Zerde rózsavízzel és sáfránnyal, mandulával és rózsa szirmokkal

Zerde rózsavízzel és sáfránnyal

A Zerde egy hagyományos közel-keleti étel, amely a rizs és a tej gazdag keverékéből készül. Az étel népszerűségét a sáfrány, rózsavíz és a fűszerek egyedülálló ízei adják. Ezt a desszertet gyakran tálalják ünnepi alkalmakkor, mivel különleges és finom ízvilága igazán különlegessé teszi a pillanatot. A Zerde tökéletesen illik a keleti kultúrákhoz, és egy igazi élvezet azok számára, akik szeretik az édes, fűszeres desszerteket.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Basmati rizs
500 ml Víz
200 ml Tej
2 ek. Rózsavíz
0.1 g Sáfrány
100 g Cukor
50 g Mandula (szeletelve)
1 tk. Fahéj
1 tk. Szárított rózsa szirmok

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst alaposan mosd meg, hogy a felesleges keményítőt eltávolítsd. Ezután tedd a rizst egy nagy lábasba.

    A rizs mosása segít a főzés során, hogy a szemek ne ragadjanak össze, és a rizs morzsalékosabb legyen.

    2

    A sáfrányt áztasd be egy kis meleg vízbe, hogy a színét és ízét kioldja. Ha szükséges, keverj hozzá egy kis cukrot, hogy még jobban oldódjon.

    A sáfrány színét és ízét úgy hozhatod ki a legjobban, ha először langyos vízben feloldod, így erőteljesebb lesz a hatása.

    3

    Egy másik lábasban öntsd össze a vizet és a tejet. Forrald fel, majd add hozzá a cukrot, fahéjat, és az előzőleg beáztatott sáfrányt.

    A fahéj és a rózsavíz a Zerde ízesítésének két alapvető összetevője, tehát ügyelj rá, hogy jól keverd el.

    4

    Amikor a víz és a tej felforrt, add hozzá a rizst. Főzd alacsony hőmérsékleten, lefedve, körülbelül 20-25 percig, amíg a rizs megpuhul és a folyadékot magába szívja.

    Ne keverd túl gyakran a rizst, mert az összetörheti a szemeket, és ragacsos lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kis vizet a főzéshez.

    5

    Miután a rizs megfőtt, vedd le a tűzről, és hagyd pihenni pár percig. Ezután öntsd hozzá a rózsavizet, és finoman keverd át, hogy az ízek jól összeérjenek.

    A rózsavíz friss, virágos ízt ad a Zerde-nak, ami különlegessé teszi.

    6

    A mandulát egy serpenyőben pirítsd meg, hogy szép aranybarna színt kapjon, majd szórd rá a rizsre. A szárított rózsa szirmokkal is díszítheted az ételt.

    A pirított mandula finom ropogós textúrát ad a Zerde-nak, és kiemeli az édességét.

    7

    Tálald a Zerde-t melegen vagy szobahőmérsékleten, és élvezd az édes, virágos ízeket!

    Ez az étel tökéletes desszertként, vagy egy különleges vacsora részeként is tálalható.