Yuzu ramen citrusos alaplével, csirkemellel és főtt tojással tálalva

Yuzu Ramen (citrusos yuzu-alaplével)

A Yuzu Ramen a japán konyha egyik modern klasszikusa, amely a Kyushu régióból indult el, ahol a citrusos yuzu-t gyakran használják levestökéletesítőként. A friss yuzu íze és illata üdítően hat a meleg ramen világában. Ahogy a forró alaplébe utólag kerül a yuzu lé, azonnal érezni lehet a citrusfélére jellemző élénk illatot – egyszerre frissítő és étvágygerjesztő. Tipp: A yuzu aromája nagyon karakteres – kisebb adaggal érdemes kezdeni, majd tálalás után a vendég ízlése szerint hozzáadhat még. A csirkemell textúráját fokozhatjuk, ha előző nap főzzük, és vékonyra szeletelve tesszük a tálba. Ez a fogás tökéletes választás, ha egy könnyed, mégis tartalmas ramenre vágyunk, amely a citrusos frissesség és az umami íz egyedülálló harmóniáját kínálja.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
200 g Ramen tészta
800 ml Csirke alaplé
30 ml Yuzu lé (vagy yuzu szósz)
20 ml Szójaszósz
1 gerezd Fokhagyma
10 g Friss gyömbér
150 g Főtt csirkemell
30 g Zöldhagyma
2 db Főtt tojás
80 g Shiitake gomba
10 ml Szezámolaj
1 db Nori lap

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő a hozzávalókat: szeleteld fel a shiitake gombát, csíkozd a főtt csirkemellet, karikázd fel a zöldhagymát, reszeld le a gyömbért, zúzd össze a fokhagymát, a tojásokat vágd félbe.

    A hozzávalók előkészítése felgyorsítja a főzést és biztosítja, hogy minden kéznél legyen.

    2

    Melegítsd fel a csirke alaplevet közepes lángon. Amikor gyöngyözni kezd, add hozzá a szójaszószt, gyömbért, fokhagymát és a shiitake gombát. Főzd 5 percig.

    A shiitake gomba gazdag umami ízt ad az alaplének. Ha nincs friss gombád, szárított shiitake gombát is használhatsz, de azt előtte áztasd be.

    3

    Ezután öntsd bele a yuzu levet. Fontos: csak azután add hozzá, miután elzártad a hőt, így megmarad a citrusos frissessége. Keverd el óvatosan.

    A yuzu lé hő hatására elveszítheti az aromáját, ezért fontos, hogy csak a végén add hozzá.

    4

    Közben főzd meg a ramen tésztát külön edényben a csomagolás szerint. Öblítsd le hideg vízzel, majd keverd át kevés szezámolajjal, hogy ne tapadjon össze.

    A ramen tésztát mindig frissen főzd meg, közvetlenül a tálalás előtt. Azonnal öblítsd le hideg vízzel, hogy megállítsd a főzést és elkerüld a túlfőzését.

    5

    Oszd el a tésztát a tálakba. Öntsd rá a yuzu-alapú levest a gombákkal együtt. Tedd rá a csirkemellet és a fél tojásokat is.

    A ramen tálalásakor figyelj a rétegezésre: először a tészta, majd a leves, végül a feltétek kerülnek a tálba. Így minden falatban élvezheted az összes ízt és textúrát.

    6

    Szórd meg zöldhagymával, díszítsd egy fél nori lappal, és locsold meg kevés szezámolajjal. Tipp: A yuzu intenzitása miatt kóstolj meg egy kanállal tálalás előtt – ha túl savanykás, néhány csepp szójaszósz enyhíthet rajta.

    A szezámolaj és a nori lap további ízmélységet ad a ramen-nek. Használj minőségi alapanyagokat a legjobb eredmény érdekében.