Yuba pappardelle tésztával, szójaszószos tofu bőr szélesmetélt tálalva

Yuba pappardelle tésztával

A tofu bőr, vagyis a yuba, az ázsiai konyha egyik különleges alapanyaga, amely a szójatej felforrósításakor keletkező hártyából készül. A yuba már a 14. században is ismert volt Kínában és Japánban, ahol nagy becsben tartották magas fehérjetartalma és különleges textúrája miatt. Technikai tanács: a yubát áztatás után óvatosan kell kezelni, hogy megőrizze rugalmas szerkezetét és jól felvegye a szószokat. Ahogy a fokhagyma pirulni kezd az olajban, kellemes, édeskés illat száll fel, ami előkészíti a helyet a szójaszószos yubának. Ez a tésztaétel tökéletes választás hétköznapi vacsorákhoz vagy baráti összejövetelekhez, ha gyors, tápláló és különleges fogásra vágysz. Variációként adhatunk hozzá párolt zöldségeket vagy pirított gombát, hogy még gazdagabb legyen az ízvilág.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Száraz yuba (tofu bőr)
250 g Pappardelle tészta
3 ek. Olívaolaj
3 db Fokhagyma
2 ek. Szójaszósz
100 ml Zöldség alaplé
1 csokor Friss petrezselyem
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Áztasd be a száraz yubát meleg vízbe kb. 30 percre, amíg teljesen megpuhul. Ezután csöpögtesd le és vágd széles csíkokra.

    A yuba gyorsabban puhul, ha forró, de nem forrásban lévő vízbe áztatod.

    2

    Forralj vizet egy nagy lábasban, adj hozzá sót, majd főzd meg a pappardelle tésztát al dente állagúra a csomagolás utasítása szerint.

    A főzővíz legyen bőségesen sós, olyan ízű, mint a tengervíz – így lesz igazán finom a tészta.

    3

    Közben hevítsd fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben, majd add hozzá a vékonyra szeletelt fokhagymát. Pirítsd alacsony lángon, amíg illatos nem lesz.

    Ne süsd túl a fokhagymát, mert könnyen megég és keserűvé válik.

    4

    Add hozzá a lecsöpögtetett yubát a serpenyőbe, pirítsd pár percig, hogy kissé megpiruljon, majd öntsd rá a szójaszószt és a zöldség alaplevet.

    Használj közepes lángot, hogy a szójaszósz kissé karamellizálódjon a yuba felületén.

    5

    Szűrd le a tésztát, és tedd át a serpenyőbe a yubához. Forgasd össze óvatosan, hogy a tészta egyenletesen bevonódjon a szójaszószos keverékkel.

    Egy kevés főzővizet is adhatsz hozzá, ha a szósz túl sűrű lenne.

    6

    Szórd meg apróra vágott friss petrezselyemmel, ízesítsd sóval és borssal ízlés szerint, majd azonnal tálald.

    A petrezselymet közvetlenül tálalás előtt add hozzá, hogy megőrizze friss, élénk zöld színét és aromáját.