A zöldség alaplevet melegítsd fel, és tartsd melegen egy kis lángon. Ez biztosítja, hogy a rizottó főzése során az alaplé ne hűtse le a rizst.
A meleg alaplé elengedhetetlen a krémes rizottóhoz. Ha nincs zöldség alapleved, használhatsz vizet is, de az íze nem lesz olyan gazdag.
A vöröshagymát és fokhagymát aprítsd finomra. A cukkinit és a sárgarépát vágd apró kockákra.
A zöldségeket vágd egyforma méretűre, hogy egyenletesen főjenek meg.
Hevítsd fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben, majd párold meg a vöröshagymát és a fokhagymát, amíg illatos lesz.
A hagymát alacsony lángon párold, hogy ne égjen meg és ne keseredjen meg.
Add hozzá az arborio rizst, és pirítsd 2-3 percig, hogy a rizsszemek kissé átlátszóvá váljanak. Ha használsz fehérbort, add hozzá most, és hagyd, hogy elpárologjon.
A rizs pirítása fontos, hogy a szemek ne ragadjanak össze. A fehérbor opcionális, de gazdagabbá teszi az ízét. Száraz fehérbort használj.
Fokozatosan adagold a meleg zöldség alaplevet a rizshez, egy merőkanállal egyszerre. Kevergesd folyamatosan, és mindig várd meg, hogy a folyadék felszívódjon, mielőtt újabb adagot adnál hozzá.
A folyamatos kevergetés elengedhetetlen a krémes állag eléréséhez. Ne hagyd abba a keverést, amíg a rizottó el nem készül!
Kb. 10 perc főzés után add hozzá a felkockázott cukkinit, sárgarépát és a zöldborsót. Folytasd a főzést és a kevergetést, amíg a zöldségek megpuhulnak és a rizs krémes állagú lesz (még kb. 8-10 perc).
A zöldségeket ne főzd túl, legyenek még kissé roppanósak.
Amikor a rizs megpuhult, de még kissé harapható (al dente), keverd hozzá a reszelt parmezán sajtot, sót és borsot. Kóstold meg, és szükség esetén állítsd be az ízesítést.
A parmezán sajt elhagyható, ha vegán rizottót szeretnél készíteni. Ebben az esetben használj táplálékélesztőt a sajtos ízért.
Tálalás előtt szórd meg friss aprított petrezselyemmel. Kínáld melegen, akár önálló fogásként, akár köretként.
A rizottót azonnal tálald, mert állás közben besűrűsödik.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.