A halszósz egy fermentált halalapú ízesítő, amelyet elsősorban a délkelet-ázsiai konyhák használnak előszeretettel. Főleg szardellafiléből és tengeri sóból készül, hosszan tartó erjesztéssel. A folyamat során a halfehérjék lebomlanak, és egy intenzív umami-ízű, sós, enyhén édeskés szósz keletkezik, amely komplex ízprofilt ad az ételeknek.
A gyártás során szem és fej nélküli halfiléket rétegeznek sóval, majd agyag vagy fa fermentálóedényekben több hónapig, akár egy évig is érlelik. A keletkező sötét színű, aromás folyadékot ezután leszűrik, és így jön létre az igazi, természetes fermentált halszósz.
A halszósz kiválóan használható:
A természetesen fermentált halszósz hosszú eltarthatóságú, mivel magas a sótartalma. Felbontás után hűtőben tárolva megőrzi minőségét, és fokozatosan még tovább érik, gazdagodik.
A halszósz tehát nem csupán ázsiai különlegesség, hanem egy ősi fermentációs technikával készült, intenzív és összetett ízű alapanyag, amely kiválóan illeszthető modern és nemzetközi receptekbe is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.