Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a szárított élesztőt.
Győződj meg róla, hogy az élesztő nem lejárt szavatosságú, különben a tészta nem fog megkelni.
A meleg tejet öntsd a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást, az olvasztott vajat, a vaníliakivonatot és a whiskey-t.
A tej legyen langyos, nem forró, mert a forró tej elpusztíthatja az élesztőt.
Keverd össze az összetevőket, majd dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és homogén nem lesz.
A megfelelő dagasztás nagyon fontos, hogy a fánkok könnyűek és levegősek legyenek. Ha kézzel dagasztod, használj lisztezett felületet.
Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tészta keléséhez ideális hőmérséklet 25-28°C. Ha nincs meleg helyed, tedd a tálat egy enyhén meleg sütőbe.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass ki köröket.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor a fánkok szárazak lesznek.
A kiszaggatott fánkokat helyezd sütőpapírral bélelt tálcára, és takard le egy tiszta konyharuhával. Hagyd őket további 30 percig kelni.
Ez a második kelesztés is fontos, hogy a fánkok még levegősebbek legyenek.
Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fánkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen áll.
Fontos a megfelelő hőmérséklet, különben a fánkok nem sülnek meg megfelelően.
Süsd a fánkokat oldalanként 1-2 percig, amíg aranybarna nem lesz. Használj szűrőkanalat a kiszedéshez, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.
Ne süsd túl a fánkokat, mert akkor szárazak lesznek.
Miután a fánkok langyosra hűltek, készítsd el a whiskey mázat: keverd össze a porcukrot, a tejszínt és a whiskey-t, amíg selymes állagot kap.
A máz állagát a tejszín mennyiségével szabályozhatod. Ha túl sűrű, adj hozzá még tejszínt, ha túl híg, adj hozzá még porcukrot.
Mártsd a fánkok tetejét a whiskey mázba, majd hagyd megszáradni.
A máz száradásához helyezd a fánkokat egy rácsra, hogy a felesleges máz lecsepeghessen.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.