A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem indítja be az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztítja. A felfutott élesztő habos lesz.
Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót és a zabpelyhet, majd morzsold bele a hideg vajat.
A hideg vaj segít abban, hogy a pogácsa tésztája omlósabb legyen. A liszt átszitálása is levegősebbé teszi a tésztát.
Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.
A tésztát alaposan gyúrd össze, hogy a gluténszálak kialakuljanak, ezáltal a pogácsa szép, egyenletes szerkezetű lesz.
Keverd a tésztába a reszelt sajtot, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.
A keléshez ideális hely a meleg sütő, vagy egy radiátor közelében. Takard le a tésztát konyharuhával, hogy ne száradjon ki.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy a pogácsa levegősebb legyen.
A hajtogatás során a tészta rétegei közé levegő kerül, ami sütés közben szétválik, így a pogácsa belül szellősebb lesz. A hajtogatást többször is megismételheted.
Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A pogácsaszaggatót lisztbe mártva könnyebben tudod kiszaggatni a pogácsákat, és nem ragad a tésztához. A leeső tésztát újra összegyúrhatod és kiszaggathatod.
A tetejüket kend meg felvert tojással, szórd meg a maradék zabpehellyel, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.
A tojással való megkenés szép színt ad a pogácsáknak. Ha nincs zabpehely, használhatsz szezámmagot, lenmagot vagy reszelt sajtot is.
Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.
A rácson hagyva a pogácsák alja nem ázik el. Légmentesen zárható dobozban hosszabb ideig megőrzik a frissességüket.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.