Bagna cauda szarvasgombával tálalva zöldségekkel és kenyérrel

Bagna cauda szarvasgombával

A Bagna cauda, vagyis „meleg fürdő”, Piemont tartomány kulináris hagyományaiban gyökerezik. Már a középkorban is ismerték ezt a fokhagymás-olajos szószt, amelyet a szőlőszüret után, közösségi eseményeken fogyasztottak el a földeken dolgozók. Az ételek közé beillesztett szardella és fokhagyma mellett a 18. századtól vált népszerűvé az extra szűz olívaolaj használata, később pedig a vaj és a tejszín is megjelent variánsként. A szarvasgombával készült változat a modern gasztronómia egyik csúcspontja – az alaprecept földes, sós, krémes jellegét még komplexebbé teszi a nemes gomba különleges aromája. Ahogy a fokhagyma gyöngyözve puhul az olívaolajban, az illatok megtöltik a konyhát – a bagna cauda igazi közösségi étel. Tökéletes választás baráti vacsorákhoz vagy ünnepi előételként. Tipp: ha nem szeretnél erős szagot a konyhában, a fokhagymát főzd elő tejben vagy blansírozd kétszer sós vízben – így szelídebb lesz.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
150 ml Extra szűz olívaolaj
50 g Vaj
6 db Fokhagyma
8 db Szardella filé
15 g Szarvasgomba (frissen reszelt vagy szeletelt)
50 ml Tejszín (opcionális)
400 g Zöldségek a tálaláshoz (pl. sárgarépa, zeller, paprika)
4 szelet Friss kenyér

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Hámozd meg a fokhagymákat, majd vágd vékony szeletekre. Ha szeretnéd csökkenteni az intenzív ízt, főzd őket enyhén sós vízben 2-3 percig, majd szűrd le.

    A fokhagyma előfőzése segít enyhíteni az erőteljes, csípős ízt, így harmonikusabb lesz az öntet.

    2

    Egy kis lábasban olvaszd meg a vajat az olívaolajjal közepes lángon. Add hozzá a szeletelt fokhagymát, és alacsony hőfokon főzd, amíg puhává és krémessé válik.

    Fontos, hogy ne pirítsd meg a fokhagymát – csak lassan főzd, hogy ne váljon keserűvé.

    3

    Add hozzá a szardella filéket, és főzd tovább, amíg teljesen feloldódnak az olajban, egy sűrű, homogén krémet alkotva.

    Használj fakanalat vagy habverőt a szardella szétkeveréséhez – gyorsítja a folyamatot.

    4

    Reszeld vagy szeleteld bele a szarvasgombát, és főzd további 2 percig, hogy az aromái kioldódjanak. Ha használod a tejszínt, ekkor keverd hozzá, hogy krémesebb állagot kapj.

    A szarvasgombát sose főzd túl – elég csak finoman beleolvasztani a kész mártásba a maximális ízhatásért.

    5

    A bagna cauda-t melegen, tálalóedénybe öntve kínáld. Márts bele nyers vagy enyhén gőzölt zöldségeket és friss kenyeret. Ha szeretnéd, gyertyás melegítővel is tálalhatod, hogy ne hűljön ki.

    Használj vastagabb falú kerámia vagy üveg edényt, amely sokáig melegen tartja a szószt.