Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a szárított élesztőt.
A száraz hozzávalókat alaposan keverd össze, hogy az élesztő, a cukor és a só egyenletesen eloszoljon.
A meleg tejet öntsd a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot.
A tejnek langyosnak kell lennie, nem forrónak, különben elpusztítja az élesztőt.
Keverd össze az összetevőket, majd dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és homogén nem lesz.
A tésztának simának és rugalmasnak kell lennie. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
Add hozzá az előre megfőzött vad rizst a tésztához, és óvatosan dolgozd bele, hogy egyenletesen eloszoljon.
A vadrizsnek teljesen ki kell hűlnie, mielőtt a tésztához adod, különben befolyásolhatja a kelést.
Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A keléshez ideális hely a sütő, alacsony hőfokon (kb. 30°C), vagy egy meleg, huzatmentes hely a konyhában.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass ki köröket.
A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. A maradék tésztát újra összegyúrhatod és kiszaggathatod.
A kiszaggatott fánkokat helyezd sütőpapírral bélelt tálcára, és takard le egy tiszta konyharuhával. Hagyd őket további 30 percig kelni.
A sütőpapír megkönnyíti a fánkok áthelyezését az olajba, és megakadályozza, hogy leragadjanak.
Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fánkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen áll.
Használj konyhai hőmérőt az olaj hőmérsékletének ellenőrzéséhez. Ha nincs hőmérőd, dobj egy kis darab kenyeret az olajba: ha 30 másodperc alatt aranybarna lesz, az olaj megfelelő hőmérsékletű.
Süsd a fánkokat oldalanként 1-2 percig, amíg aranybarna nem lesz. Használj szűrőkanalat a kiszedéshez, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.
Ne süss túl sok fánkot egyszerre, mert az csökkenti az olaj hőmérsékletét. Ha a fánkok túl gyorsan barnulnak, csökkentsd a hőfokot.
A kész fánkok tetejét porcukorral és fahéjjal hintsd meg, majd csorgass rá egy kevés mézet az extra édességért.
A méz ad egy szép fényt és extra ízt a fánkoknak. Kísérletezhetsz más fűszerekkel is, mint például a szerecsendió.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.