A szentjánoskenyér magliszt, más néven karobmag liszt vagy szentjánoskenyérmag-őrlemény, a szentjánoskenyérfa (Ceratonia siliqua) magjából készül. Ez az alapanyag nem keverendő össze a karobporral, amely a terméshúsból származik – a magból készült liszt egy szagtalan, íztelen, világosbarna por, amely kiváló sűrítő és stabilizáló hatással bír.
Az élelmiszeriparban E410-es adalékanyagként is ismert, ahol gumiloch vagy locust bean gum néven használják. Természetes poliszacharidokat tartalmaz, amelyek zselésedésre képesek, így tejtermékekben, növényi italokban, szószokban és desszertekben kiváló sűrítőanyag.
A szentjánoskenyér magliszt használata rendkívül széleskörű. Kis mennyiségben adagolva is kiváló állományjavító és zselésítő. Hideg és meleg alkalmazásra is alkalmas, de hő hatására gyorsabban oldódik.
Ez az élelmiszeripari és háztartási szinten is használt adalékanyag kiváló alternatíva a mesterséges sűrítőkkel szemben. Stabilitása, rosttartalma és semlegessége miatt egyre népszerűbb az egészségtudatos főzés világában.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.