Ropogós sült yuca sajtmártással kis tálkában tálalva

Yuca frita sajtmártással (huancaína szósszal)

A yuca frita, más néven sült manióka, a latin-amerikai és különösen a perui konyha egyik közkedvelt körete. A yuca gyökeret már az inkák is előszeretettel fogyasztották, mivel magas energiatartalma mellett könnyen termeszthető és változatosan elkészíthető. A huancaína szósz, amelyet a yuca mellé kínálnak, Ayacucho régióból származik, és eredetileg főtt krumplihoz tálalták, majd az évtizedek során a yuca és más ételek mellett is megjelent. Ez a kombináció különösen népszerű lett utcai árusok kínálatában, majd éttermek étlapján is. A mártás alapját a sárga chili paprika adja, amit krémes sajttal és tejjel simára kevernek. A recept titka a megfelelően előfőzött yuca és a selymes, enyhén csípős szósz tökéletes egyensúlya. Képzeld el, ahogy a ropogós yuca hasábok aranybarnán csillognak, miközben a selymes mártogatós szinte hívogat – ideális választás vendégváró falatnak, vegetáriánus köretnek vagy különleges vacsorához is. Hozzáadhatsz apróra vágott koriandert vagy lime reszelt héját a szószhoz, ha extra frissességet szeretnél.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
800 g Yuca (manióka)
1 l Olaj a sütéshez
200 g Feta sajt
150 ml Sűrített tej
2 ek. Sárga chili paprika (ají amarillo paszta)
2 db Fokhagyma
1 tk.
1 db Lime
2 db Kekszmorzsa vagy keksz (sós)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Hámozd meg a yucát, majd vágd ujjnyi vastag hasábokra. Ezután alaposan mosd át hideg vízben, hogy a keményítő egy részét eltávolítsd.

    A yuca héja vastag és szívós lehet, használj éles kés helyett zöldséghámozót vagy késsel vágd le óvatosan.

    2

    Tedd a yuca hasábokat egy lábosba, öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, és adj hozzá 1 teáskanál sót. Főzd 20-25 percig, amíg a belseje puha, de nem széteső lesz.

    Ne főzd túl, különben szétesik sütés közben – a villa könnyen belemenjen, de ne málljon szét.

    3

    Szűrd le a főtt yucát, és hagyd teljesen kihűlni, majd törölközőn vagy konyhai papíron szárítsd le teljesen.

    A teljes szárítás elengedhetetlen – ha víz marad a felszínén, az olajba kerülve fröcsöghet és veszélyes lehet!

    4

    Egy mély serpenyőben vagy fritőzben hevíts olajat 180°C-ra. Ebben süsd aranybarnára a yuca darabokat 5-6 perc alatt adagokban, hogy ne hűtse le az olajat.

    Az olaj megfelelő hőmérsékletét egy kis darab yuca próbasütésével ellenőrizheted – ha pezseg, mehet bele a többi.

    5

    A mártáshoz turmixold össze a fetát, a sűrített tejet, a fokhagymát, az ají amarillo pasztát, a lime levét és a kekszmorzsát sima, krémes állagúra.

    Ha túl sűrű a szósz, adj hozzá kis mennyiségű vizet vagy extra sűrített tejet a kívánt állag eléréséhez.

    6

    Tálald a ropogós yucát a mártással külön kis tálkában, hogy mindenki mártogathasson belőle. Melegen a legfinomabb!

    A szószt hűtve is tárolhatod 2-3 napig légmentesen záródó edényben.