A Zserbó egy olyan sütemény, amely nemcsak a magyar konyha, hanem az ünnepi asztalok elmaradhatatlan darabja is. A zserbó története a 20. század elejére vezethető vissza, amikor a receptet a híres cukrász, Gerbeaud Emil tette világhírűvé. Az étel gazdag diós és lekváros töltelékkel van megtöltve, és egy édes, vajas tésztát rejt magában. A zserbó az egyik legfinomabb és legimpozánsabb desszert, amely méltó helyet foglal el bármilyen ünnepi rendezvényen.
A zserbó elkészítése időigényes, de minden egyes falatja megéri a fáradságot. A tészta rétegezésével, a diós, lekváros töltelékkel és a végén egy finom csokoládéval leöntve, a zserbó igazi ínycsiklandó élményt kínál. Tálalása során az étel minden egyes rétege tisztán látható, így az asztalon való megjelenésével is lenyűgözi az étkezőket. A zserbó a tökéletes választás egy ünnepi édességhez, amely mindig a legjobbat hozza ki egy családi rendezvényből.
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a cukrot, élesztőt, tojást és tejfölt, és sima tésztát gyúrunk belőle.
A vaj legyen hideg, hogy könnyen elmorzsolható legyen a liszttel. A tejföltől a tészta omlósabb lesz.
A tésztát három részre osztjuk, majd kinyújtjuk.
A kinyújtás előtt pihentessük a tésztát hűtőben legalább 30 percig, így könnyebb lesz vele dolgozni.
Az első réteget tepsibe helyezzük, megkenjük baracklekvárral, majd megszórjuk darált dióval.
A lekvár legyen sűrű, hogy ne áztassa el a tésztát.
Ráhelyezzük a második réteget, ismét megkenjük lekvárral és megszórjuk dióval.
A lekvár legyen szobahőmérsékletű, hogy könnyen kenhető legyen. A diót érdemes előtte megpirítani, hogy intenzívebb legyen az íze.
Befedjük a harmadik réteggel, majd villával megszurkáljuk.
A villával való szurkálás segít, hogy a tészta egyenletesen süljön meg, és ne púposodjon fel.
180°C-ra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük.
Érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy a tészta átsült-e.
A süteményt hagyjuk kihűlni, majd olvasztott csokoládéval bevonjuk a tetejét.
A csokoládéba egy kevés vajat vagy étolajat keverve szép fényes lesz a bevonat.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.