Zacuscă paradicsommal, gazdag ízekkel és zöldségekkel tálalva

Zacuscă paradicsommal

A zacuscă egy hagyományos román étel, amelyet több generációra visszanyúlóan készítenek. Az étel fűszeres, zöldséges, és jellemzően padlizsánt, paprikát és paradicsomot tartalmaz, amelyek összefonódnak egy gazdag, ízes szószban. A zacuscă különösen a téli hónapokban népszerű, amikor a friss zöldségek elérhetősége csökken, és az ínycsiklandó ízek kellemesen felmelegítik az embert. A román családokban gyakran télen készítik, és főleg kenyérrel tálalják, de akár egyes étkezések mellé is kiváló.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 perc
500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
2 db Padlizsán
4 db Paradicsom
2 db Vöröshagyma
4 gerezd Fokhagyma
4 ek. Olívaolaj
2 db Paprika
1 tk.
1 tk. Frissen őrölt fekete bors
1 ek. Cukor
1 ek. Ecet
1 db Babérlevél

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A padlizsánokat mosd meg, és vágd fel kisebb darabokra. Sózd meg, majd hagyd állni egy kicsit, hogy kiengedje a felesleges vizet.

    A padlizsán vizesedésének megakadályozása érdekében, ha túl sok levet ereszt, nyomd ki egy kicsit a felesleges nedvességet.

    2

    A paradicsomokat forró vízbe tedd pár másodpercre, majd hámozd meg őket, és vágd apró darabokra. A paprikát is vágd fel kockákra.

    A paradicsom hámozása gyorsan megy, ha egy kicsit megfőzöd forró vízben – így könnyen eltávolítható a héja.

    3

    A vöröshagymát és fokhagymát hámozd meg, majd aprítsd fel. Az olívaolajat hevítsd fel egy nagy serpenyőben, és add hozzá a hagymákat.

    A hagymákat alacsonyabb hőmérsékleten pirítsd, hogy édesebb, enyhébb ízt kapjanak, ne égjenek meg.

    4

    Miután a hagyma üvegesre pirult, add hozzá a padlizsánt és a paprikát. Pirítsd őket pár percig, hogy mindegyik zöldség elkezdjen puhulni.

    A padlizsán és paprika könnyen magába szívja az olajat, figyelj, hogy ne legyen túl száraz a keverék, ha szükséges, adj hozzá egy kis olajat.

    5

    Add hozzá a paradicsomot, cukrot, sót, borsot, és a babérlevelet. Keverd jól össze, majd alacsony hőmérsékleten főzd 30-40 percig, amíg a zöldségek jól összeérnek.

    A zacuscát a legjobb alacsony hőmérsékleten, lassan főzni, hogy az ízek szépen összetalálkozzanak és a zöldségek megpuhuljanak.

    6

    Az utolsó lépésben adj hozzá egy kevés ecetet, hogy frissítse az ízeket, és főzd még pár percig. Amikor kész, vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni.

    A zacuscát hagyhatod kicsit hűlni, hogy az ízek jobban összeérjenek, és hosszabb ideig is tárolható, ha jól lezárt üvegekben tartod.