Zabpelyhes pogácsa tálalva

Zabpelyhes pogácsa

A zabpelyhes pogácsa egy modern változata a hagyományos magyar pogácsának, amely egy egészségesebb alternatívát kínál. A zabpehely nemcsak rostokban gazdag, hanem kellemesen diós ízt is ad a tésztának. Magyarországon a pogácsa az egyik legnépszerűbb sós sütemény, amelyet vendégváróként, családi összejöveteleken vagy akár uzsonnára is szívesen fogyasztanak. A zabpehely hozzáadásával ez a recept egy könnyedebb, mégis ízletes változata a klasszikus pogácsának. Ha még különlegesebbé szeretnéd tenni, próbáld ki teljes kiőrlésű liszttel vagy egy csipet fahéjjal az ízesítéshez!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
3100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
400 g Búzaliszt
100 g Zabpehely
1 tk.
200 g Vaj
150 g Tejföl
25 g Élesztő
1 tk. Cukor
100 ml Langyos tej
1 db Tojás
100 g Reszelt sajt
1 db Tetejére tojás
20 g Tetejére zabpehely

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem indítja be az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztítja. A felfutott élesztő habos lesz.

    2

    Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót és a zabpelyhet, majd morzsold bele a hideg vajat.

    A hideg vaj segít abban, hogy a pogácsa tésztája omlósabb legyen. A liszt átszitálása is levegősebbé teszi a tésztát.

    3

    Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.

    A tésztát alaposan gyúrd össze, hogy a gluténszálak kialakuljanak, ezáltal a pogácsa szép, egyenletes szerkezetű lesz.

    4

    Keverd a tésztába a reszelt sajtot, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.

    A keléshez ideális hely a meleg sütő, vagy egy radiátor közelében. Takard le a tésztát konyharuhával, hogy ne száradjon ki.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy a pogácsa levegősebb legyen.

    A hajtogatás során a tészta rétegei közé levegő kerül, ami sütés közben szétválik, így a pogácsa belül szellősebb lesz. A hajtogatást többször is megismételheted.

    6

    Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A pogácsaszaggatót lisztbe mártva könnyebben tudod kiszaggatni a pogácsákat, és nem ragad a tésztához. A leeső tésztát újra összegyúrhatod és kiszaggathatod.

    7

    A tetejüket kend meg felvert tojással, szórd meg a maradék zabpehellyel, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.

    A tojással való megkenés szép színt ad a pogácsáknak. Ha nincs zabpehely, használhatsz szezámmagot, lenmagot vagy reszelt sajtot is.

    8

    Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.

    A rácson hagyva a pogácsák alja nem ázik el. Légmentesen zárható dobozban hosszabb ideig megőrzik a frissességüket.