A kovászliszt az a típusú liszt, amely ideálisan alkalmas természetes kovász előállításához és kovászos kenyerek sütéséhez. A kovászliszt jellemzően teljes kiőrlésű búza- vagy rozsliszt, melynek magasabb enzim- és ásványianyag-tartalma elősegíti az erjedési folyamatot, táplálja a kovászkultúrában élő mikroorganizmusokat, és stabil, aktív kovászt eredményez.
A jó kovászliszt ismérve, hogy friss, adalékanyagoktól mentes, lehetőség szerint bio vagy kíméletesen őrölt formában érhető el. A leggyakrabban rozslisztet használnak kovászkészítéshez, mivel könnyebben erjed, intenzívebb mikrobiális aktivitást biztosít, mint a finomított fehér búzaliszt.
Az ideális kovászliszt lehet:
A kovászlisztet száraz, hűvös, napfénytől védett helyen kell tárolni, légmentes edényben. Fontos, hogy ne legyen dohos szagú vagy túl öreg, mivel ez gátolhatja az aktív kovászképződést. Friss liszt = élő kovász = jobb kenyér.
A kovászliszt nem csak liszt – hanem a természetes kenyérsütés lelke, amelynek segítségével élettel teli, tápláló és hosszabb ideig eltartható pékáru készíthető.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.