Zabpelyhes pogĂĄcsa tĂĄlalva

Zabpelyhes pogĂĄcsa

A zabpelyhes pogĂĄcsa egy modern vĂĄltozata a hagyomĂĄnyos magyar pogĂĄcsĂĄnak, amely egy egĂ©szsĂ©gesebb alternatĂ­vĂĄt kĂ­nĂĄl. A zabpehely nemcsak rostokban gazdag, hanem kellemesen diĂłs Ă­zt is ad a tĂ©sztĂĄnak. MagyarorszĂĄgon a pogĂĄcsa az egyik legnĂ©pszerƱbb sĂłs sĂŒtemĂ©ny, amelyet vendĂ©gvĂĄrĂłkĂ©nt, csalĂĄdi összejöveteleken vagy akĂĄr uzsonnĂĄra is szĂ­vesen fogyasztanak. A zabpehely hozzĂĄadĂĄsĂĄval ez a recept egy könnyedebb, mĂ©gis Ă­zletes vĂĄltozata a klasszikus pogĂĄcsĂĄnak. Ha mĂ©g kĂŒlönlegesebbĂ© szeretnĂ©d tenni, prĂłbĂĄld ki teljes kiƑrlĂ©sƱ liszttel vagy egy csipet fahĂ©jjal az Ă­zesĂ­tĂ©shez!

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
3100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 8
⭕ 400 g BĂșzaliszt
⭕ 100 g Zabpehely
⭕ 1 tk. Só
⭕ 200 g Vaj
⭕ 150 g Tejföl
⭕ 25 g ÉlesztƑ
⭕ 1 tk. Cukor
⭕ 100 ml Langyos tej
⭕ 1 db Tojás
⭕ 100 g Reszelt sajt
⭕ 1 db TetejĂ©re tojĂĄs
⭕ 20 g TetejĂ©re zabpehely

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az Ă©lesztƑt. Hagyd ĂĄllni 10 percig, amĂ­g felfut.

    A tej ne legyen se tĂșl hideg, se tĂșl meleg, mert a tĂșl hideg nem indĂ­tja be az Ă©lesztƑt, a tĂșl meleg pedig elpusztĂ­tja. A felfutott Ă©lesztƑ habos lesz.

    2

    Egy nagy tålba szitåld bele a lisztet, add hozzå a sót és a zabpelyhet, majd morzsold bele a hideg vajat.

    A hideg vaj segĂ­t abban, hogy a pogĂĄcsa tĂ©sztĂĄja omlĂłsabb legyen. A liszt ĂĄtszitĂĄlĂĄsa is levegƑsebbĂ© teszi a tĂ©sztĂĄt.

    3

    Öntsd hozzĂĄ a felfutott Ă©lesztƑt, a tejfölt Ă©s az egĂ©sz tojĂĄst. GyĂșrd össze a tĂ©sztĂĄt, amĂ­g rugalmas lesz.

    A tĂ©sztĂĄt alaposan gyĂșrd össze, hogy a glutĂ©nszĂĄlak kialakuljanak, ezĂĄltal a pogĂĄcsa szĂ©p, egyenletes szerkezetƱ lesz.

    4

    Keverd a tĂ©sztĂĄba a reszelt sajtot, majd takard le Ă©s hagyd kelni meleg helyen körĂŒlbelĂŒl 1 ĂłrĂĄn keresztĂŒl.

    A kelĂ©shez ideĂĄlis hely a meleg sĂŒtƑ, vagy egy radiĂĄtor közelĂ©ben. Takard le a tĂ©sztĂĄt konyharuhĂĄval, hogy ne szĂĄradjon ki.

    5

    Lisztezett felĂŒleten nyĂșjtsd ki a tĂ©sztĂĄt körĂŒlbelĂŒl 2 cm vastagsĂĄgĂșra, majd hajtogasd össze, hogy a pogĂĄcsa levegƑsebb legyen.

    A hajtogatĂĄs sorĂĄn a tĂ©szta rĂ©tegei közĂ© levegƑ kerĂŒl, ami sĂŒtĂ©s közben szĂ©tvĂĄlik, Ă­gy a pogĂĄcsa belĂŒl szellƑsebb lesz. A hajtogatĂĄst többször is megismĂ©telheted.

    6

    NyĂșjtsd ki Ășjra 2 cm vastagra, majd egy pogĂĄcsaszaggatĂłval szĂșrd ki a pogĂĄcsĂĄkat. Helyezd Ƒket sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsire.

    A pogĂĄcsaszaggatĂłt lisztbe mĂĄrtva könnyebben tudod kiszaggatni a pogĂĄcsĂĄkat, Ă©s nem ragad a tĂ©sztĂĄhoz. A leesƑ tĂ©sztĂĄt Ășjra összegyĂșrhatod Ă©s kiszaggathatod.

    7

    A tetejĂŒket kend meg felvert tojĂĄssal, szĂłrd meg a maradĂ©k zabpehellyel, majd elƑmelegĂ­tett sĂŒtƑben 180°C-on sĂŒsd aranybarnĂĄra, körĂŒlbelĂŒl 20-25 perc alatt.

    A tojåssal való megkenés szép színt ad a pogåcsåknak. Ha nincs zabpehely, hasznålhatsz szezåmmagot, lenmagot vagy reszelt sajtot is.

    8

    Hagyd kihƱlni a pogåcsåkat råcson, majd tålald frissen, vagy tårold légmentesen zårható dobozban.

    A rĂĄcson hagyva a pogĂĄcsĂĄk alja nem ĂĄzik el. LĂ©gmentesen zĂĄrhatĂł dobozban hosszabb ideig megƑrzik a frissessĂ©gĂŒket.