Szentjánoskenyér magliszt kerámiatálban és fakanálon, mellette termések

Szentjánoskenyér magliszt – A természetes sűrítő és rostforrás a konyhában

Szentjánoskenyér magliszt kerámiatálban és fakanálon, mellette termések

A szentjánoskenyér magliszt, más néven karobmag liszt vagy szentjánoskenyérmag-őrlemény, a szentjánoskenyérfa (Ceratonia siliqua) magjából készül. Ez az alapanyag nem keverendő össze a karobporral, amely a terméshúsból származik – a magból készült liszt egy szagtalan, íztelen, világosbarna por, amely kiváló sűrítő és stabilizáló hatással bír.

Az élelmiszeriparban E410-es adalékanyagként is ismert, ahol gumiloch vagy locust bean gum néven használják. Természetes poliszacharidokat tartalmaz, amelyek zselésedésre képesek, így tejtermékekben, növényi italokban, szószokban és desszertekben kiváló sűrítőanyag.

A szentjánoskenyér magliszt előnyei

  • Természetes eredetű: 100%-ban növényi alapú
  • Magas rosttartalom: elősegíti az emésztést
  • Semleges íz és illat: nem befolyásolja az étel karakterét
  • Gluténmentes: érzékenyek is fogyaszthatják

Felhasználása a konyhában

A szentjánoskenyér magliszt használata rendkívül széleskörű. Kis mennyiségben adagolva is kiváló állományjavító és zselésítő. Hideg és meleg alkalmazásra is alkalmas, de hő hatására gyorsabban oldódik.

  • Növényi tej alternatívák sűrítésére (pl. mandulatej)
  • Pudingokhoz, fagylaltokhoz, joghurtokhoz
  • Gluténmentes kenyerek, péksütemények állományának javításához
  • Szószok, levesek és krémek sűrítéséhez

Ez az élelmiszeripari és háztartási szinten is használt adalékanyag kiváló alternatíva a mesterséges sűrítőkkel szemben. Stabilitása, rosttartalma és semlegessége miatt egyre népszerűbb az egészségtudatos főzés világában.

Tápérték 100 g szentjánoskenyér maglisztben:
Kalória: 192 kcal
Fehérje: 5.4 g
Zsír: 0.7 g
Szénhidrát: 39 g
Cukor: 0 g
Rost: 41 g
Nátrium: 50 mg
Kálium: 870 mg
Kálcium: 310 mg
Magnézium: 35 mg
Vas: 2.9 mg
Cink: 0.6 mg
D-vitamin: 0 IU
A-vitamin: 0 IU