglepni magadat vagy vendégeidet. A whiskey máz selymes textúrája és gazdag íze garantáltan felejthetetlen élményt nyújt minden falatnál.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
3100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
300 g Liszt
50 g Kristálycukor
1 csipet
7 g Szárított élesztő
120 ml Meleg tej
1 db Tojás
50 g Olvasztott vaj
1 tk. Vaníliakivonat
30 ml Whiskey
100 g Porcukor
30 ml Tejszín
500 ml Olaj (sütéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a szárított élesztőt.

    Győződj meg róla, hogy az élesztő nem lejárt szavatosságú, különben a tészta nem fog megkelni.

    2

    A meleg tejet öntsd a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást, az olvasztott vajat, a vaníliakivonatot és a whiskey-t.

    A tej legyen langyos, nem forró, mert a forró tej elpusztíthatja az élesztőt.

    3

    Keverd össze az összetevőket, majd dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és homogén nem lesz.

    A megfelelő dagasztás nagyon fontos, hogy a fánkok könnyűek és levegősek legyenek. Ha kézzel dagasztod, használj lisztezett felületet.

    4

    Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tészta keléséhez ideális hőmérséklet 25-28°C. Ha nincs meleg helyed, tedd a tálat egy enyhén meleg sütőbe.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass ki köröket.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor a fánkok szárazak lesznek.

    6

    A kiszaggatott fánkokat helyezd sütőpapírral bélelt tálcára, és takard le egy tiszta konyharuhával. Hagyd őket további 30 percig kelni.

    Ez a második kelesztés is fontos, hogy a fánkok még levegősebbek legyenek.

    7

    Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fánkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen áll.

    Fontos a megfelelő hőmérséklet, különben a fánkok nem sülnek meg megfelelően.

    8

    Süsd a fánkokat oldalanként 1-2 percig, amíg aranybarna nem lesz. Használj szűrőkanalat a kiszedéshez, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.

    Ne süsd túl a fánkokat, mert akkor szárazak lesznek.

    9

    Miután a fánkok langyosra hűltek, készítsd el a whiskey mázat: keverd össze a porcukrot, a tejszínt és a whiskey-t, amíg selymes állagot kap.

    A máz állagát a tejszín mennyiségével szabályozhatod. Ha túl sűrű, adj hozzá még tejszínt, ha túl híg, adj hozzá még porcukrot.

    10

    Mártsd a fánkok tetejét a whiskey mázba, majd hagyd megszáradni.

    A máz száradásához helyezd a fánkokat egy rácsra, hogy a felesleges máz lecsepeghessen.