Yuba takikomigohan tálalva szójaszósszal és zöldségekkel

Yuba Takikomigohan

A takikomigohan a japán konyha egyik alapvető ételének számít, amit hagyományosan rizsből készítenek szójaszósszal és különféle ízesítőkkel. A yuba, más néven szójaszósz bőre, gyakran használatos a vegán étkezésekben, mivel gazdag fehérjében és egyedi textúrával rendelkezik. Ez a recept egy különleges változata a takikomigohannak, melyben a rizs szójaszószos, mirines ízesítést kap, miközben a yuba puha és gazdag ízt ad az ételnek. A zöldhagyma és tengeri alga extra frissességet adnak a dish-nek, így igazi ínycsiklandó fogás lesz belőle.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 35 perc
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
100 g Yuba (szójatej bőre)
200 g Rizs
400 ml Víz
2 ek. Szójaszósz
2 ek. Mirin
2 ek. Saké
1 lap Tengeri alga (pl. nori)
1 szál Zöldhagyma
1 tk. Szezámmag

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst alaposan öblítsd le hideg vízben, hogy eltávolítsd a fölösleges kemikáliákat és a rizs keményítőjét.

    A rizs öblítése segít abban, hogy a főzés során a rizs ne legyen túl ragadós. A legjobb, ha legalább 2-3 alkalommal öblíted.

    2

    Egy közepes méretű edényben tedd bele a rizst, a vizet, szójaszószt, mirint és sakét. Keverd jól össze, majd tedd rá a yuba-t (szójatej bőre) darabokra téve.

    A yuba ad egy különleges textúrát a rizsnek, így a takikomigohan egyedi ízélményt nyújt.

    3

    Forrald fel a keveréket, majd csökkentsd a hőmérsékletet, és tedd rá a fedőt. Főzd alacsony lángon 15-20 percig, amíg a rizs megpuhul és felszívja az összes folyadékot.

    Ne emeld le a fedőt a főzés során, hogy a rizs ne veszítse el a párolgó gőzt, ami segít neki megpuhulni.

    4

    Amikor a rizs elkészült, vedd le a tűzről, és hagyd pihenni a fedő alatt 5-10 percig. Ez idő alatt a rizs tovább puhul és az ízek összeérnek.

    Ha a rizs túl száraznak tűnik, egy kis vizet adhatsz hozzá, és további 5-10 percig párolhatod.

    5

    Tálalás előtt vágd apróra a zöldhagymát és a tengeri algát, majd szórd a rizs tetejére. A szezámmagot is szórhatod a rizsre a végén.

    A friss zöldhagyma és az alga extra frissességet adnak a dish-nek, míg a szezámmag ropogós textúrát biztosít.