Yuzu Pork Gyoza tálalva ropogós aljjal, citrusos mártogatóval

Yuzu Pork Gyoza – citrusos yuzu ízesítéssel

A yuzu egy különleges japán citrusgyümölcs, amely frissítően savanykás aromájával egyre népszerűbb világszerte. A japán konyha egyik kedvenc alapanyaga, amely kiválóan harmonizál húsos ételekkel – így született meg a Yuzu Pork Gyoza. A konyha megtelik az ünnepi hangulattal, miközben a Yuzu Pork Gyoza lassan elkészül. A sülő sertéshús és a citrusos gőz együttese különleges, friss illattal tölti meg a teret. A recept titka a yuzu és a szójaszósz tökéletes egyensúlyában rejlik. Nem szabad túl sok yuzu levet használni, mert elnyomhatja a töltelék ízét – de ha jól adagoljuk, egyedi és kifinomult ízvilágot kapunk. Tökéletes választás könnyed, mégis különleges étkezésekhez.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 40 perc
730 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
20 db Gyoza tészta
300 g Darált sertéshús
150 g Apróra vágott kínai kel
50 g Reszelt sárgarépa
2 db Újhagyma
2 gerezd Fokhagyma
10 g Friss gyömbér
2 ek. Yuzu lé
1 ek. Szójaszósz
1 ek. Szezámolaj
2 ek. Napraforgóolaj
100 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Aprítsd fel a kínai kelt és az újhagymát, reszeld le a sárgarépát, a gyömbért és a fokhagymát. Tipp: a kel káposztát sózd le és hagyd állni 10 percig, majd nyomkodd ki, így elkerülheted a túl nedves tölteléket.

    A kínai kel alapos kinyomkodása elengedhetetlen a tökéletes állagú gyoza eléréséhez. Ha túl nedves marad, a tészta elázhat sütés közben.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a darált sertéshúst, az előkészített zöldségeket, a gyömbért, fokhagymát, szójaszószt, szezámolajat és a friss yuzu levet. Tipp: ha nem kapsz friss yuzut, használj 100%-os yuzu koncentrátumot kis mennyiségben.

    A töltelék alapos összekeverése biztosítja, hogy minden íz egyenletesen eloszoljon. Kóstold meg a nyers tölteléket (egy kis darabot megfőzve), hogy szükség esetén korrigálhasd az ízesítést.

    3

    Tegyél egy gyoza lapot a tenyeredbe, helyezz rá egy teáskanálnyi tölteléket. Nedvesítsd be a széleit vízzel, hajtsd félbe, majd csípj rá 3-4 kis redőt. Tipp: kezdőknek érdemes először csak enyhén hajtogatni, hogy gyakorolják a formázást.

    A gyoza széleit alaposan nedvesítsd be, hogy biztosan összetapadjanak. A töltelék mennyiségére figyelj, se ne legyen túl sok, se ne legyen túl kevés, mert a gyoza szétnyílhat vagy száraz maradhat.

    4

    Hevíts fel 2 evőkanál napraforgóolajat egy tapadásmentes serpenyőben. Helyezd bele a gyozákat, és pirítsd 2-3 percig, míg az aljuk aranybarnára sül. Tipp: ne mozgasd őket közben, így lesz szép kérgük.

    A serpenyőnek elég forrónak kell lennie ahhoz, hogy a gyozák gyorsan piruljanak, de ne égjenek meg. Ha túl alacsony a hőmérséklet, a tészta megszívhatja magát olajjal.

    5

    Önts hozzá 100 ml vizet, fedd le, majd párold 6-7 percig, amíg a tészta megpuhul és a hús átsül. Tipp: figyelj arra, hogy a víz ne párologjon el túl gyorsan – ha kell, adj hozzá még keveset.

    A párolási idő függ a gyozák méretétől és a töltelék mennyiségétől. Ellenőrizd, hogy a tészta teljesen megpuhult-e, és a hús átsült-e. Ha a víz elfőtt, de a gyozák még nem készültek el, adj hozzá még egy kevés vizet.

    6

    Miután a víz elpárolgott, vedd le a fedőt, és hagyd még 1 percig pirulni, hogy újra ropogós legyen az aljuk. Tipp: ez az utolsó lépés kiemeli a kontrasztos textúrát – kívül ropogós, belül szaftos.

    Vigyázz, hogy ne égesd meg a gyozákat ebben a szakaszban. Ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.

    7

    Tálald azonnal, szójaszósszal vagy citrussal ízesített mártogatóval. Tipp: egy kis extra yuzu lé a szószba frissítő, illatos kiegészítő lesz.

    A frissen elkészült gyoza a legfinomabb. Készíts elő különböző mártogató szószokat, hogy mindenki megtalálja a kedvencét.