Zöldséges rizottó tálalva friss petrezselyemmel

Zöldséges rizottó

A zöldséges rizottó az olasz konyha egyik ikonikus fogása, amelyet a világ minden táján szeretnek. Ez a recept egy könnyed, mégis ízletes változata, amely friss zöldségekkel gazdagítja a hagyományos rizottó textúráját. A krémes rizs tökéletes harmóniában van a ropogós zöldségekkel, így ez az étel nemcsak tápláló, hanem látványra is csodás. Akár egy romantikus vacsorára, akár egy családi étkezésre készíted, biztosan nagy sikert arat.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
320 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Arborio rizs
1 l Zöldség alaplé
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 db Cukkini
2 db Sárgarépa
150 g Zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
100 ml Fehérbor (opcionális)
50 g Parmezán sajt (vagy vegán alternatíva)
30 ml Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
5 g Friss petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A zöldség alaplevet melegítsd fel, és tartsd melegen egy kis lángon. Ez biztosítja, hogy a rizottó főzése során az alaplé ne hűtse le a rizst.

    A meleg alaplé elengedhetetlen a krémes rizottóhoz. Ha nincs zöldség alapleved, használhatsz vizet is, de az íze nem lesz olyan gazdag.

    2

    A vöröshagymát és fokhagymát aprítsd finomra. A cukkinit és a sárgarépát vágd apró kockákra.

    A zöldségeket vágd egyforma méretűre, hogy egyenletesen főjenek meg.

    3

    Hevítsd fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben, majd párold meg a vöröshagymát és a fokhagymát, amíg illatos lesz.

    A hagymát alacsony lángon párold, hogy ne égjen meg és ne keseredjen meg.

    4

    Add hozzá az arborio rizst, és pirítsd 2-3 percig, hogy a rizsszemek kissé átlátszóvá váljanak. Ha használsz fehérbort, add hozzá most, és hagyd, hogy elpárologjon.

    A rizs pirítása fontos, hogy a szemek ne ragadjanak össze. A fehérbor opcionális, de gazdagabbá teszi az ízét. Száraz fehérbort használj.

    5

    Fokozatosan adagold a meleg zöldség alaplevet a rizshez, egy merőkanállal egyszerre. Kevergesd folyamatosan, és mindig várd meg, hogy a folyadék felszívódjon, mielőtt újabb adagot adnál hozzá.

    A folyamatos kevergetés elengedhetetlen a krémes állag eléréséhez. Ne hagyd abba a keverést, amíg a rizottó el nem készül!

    6

    Kb. 10 perc főzés után add hozzá a felkockázott cukkinit, sárgarépát és a zöldborsót. Folytasd a főzést és a kevergetést, amíg a zöldségek megpuhulnak és a rizs krémes állagú lesz (még kb. 8-10 perc).

    A zöldségeket ne főzd túl, legyenek még kissé roppanósak.

    7

    Amikor a rizs megpuhult, de még kissé harapható (al dente), keverd hozzá a reszelt parmezán sajtot, sót és borsot. Kóstold meg, és szükség esetén állítsd be az ízesítést.

    A parmezán sajt elhagyható, ha vegán rizottót szeretnél készíteni. Ebben az esetben használj táplálékélesztőt a sajtos ízért.

    8

    Tálalás előtt szórd meg friss aprított petrezselyemmel. Kínáld melegen, akár önálló fogásként, akár köretként.

    A rizottót azonnal tálald, mert állás közben besűrűsödik.