Zeppole fahéjas cukorral, aranybarnára sülve, porban

Zeppole fahéjas cukorral

A zeppole Olaszország egyik legismertebb desszertje, amelyet hagyományosan húsvétkor és más ünnepi alkalmakon fogyasztanak. Az eredeti recept a nápolyi konyhából származik, és édes, fánkszerű tészta, amit forró olajban sütnek ki. Az olasz konyha egyszerűsége és gazdag ízvilága minden falatban megmutatkozik. A fahéjas cukorral való tálalás új dimenziót ad az édességnek, és tökéletesen illik a frissen sült, puha fánkhoz. Tipp: a zeppolét tálalhatod édes sziruppal vagy csokoládéval is, ha még gazdagabb ízélményt szeretnél.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Liszt
2 db Tojás
50 g Cukor
100 ml Tej
50 g Vaj
7 g Szárított élesztő
0.5 tk.
1 tk. Fahéj
50 g Cukor (a fahéjas cukorhoz)
500 ml Olaj (a sütéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejben oldd fel a cukrot és az élesztőt, majd hagyd pihenni 5-10 percig, amíg az élesztő felhabzik.

    Ellenőrizd, hogy a tej ne legyen túl forró, különben elpusztíthatja az élesztőt – körülbelül 37°C legyen.

    2

    A lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a sót, a tojásokat és az olvasztott vajat. A felfutott élesztős keveréket is add hozzá, majd gyúrd sima tésztává.

    Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet, de figyelj arra, hogy ne legyen túl kemény.

    3

    A tésztát takard le és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg meg nem duplázódik a térfogata.

    A tészta pihenése alatt ne nyújtsd, csak hagyd, hogy a természetes élesztő munka végezze el a dolgát.

    4

    Forralj fel egy nagy edényben olajat (kb. 170°C-ra), majd egy kanál segítségével adagold a kelt tésztát a forró olajba. Kis adagokban süsd a zeppolét, amíg aranybarnák és ropogósak nem lesznek.

    Ne töltsd túl az edényt, hogy a tészta ne ragadjon össze – hagyj elég helyet, hogy a zeppolék szépen fel tudjanak pufadni.

    5

    Miután a zeppolék megsültek, szedd ki őket papírtörlőre, hogy leitatd róluk a felesleges olajat.

    A leitatás segít abban, hogy ne legyenek túl olajosak és ropogósak maradjanak.

    6

    Keverd össze a fahéjat és a cukrot egy tálban, majd szórd rá a sült zeppolékra, amíg még forrók.

    A friss fahéjas cukor és a meleg tészta édes, fűszeres ízélményt ad – nem szükséges túl sok, a finom illat elég.