Aprítsd fel a kínai kelt és az újhagymát, reszeld le a sárgarépát, a gyömbért és a fokhagymát. Tipp: a kel káposztát sózd le és hagyd állni 10 percig, majd nyomkodd ki, így elkerülheted a túl nedves tölteléket.
A kínai kel alapos kinyomkodása elengedhetetlen a tökéletes állagú gyoza eléréséhez. Ha túl nedves marad, a tészta elázhat sütés közben.
Egy nagy tálban keverd össze a darált sertéshúst, az előkészített zöldségeket, a gyömbért, fokhagymát, szójaszószt, szezámolajat és a friss yuzu levet. Tipp: ha nem kapsz friss yuzut, használj 100%-os yuzu koncentrátumot kis mennyiségben.
A töltelék alapos összekeverése biztosítja, hogy minden íz egyenletesen eloszoljon. Kóstold meg a nyers tölteléket (egy kis darabot megfőzve), hogy szükség esetén korrigálhasd az ízesítést.
Tegyél egy gyoza lapot a tenyeredbe, helyezz rá egy teáskanálnyi tölteléket. Nedvesítsd be a széleit vízzel, hajtsd félbe, majd csípj rá 3-4 kis redőt. Tipp: kezdőknek érdemes először csak enyhén hajtogatni, hogy gyakorolják a formázást.
A gyoza széleit alaposan nedvesítsd be, hogy biztosan összetapadjanak. A töltelék mennyiségére figyelj, se ne legyen túl sok, se ne legyen túl kevés, mert a gyoza szétnyílhat vagy száraz maradhat.
Hevíts fel 2 evőkanál napraforgóolajat egy tapadásmentes serpenyőben. Helyezd bele a gyozákat, és pirítsd 2-3 percig, míg az aljuk aranybarnára sül. Tipp: ne mozgasd őket közben, így lesz szép kérgük.
A serpenyőnek elég forrónak kell lennie ahhoz, hogy a gyozák gyorsan piruljanak, de ne égjenek meg. Ha túl alacsony a hőmérséklet, a tészta megszívhatja magát olajjal.
Önts hozzá 100 ml vizet, fedd le, majd párold 6-7 percig, amíg a tészta megpuhul és a hús átsül. Tipp: figyelj arra, hogy a víz ne párologjon el túl gyorsan – ha kell, adj hozzá még keveset.
A párolási idő függ a gyozák méretétől és a töltelék mennyiségétől. Ellenőrizd, hogy a tészta teljesen megpuhult-e, és a hús átsült-e. Ha a víz elfőtt, de a gyozák még nem készültek el, adj hozzá még egy kevés vizet.
Miután a víz elpárolgott, vedd le a fedőt, és hagyd még 1 percig pirulni, hogy újra ropogós legyen az aljuk. Tipp: ez az utolsó lépés kiemeli a kontrasztos textúrát – kívül ropogós, belül szaftos.
Vigyázz, hogy ne égesd meg a gyozákat ebben a szakaszban. Ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.
Tálald azonnal, szójaszósszal vagy citrussal ízesített mártogatóval. Tipp: egy kis extra yuzu lé a szószba frissítő, illatos kiegészítő lesz.
A frissen elkészült gyoza a legfinomabb. Készíts elő különböző mártogató szószokat, hogy mindenki megtalálja a kedvencét.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.