Wild Rice Doughnut frissen tálalva

Wild Rice Doughnut

A Wild Rice Doughnut egy különleges fánk, amely az amerikai őslakosok által évszázadok óta használt vad rizs tápláló erejét és enyhén diós ízét ötvözi az édes, puha tésztával. A vad rizs nemcsak gazdag ásványi anyagokban, hanem egyedülálló textúrát is ad a fánknak, amely így egyszerre légies és enyhén roppanós lesz. Ez a desszert tökéletes választás azoknak, akik szeretnének egy kicsit kísérletezni az ízekkel és egyedibb fánkot készíteni, amely egyszerre hagyományos és modern.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
3000 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
250 g Liszt
100 g Főtt vad rizs
50 g Kristálycukor
1 csipet
7 g Szárított élesztő
150 ml Meleg tej
1 db Tojás
50 g Olvasztott vaj
1 tk. Vaníliakivonat
100 g Porcukor
50 ml Méz
0.5 tk. Fahéj
500 ml Olaj (sütéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a szárított élesztőt.

    A száraz hozzávalókat alaposan keverd össze, hogy az élesztő, a cukor és a só egyenletesen eloszoljon.

    2

    A meleg tejet öntsd a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot.

    A tejnek langyosnak kell lennie, nem forrónak, különben elpusztítja az élesztőt.

    3

    Keverd össze az összetevőket, majd dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és homogén nem lesz.

    A tésztának simának és rugalmasnak kell lennie. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    4

    Add hozzá az előre megfőzött vad rizst a tésztához, és óvatosan dolgozd bele, hogy egyenletesen eloszoljon.

    A vadrizsnek teljesen ki kell hűlnie, mielőtt a tésztához adod, különben befolyásolhatja a kelést.

    5

    Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A keléshez ideális hely a sütő, alacsony hőfokon (kb. 30°C), vagy egy meleg, huzatmentes hely a konyhában.

    6

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass ki köröket.

    A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. A maradék tésztát újra összegyúrhatod és kiszaggathatod.

    7

    A kiszaggatott fánkokat helyezd sütőpapírral bélelt tálcára, és takard le egy tiszta konyharuhával. Hagyd őket további 30 percig kelni.

    A sütőpapír megkönnyíti a fánkok áthelyezését az olajba, és megakadályozza, hogy leragadjanak.

    8

    Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fánkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen áll.

    Használj konyhai hőmérőt az olaj hőmérsékletének ellenőrzéséhez. Ha nincs hőmérőd, dobj egy kis darab kenyeret az olajba: ha 30 másodperc alatt aranybarna lesz, az olaj megfelelő hőmérsékletű.

    9

    Süsd a fánkokat oldalanként 1-2 percig, amíg aranybarna nem lesz. Használj szűrőkanalat a kiszedéshez, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.

    Ne süss túl sok fánkot egyszerre, mert az csökkenti az olaj hőmérsékletét. Ha a fánkok túl gyorsan barnulnak, csökkentsd a hőfokot.

    10

    A kész fánkok tetejét porcukorral és fahéjjal hintsd meg, majd csorgass rá egy kevés mézet az extra édességért.

    A méz ad egy szép fényt és extra ízt a fánkoknak. Kísérletezhetsz más fűszerekkel is, mint például a szerecsendió.