Házi zserbó omlós tésztával, diós töltelékkel és csokoládébevonattal

Zserbó

A Zserbó egy olyan sütemény, amely nemcsak a magyar konyha, hanem az ünnepi asztalok elmaradhatatlan darabja is. A zserbó története a 20. század elejére vezethető vissza, amikor a receptet a híres cukrász, Gerbeaud Emil tette világhírűvé. Az étel gazdag diós és lekváros töltelékkel van megtöltve, és egy édes, vajas tésztát rejt magában. A zserbó az egyik legfinomabb és legimpozánsabb desszert, amely méltó helyet foglal el bármilyen ünnepi rendezvényen.

A zserbó elkészítése időigényes, de minden egyes falatja megéri a fáradságot. A tészta rétegezésével, a diós, lekváros töltelékkel és a végén egy finom csokoládéval leöntve, a zserbó igazi ínycsiklandó élményt kínál. Tálalása során az étel minden egyes rétege tisztán látható, így az asztalon való megjelenésével is lenyűgözi az étkezőket. A zserbó a tökéletes választás egy ünnepi édességhez, amely mindig a legjobbat hozza ki egy családi rendezvényből.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 50 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 5
300 g Liszt
150 g Vaj
1 db Tojás
20 g Élesztő
100 g Cukor
200 g Dió
150 g Baracklekvár
150 g Étcsokoládé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a cukrot, élesztőt, tojást és tejfölt, és sima tésztát gyúrunk belőle.

    A vaj legyen hideg, hogy könnyen elmorzsolható legyen a liszttel. A tejföltől a tészta omlósabb lesz.

    2

    A tésztát három részre osztjuk, majd kinyújtjuk.

    A kinyújtás előtt pihentessük a tésztát hűtőben legalább 30 percig, így könnyebb lesz vele dolgozni.

    3

    Az első réteget tepsibe helyezzük, megkenjük baracklekvárral, majd megszórjuk darált dióval.

    A lekvár legyen sűrű, hogy ne áztassa el a tésztát.

    4

    Ráhelyezzük a második réteget, ismét megkenjük lekvárral és megszórjuk dióval.

    A lekvár legyen szobahőmérsékletű, hogy könnyen kenhető legyen. A diót érdemes előtte megpirítani, hogy intenzívebb legyen az íze.

    5

    Befedjük a harmadik réteggel, majd villával megszurkáljuk.

    A villával való szurkálás segít, hogy a tészta egyenletesen süljön meg, és ne púposodjon fel.

    6

    180°C-ra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük.

    Érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy a tészta átsült-e.

    7

    A süteményt hagyjuk kihűlni, majd olvasztott csokoládéval bevonjuk a tetejét.

    A csokoládéba egy kevés vajat vagy étolajat keverve szép fényes lesz a bevonat.