A szójaszósz egy fermentált szójababból, pörkölt búzából, vízből és sóból készült természetes ízesítő, amelyet évszázadok óta használnak az ázsiai konyhákban. Jellegzetes sötét színe, sós és mély umami íze miatt az egyik legnépszerűbb fermentált alapanyag világszerte.
A szójaszósz hagyományos előállítása hónapokon át tartó erjesztési folyamat, melynek során az Aspergillus oryzae és más mikroorganizmusok lebontják a szója- és búzafehérjéket, gazdag aminosavakat és aromás vegyületeket termelve. Az így készült szójaszósz nemcsak ízesít, hanem tápanyagot is ad az ételhez.
Bár nátriumtartalma magas, mértékkel fogyasztva a szójaszósz értékes ízfokozó és tápanyagforrás lehet egy egészséges étrendben.
A szójaszószt számtalan módon lehet alkalmazni:
A szójaszósz nemcsak ízfokozó, hanem kultúrát és tradíciót is hordozó fermentált alapanyag, amely nélkülözhetetlen a világ számos konyhájában.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.