KĂ©p a salak (kĂ­gyĂłbƑr gyĂŒmölcs) szeletekrƑl vĂĄgĂłdeszkĂĄn

Minden, amit a salakrĂłl tudni Ă©rdemes – A kĂ­gyĂłbƑr gyĂŒmölcs titkai

KĂ©p a salak (kĂ­gyĂłbƑr gyĂŒmölcs) szeletekrƑl vĂĄgĂłdeszkĂĄn

A salak gyĂŒmölcs (Salacca zalacca), mĂĄs nĂ©ven kĂ­gyĂłbƑr gyĂŒmölcs, egy trĂłpusi gyĂŒmölcs, amely DĂ©lkelet-ÁzsiĂĄban, kĂŒlönösen IndonĂ©ziĂĄban Ă©s MalajziĂĄban elterjedt. A salak gyĂŒmölcs kĂ­vĂŒlrƑl pikkelyszerƱ, kemĂ©ny bƑrrel borĂ­tott, de belĂŒl egy Ă©des, ropogĂłs, fehĂ©r hĂșs talĂĄlhatĂł. Az Ă­ze Ă©deskĂ©s Ă©s enyhĂ©n savanykĂĄs, amely egyedĂŒlĂĄllĂł Ă©lmĂ©nyt nyĂșjt a fogyasztĂłk szĂĄmĂĄra.

Miért érdemes a salakot fogyasztani?

A salak egy igazi vitaminbomba, amely gazdag C-vitaminban, antioxidĂĄnsokban Ă©s ĂĄsvĂĄnyi anyagokban. A gyĂŒmölcs segĂ­t az immunrendszer erƑsĂ­tĂ©sĂ©ben, Ă©s hozzĂĄjĂĄrul a bĂ©lflĂłra egĂ©szsĂ©gĂ©hez is. A salak alacsony kalĂłriatartalmĂș, Ă­gy ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs azoknak, akik egĂ©szsĂ©gesen szeretnĂ©nek Ă©tkezni. A gyĂŒmölcsben talĂĄlhatĂł rostok segĂ­tenek a megfelelƑ emĂ©sztĂ©s fenntartĂĄsĂĄban is.

Salak felhasznĂĄlĂĄsa

Az egyik legnĂ©pszerƱbb mĂłdja a salak felhasznĂĄlĂĄsĂĄnak, ha frissen fogyasztjuk. A gyĂŒmölcsöt könnyen hĂĄmozhatjuk, Ă©s szeletekre vĂĄgva fogyaszthatjuk. Ezen kĂ­vĂŒl smoothie-k, salĂĄtĂĄk, vagy kĂŒlönbözƑ desszertek alapanyagakĂ©nt is remekĂŒl mƱködik. A salakot mĂ©g sĂŒlt vagy aszalt formĂĄban is felhasznĂĄlhatjuk kĂŒlönfĂ©le Ă©telekhez.

Salak gyĂŒmölcs tĂĄpĂ©rtĂ©ke

A salak gyĂŒmölcs gazdag tĂĄpanyagokban. KĂŒlönösen nagy mennyisĂ©gben tartalmaz C-vitamint, amely erƑsĂ­ti az immunrendszert Ă©s vĂ©di a sejteket az oxidatĂ­v stressztƑl. A gyĂŒmölcs emellett jĂł forrĂĄsa a kĂĄliumnak, amely fontos szerepet jĂĄtszik a szĂ­v Ă©s az izmok megfelelƑ mƱködĂ©sĂ©ben.

EgĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyök

A salak gyĂŒmölcs rendszeres fogyasztĂĄsa szĂĄmos egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnnyel jĂĄrhat. A gyĂŒmölcs antioxidĂĄns-tartalma segĂ­thet a sejtek vĂ©delmĂ©ben, miközben elƑsegĂ­ti a bĂ©lflĂłra egĂ©szsĂ©gĂ©t. A salakban lĂ©vƑ rostok tĂĄmogatjĂĄk az emĂ©sztĂ©st, Ă©s segĂ­thetnek a vĂ©rcukorszint szabĂĄlyozĂĄsĂĄban is. Mivel alacsony glikĂ©miĂĄs indexƱ, a cukorbetegek szĂĄmĂĄra is ajĂĄnlott.

Tåpérték 100 g-ban:
KalĂłria: 82 kcal
Fehérje: 0.6 g
ZsĂ­r: 0.4 g
Szénhidråt: 22.3 g
Cukor: 19.5 g
Rost: 2.6 g
NĂĄtrium: 0 mg
KĂĄlium: 256 mg
Kalcium: 22 mg
Magnézium: 32 mg
Vas: 0.5 mg
Cink: 0.2 mg
B1-vitamin: 0.03 mg
B2-vitamin: 0.02 mg
B3-vitamin: 0.5 mg
B6-vitamin: 0.1 mg
Folsav: 23 ”g
A-vitamin: 12 IU
C-vitamin: 40 mg
D-vitamin: 0 IU