Friss fehérrépa zöld levéllel, felszeletelve fa vågódeszkån

FehĂ©rrĂ©pa – Az aromĂĄs gyökĂ©rzöldsĂ©g, ami nĂ©lkĂŒl nincs igazi magyar leves

Friss fehérrépa zöld levéllel, felszeletelve fa vågódeszkån

A fehĂ©rrĂ©pa (Petroselinum crispum var. tuberosum), mĂĄs nĂ©ven petrezselyemgyökĂ©r, az egyik legismertebb Ă©s leggyakrabban hasznĂĄlt gyökĂ©rzöldsĂ©g a magyar konyhĂĄban. Karakteres aromĂĄjĂĄval alapvetƑ összetevƑje a hĂșsleveseknek, zöldsĂ©gleveseknek Ă©s fƑzelĂ©keknek, de akĂĄr önĂĄllĂłan is felhasznĂĄlhatĂł kĂŒlönfĂ©le Ă©telekben.

Ez az alacsony kalĂłriatartalmĂș, tĂĄpanyagokban gazdag zöldsĂ©g kivĂĄlĂł C-vitamin-, K-vitamin-, folsav- Ă©s rostforrĂĄs, valamint jelentƑs mennyisĂ©gben tartalmaz kĂĄliumot, magnĂ©ziumot Ă©s vasat. Enyhe vizelethajtĂł hatĂĄsĂĄrĂłl is ismert.

A fehérrépa jótékony hatåsai

  • C-vitamin: ErƑsĂ­ti az immunrendszert, antioxidĂĄns tulajdonsĂĄgĂș.
  • K-vitamin: TĂĄmogatja a csontok egĂ©szsĂ©gĂ©t Ă©s a vĂ©ralvadĂĄst.
  • Folsav: SejtkĂ©pzƑdĂ©shez elengedhetetlen, kĂŒlönösen vĂĄrandĂłssĂĄg alatt.
  • Rost: SegĂ­ti az emĂ©sztĂ©st, tĂĄmogatja a bĂ©lrendszer mƱködĂ©sĂ©t.
  • KĂĄlium: SzabĂĄlyozza a vĂ©rnyomĂĄst Ă©s az elektrolit-egyensĂșlyt.

A fehĂ©rrĂ©pa rendszeres fogyasztĂĄsa segĂ­thet az emĂ©sztƑrendszeri problĂ©mĂĄk enyhĂ­tĂ©sĂ©ben, tĂĄmogatja a vitamin- Ă©s ĂĄsvĂĄnyianyag-bevitelt, miközben kellemes Ă­zt ad az Ă©teleknek.

Konyhai felhasznĂĄlĂĄsa

ElsƑsorban leveszöldsĂ©gkĂ©nt ismert, de kivĂĄlĂł pĂŒrĂ©k, fƑzelĂ©kek, rakott Ă©telek Ă©s sĂŒlt zöldsĂ©gköretek alapanyagakĂ©nt is. Nyersen reszelve salĂĄtĂĄkhoz is adhatĂł, Ă­ze enyhĂ©n fƱszeres, Ă©deskĂ©s. KivĂĄlĂłan pĂĄrosĂ­thatĂł rĂ©pĂĄval, burgonyĂĄval, karalĂĄbĂ©val Ă©s mĂĄs gyökĂ©rzöldsĂ©gekkel.

Tårolås és våsårlås

  • VĂĄlassz feszes, sĂ©rĂŒlĂ©smentes, fehĂ©res szĂ­nƱ pĂ©ldĂĄnyokat.
  • Zöldje friss, Ă©lĂ©nk legyen – ez jelzi a frissessĂ©get.
  • HƱvös, szĂĄraz helyen 2–3 hĂ©tig eltarthatĂł, hƱtƑszekrĂ©nyben fĂłliĂĄba tekerve mĂ©g tovĂĄbb.

A fehérrépa a magyar konyha egyik legfontosabb aromazöldsége, amely nemcsak ízt ad az ételeknek, hanem értékes tåpanyagokkal is ellåtja a szervezetet. Ha egészséges és természetes ízfokozót keresel, ez a gyökérzöldség ideålis vålasztås.

Tåpérték 100 g fehérrépåban:
KalĂłria: 36 kcal
Fehérje: 1.2 g
ZsĂ­r: 0.5 g
Szénhidråt: 6.5 g
Cukor: 1.8 g
Rost: 4.3 g
NĂĄtrium: 10 mg
KĂĄlium: 367 mg
Kalcium: 36 mg
Magnézium: 22 mg
Foszfor: 71 mg
Vas: 0.6 mg
Cink: 0.3 mg
B1-vitamin: 0.08 mg
B2-vitamin: 0.05 mg
B3-vitamin: 0.7 mg
B6-vitamin: 0.09 mg
Folsav: 50 ”g
A-vitamin: 0 IU
C-vitamin: 17 mg
D-vitamin: 0 IU
K-vitamin: 37.5 ”g