A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, és egy tepsit vagy tortaformát kivajazunk, majd liszttel megszórunk.
A sütő előmelegítése nagyon fontos a piskóta sikeréhez. A forma kivajazása és lisztezése megakadályozza, hogy a tészta leragadjon.
A tojásokat kettéválasztjuk, és a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
A tojásfehérjét akkor a legkönnyebb habbá verni, ha hideg. A só segít stabilizálni a habot.
A tojássárgákat a kristálycukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és a narancslevet.
A tojássárgákat a cukorral addig keverd, amíg a keverék világosabb színű és habos nem lesz. Az olvasztott vaj ne legyen forró, csak langyos.
Egy külön tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a zabpelyhet és a reszelt narancshéjat.
A narancshéjat alaposan mosd meg, mielőtt lereszeled, és csak a külső, színes részét reszeld le, mert a fehér része keserű lehet.
A száraz hozzávalókat fokozatosan a tojássárgás keverékhez adjuk, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét, hogy a tészta könnyű és levegős maradjon.
A száraz hozzávalókat szitálva add a tésztához, hogy elkerüld a csomósodást. A tojásfehérjét óvatosan, alulról felfelé forgatva keverd bele, hogy ne törjön össze a hab.
A masszát egyenletesen eloszlatjuk az előkészített tepsiben vagy tortaformában.
Ha tortaformát használsz, érdemes az alját sütőpapírral bélelni, hogy könnyen ki tudd venni a piskótát. A tésztát egyenletesen simítsd el, hogy mindenhol egyformán süljön.
Az előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sütjük, amíg aranybarnára sül. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
A sütő ajtaját ne nyisd ki a sütés első 20 percében, mert a piskóta összeeshet.
A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd porcukorral megszórjuk és szeletelve tálaljuk.
A piskótát rácson hagyd hűlni, hogy ne ázzon el az alja.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.