Zabpelyhes-citromos linzer sĂŒtemĂ©ny tĂĄlalva

Zabpelyhes-citromos linzer

A linzer sĂŒtemĂ©ny osztrĂĄk gyökerekkel rendelkezik, de MagyarorszĂĄgon is gyorsan nĂ©pszerƱvĂ© vĂĄlt. A hagyomĂĄnyos vĂĄltozat omlĂłs tĂ©sztĂĄbĂłl kĂ©szĂŒl, amelyet lekvĂĄrral töltĂŒnk meg. Az egyik legfontosabb titka az, hogy a tĂ©szta hƱtĂ©s utĂĄn könnyebben kezelhetƑ, Ă­gy szĂ©p formĂĄjĂș sĂŒtiket kapunk. A citromhĂ©j frissessĂ©ge Ă©s a zabpehely textĂșrĂĄja kĂŒlönlegesebbĂ© teszi ezt a vĂĄltozatot. Egy hideg Ƒszi estĂ©n vagy ĂŒnnepi alkalmakra is kivĂĄlĂł vĂĄlasztĂĄs, hiszen könnyen elkĂ©szĂ­thetƑ Ă©s hosszan eltarthatĂł.

ElƑkĂ©szĂŒlet 40 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 50 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 100 g Zabpehely
⭕ 150 g Liszt
⭕ 100 g Vaj
⭕ 80 g Porcukor
⭕ 1 db Tojás
⭕ 1 db CitromhĂ©j
⭕ 20 ml CitromlĂ©
⭕ 1 tk. SĂŒtƑpor
⭕ 1 cs. Vaníliás cukor
⭕ 150 g Lekvár

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A zabpelyhet aprĂ­tĂłgĂ©pben vagy kĂĄvĂ©darĂĄlĂłban Ƒröld finom szemcsĂ©sre, hogy könnyen keverhetƑ legyen a tĂ©sztĂĄban.

    Ha nincs aprítógéped, hasznålhatsz készen kapható zabpehelylisztet is.

    2

    Egy nagy keverƑtĂĄlba szitĂĄld a lisztet, add hozzĂĄ az Ƒrölt zabpelyhet, a sĂŒtƑport, a porcukrot Ă©s a vanĂ­liĂĄs cukrot. Keverd össze a szĂĄraz hozzĂĄvalĂłkat.

    A szitĂĄlĂĄs segĂ­t elkerĂŒlni a csomĂłkat a tĂ©sztĂĄban.

    3

    A hideg vajat vĂĄgd kisebb darabokra, majd a lisztes keverĂ©khez adva gyors mozdulatokkal morzsĂĄs ĂĄllagĂșra dolgozd össze.

    A vajnak nagyon hidegnek kell lennie, hogy a tészta ne olvadjon meg.

    4

    Reszeld bele a citrom hĂ©jĂĄt, majd facsard ki a levĂ©t, Ă©s öntsd a tĂ©sztĂĄhoz. Add hozzĂĄ a tojĂĄst is, majd gyors mozdulatokkal gyĂșrd össze homogĂ©n tĂ©sztĂĄvĂĄ.

    Ne gyĂșrd tĂșl a tĂ©sztĂĄt, mert kemĂ©ny lesz a linzer.

    5

    Csomagold a tĂ©sztĂĄt fĂłliĂĄba, Ă©s tedd hƱtƑbe legalĂĄbb 30 percre, hogy könnyebben nyĂșjthatĂł legyen.

    A tĂ©sztĂĄt akĂĄr egy Ă©jszakĂĄra is hƱtƑben tĂĄrolhatod.

    6

    Lisztezett felĂŒleten nyĂșjtsd ki a tĂ©sztĂĄt kb. 3 mm vastagra, majd pogĂĄcsaszaggatĂłval vagy linzerformĂĄval szaggass köröket belƑle. Minden mĂĄsodik darab közepĂ©t egy kisebb formĂĄval vĂĄgd ki, hogy a lekvĂĄr lĂĄthatĂł legyen.

    A tĂ©sztĂĄt kĂ©t sĂŒtƑpapĂ­r között is kinyĂșjthatod, Ă­gy nem ragad le.

    7

    Helyezd a linzerdarabokat sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsire, Ă©s elƑmelegĂ­tett 180°C-os sĂŒtƑben sĂŒsd 8-10 percig, amĂ­g vilĂĄgos aranybarna nem lesz.

    A linzereket ne sĂŒsd tĂșl, mert kiszĂĄradnak.

    8

    Hagyd kihƱlni a linzereket, majd a teljes korongokat kend meg lekvårral, és helyezd råjuk a közepén kivågott darabokat.

    A lekvĂĄrnak sƱrƱnek kell lennie, hogy ne folyjon ki a linzerek közĂŒl.

    9

    Tálalás elƑtt porcukorral megszórva kínáld.

    A linzereket légmentesen zåródó dobozban tårold, hogy ne szåradjanak ki.